Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Columbofilia, hobby-ul care prinde aripi în județul Alba. Cosma Alexandru, despre porumbeii săi: „Sunt întreținuți ca un sportiv de performanță”

Publicat

în

Columbofilia, un hobby aproape la fel de rar întâlnit printre români ca și cuvântul în sine, începe să prindă „aripi” și în județul Alba, prin prisma iubitorilor de porumbei și creșterea lor pentru competiții.

Un astfel de pasionat, stabilit în Alba Iulia, a dorit să povestească pentru Ziarul Unirea ce înseamnă această dragoste pentru el și care sunt sacrificiile pe care un crescător de porumbei trebuie să le facă, pentru a face performanță.

„Numele meu este Cosma Alexandru, sunt un pasionat columbofil, cu porumbei sport, cu care particip la competițiile organizațiilor organizate de Organizația Județeană de profil, membră a Organizației Columbofile Naționale din România.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pasiunea asta, ca să o luăm de la început, nu știu de unde am dezvoltat-o. În copilărie, îmi plăcea să îmi aduc porumbeii pe care îi găseam în diferite poduri de biserice, pe la mine prin localitate, că de loc sunt din județul Sălaj, din localitatea Căpâlna.

Acolo, nu am avut crescători de porumbei sportivi, dar pasiune am avut pentru porumbei, am încercat să îmi aduc, să îmi cresc. Era o pasiune, pe care nu pot să explic de unde vine și de unde o am.

În anul 1986, am venit la Alba Iulia. Eram fără stagiu militar satisfăcut, m-am dus în Armată împreună cu fratele meu mai mic, în 1988 m-am eliberat și m-am stabilit în Alba Iulia. Aici, am cunoscut un băiat, Dumitraș Marcel, care el avusese porumbei sport în copilărie, în Bărăbanț fiind foarte mulți foști și actuali columbofili și așa am luat pentru prima oară legătura cu sportul.

În anul 1990, am primit un apartament într-un bloc care s-a construit aici, la noi în Bărăbanț. Acolo, având pod, mi-am făcut prima crescătorie de porumbei și am început să-mi aduc tot felul de porumbei, de pe unde am știut, de pe unde mi-am găsit, ca orice începător.

Văzând că porumbeii pe care îi adunam nu aveau un randament deosebit, ne-având o calitate deosebită, sau o genetică deosebită, în 1992 m-am dus și mi-am achiziționat porumbei de la campionul național, din Timișoara și de la Vicecampionul național de atunci, domnul Dejica. Și, încă o parte, mi-am achiziționat de la doctorul Josan Eugen, care era pe atunci președinte la noi, la Asociație, niște porumbei pe care îi avem combinație cu cei rămași de la alt președinte, care se mutase în Ungaria.

De aici, am început să îmi construiec crescătoria de porumbei, între timp am cumpărat un fost saivan la Micești, mi-am făcut acolo o crescătorie destul de frumoasă și importantă și am început să îmi produc porumbeii și să particip cu ei la concursuri.”

Din păcate însă, Cosma Alexandru a trebuit să își întrerupă activitatea pentru o bună bucată de vreme, din cauza unor dificultăți.

„Întâmplarea a făcut să nu am o perioadă lungă de timp, ca membru columbofil, deoarece, în anul 1993-1994, firma pe care o aveam a intrat în faliment, a trebuit să eliberez sediul societății care era la Micești, inclusiv a trebuit să îmi desființez crescătoria. Fiind într-o situație mai delicată, am fost nevoit să mă mut la mine, în satul meu natal și atunci am întrerupt, o perioadă de 7 ani cel puțin, cât am stat acolo, până în 2001, dar a fost mai lungă perioadă, până în 2004, nu am mai avut porumbei.”

Acesta nu a renunțat la visul său însă, iar, când a avut într-un final ocazia, Cosma Alexandru s-a reapucat bucuros de pasiunea care îi aducea împlinire.

„Când m-am mutat din nou la Alba, primul lucru, după ce am putut să îmi fac cât de cât o poziție aici unde ne aflăm, mi-am făcut aici prima crescătorie și m-am reînscris în anul 2004. De atunci activez în Asociația Județeană și particip la concursuri an de an.

Pot să spun că, în columbofilie, am avut două-trei perioade mai bune, pentru că în acest sport este foarte greu să te menții la un anumit nivel. Neavând destulă experiență, probabil, chiar dacă sunt mai în vârstă, experiența o câștigi în timp, concurând și schimbându-se între timp și modul de întreținere și pregătire a proumbeilor, am avut oscilații, ca majoritatea columbofililor. Doar unii sunt, care se pot menține la un anumit nivel și asta datorită experienței.”

O astfel de pasiune nu vine fără costurile sale, iar columbofilia nu este o excepție de la această regulă nescrisă. Cosma Alexandru a precizat care sunt costurile necesare pentru un om, pentru a putea face performanță, atât materiale, cât și în rândul necuvântătoarelor sale.

„Foarte mulți porumbei se pierd în competiții. De exemplu, în primăvara asta am început cu 91 de porumbei și mai am 70 și probabil la toamnă mai rămân cu 15-18 porumbei. Porumbelul dă randament la etapele lungi la 3,4,5 ani, sunt care zboară li la 6-7 ani cu ei. Deci îi lasă să se maturizeze, pentru că și-au dat seama că nu se pierd așa de mulți. Ca și la om, nu poți trimite un copil direct la facultate, de exemplu.

Rezultatele se văd și în funcție de seriozitate, de muncă, de investiție, că sunt investiții destul de mari. Porumbarii nu prea spun la familii cam cât îi costă, dar eu pot să vă spun că mă costă în jur de 2500-3000 de euro pe an, hobby-ul ăsta, pentru că sunt costuri foarte mari.

Un sac de 20kg de mâncare costă cam 50 de lei. Gândiți-vă că mie îmi mănâncă într-o zi, la o masă, o găleată mare, ca cea de lavabilă. Iarna nu mănâncă așa de mult, dar vara, mai ales când au pui, le dau de două, chiar și de trei ori de mâncare. Dacă nu hrănește puiul bine, nu crește bine și nu faci nimic cu el. Pe lângă hrană, mai sunt costuri cu tratamente, cu vaccinuri pentru toate felurile de boli. Sunt întreținuți ca un sportiv de performanță.”

Pe lângă sacrificiile materiale, Alexandru Cosma a povestit și despre timpul pe care acesta trebuie să îl aloce pasiunii sale, care îi ocupă o bună bucată dintr-o zi oarecare.

„Viața unui columbofil se limitează între problemele lui familiale și de serviciu și practicarea pasiunii, care îți ocupă destul de mult timp. De exemplu, eu mă duc dimineața la serviciu. Înainte să mă duc, încercă în perioada zborurilor să fac antrenamentele de dimineață, pentru care mă trezesc foarte devreme. Încă n-am început, pentru că vremea este destul de rece anul acesta. Încerc să îi bag în formă când ajung la categoriile care mă interesează. Nu reușesc întotdeauna, sau uneori nu reușesc deloc, dar încerc, cel puțin.

E o pasiune frumoasă, dar merită destul de mult timp, pentru că trebuie hrăniți, trebuie antrenați, trebuie să îi cunoști, să petreci o perioadă de timp cu ei ca să îi înțelegi. Eu îi țin foarte bine minte pe serii, alții după forma fizică și cum îi văd.”

Astfel, Cosma Alexandru este un reper pentru columbofilii din județul nostru și nu numai, care vorbește cu multă pasiune despre hobby-ul său și care este un exemplu de ambiție și dorință de a deveni mai bun, cu fiecare an pe care îl petrece împreună cu porumbeii săi.

URSALEȘ IULIAN


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT GRAV pe DN1A: 12 persoane, RĂNITE, în urma unei coliziuni între microbuz și un autoturism. Planul Roșu de Intervenție a fost ACTIVAT

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT GRAV pe DN1A: 12 persoane, RĂNITE, în urma unei coliziuni între microbuz și un autoturism. Planul Roșu de Intervenție a fost ACTIVAT

Un nou accident rutier grav a avut loc miercuri, 29 iunie, pe DN 1A, în localitatea Butimanu, unde, la sosirea echipelor de intervenție au fost identificate 12 persoane rănite. A fost activat planul roșu de intervenție.

„Din primele informaţii, sunt implicate un microbuz şi autoturism, cu posibile victime multiple. Pentru optimizarea acţiunilor de răspuns a fost activat Planul Roşu de intervenţie la nivelul judeţului Dâmboviţa”, precizează sursa citată.

Elit - Gustul Desăvârșit

La sosirea echipajelor de intervenție au fost identificate 12 persoane rănite, conștiente dintre care una rămasă blocată în microbuz.

Au fost alocate pentru gestionarea evenimentului 9 ambulanțe SMURD, 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autospeciale de descarcerare, elicopterul SMURD și o autospecială de terapie intensivă mobilă de la ISU București – Ilfov.

De la SAJ Dâmbovița au fost alocate 7 ambulanțe.

Sursa: stiripesurse.ro, infotraficromania.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

29 iunie 2022, COVID-19 în Alba. 11 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

29 iunie 2022, COVID-19 în Alba. 11 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, miercuri, 29 iunie 2022, s-au înregistrat 11 noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de marți, 28 iunie 2022, COVID-19 în Alba. Patru noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53999 de persoane confirmate, 52639 persoane vindecate, 1.290 decese.

Marți, în județul Alba au fost prelucrate în total 143 teste, 25 PCR, 118 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 473284 mai exact, 359230 de teste PCR și 113054 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

AIUD – 1
ALBA IULIA – 6
CUGIR – 1
SEBES – 1

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 2

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
HOPÂRTA 1153 0.87 1
BISTRA 4484 0.67 3
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76824 0.56 43
CRICĂU 1962 0.51 1
MUNICIPIUL BLAJ 20607 0.44 9
ŞONA 4367 0.23 1
ORAŞ OCNA MUREŞ 13787 0.22 3
MUNICIPIUL SEBEŞ 32854 0.15 5
IGHIU 7104 0.14 1
ORAŞ TEIUŞ 7126 0.14 1
MUNICIPIUL AIUD 25101 0.04 1
ORAŞ CUGIR 25319 0.04 1
ALBAC 1935 0 0
ALMAŞU MARE 1192 0 0
ARIEŞENI 1531 0 0
AVRAM IANCU 1409 0 0
BERGHIN 1883 0 0
BLANDIANA 884 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2259 0 0
BUCIUM 1379 0 0
CÂLNIC 1932 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1623 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 229 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3064 0 0
CIUGUD 3305 0 0
CIURULEASA 1117 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2141 0 0
CUT 1263 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3122 0 0
DOŞTAT 1011 0 0
FĂRĂU 1472 0 0
GALDA DE JOS 4403 0 0
GÂRBOVA 2144 0 0
GÂRDA DE SUS 1462 0 0
HOREA 1905 0 0
ÎNTREGALDE 552 0 0
JIDVEI 5302 0 0
LIVEZILE 1147 0 0
LOPADEA NOUĂ 2488 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2524 0 0
LUPŞA 2829 0 0
METEŞ 2727 0 0
MIHALŢ 3220 0 0
MIRĂSLĂU 1954 0 0
MOGOŞ 741 0 0
NOŞLAC 1814 0 0
OCOLIŞ 498 0 0
OHABA 581 0 0
ORAŞ ABRUD 5144 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3732 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7120 0 0
ORAŞ ZLATNA 7766 0 0
PIANU 3570 0 0
POIANA VADULUI 1037 0 0
PONOR 573 0 0
POŞAGA 886 0 0
RĂDEŞTI 1265 0 0
RÂMEŢ 490 0 0
RIMETEA 982 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1576 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2686 0 0
SĂLCIUA 1370 0 0
SĂLIŞTEA 2333 0 0
SÂNCEL 2582 0 0
SÂNTIMBRU 3030 0 0
SĂSCIORI 6471 0 0
SCĂRIŞOARA 1482 0 0
ŞIBOT 2328 0 0
SOHODOL 1653 0 0
ŞPRING 2543 0 0
STREMŢ 2419 0 0
ŞUGAG 2847 0 0
UNIREA 4832 0 0
VADU MOŢILOR 1265 0 0
VALEA LUNGĂ 3117 0 0
VIDRA 1502 0 0
VINŢU DE JOS 5511 0 0


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Polonez pe motocicletă, „întâmpinat” în Alba cu un ACCIDENT pe DN 67C: A fost lovit de o mașină și a fost dus la spital

Publicat

în

Polonez pe motocicletă, „întâmpinat” în Alba cu un ACCIDENT pe DN 67C: A fost lovit de o mașină și a fost dus la spital

La data de 28 iunie 2022, în jurul orei 19,30, pe Drumul National 67C, la kilometrul 105 + 400 de metri, un bărbat de 54 de ani, din comuna Gârbova, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu o motocicletă care era condusă de un cetățean polonez, în vârstă de 46 de ani.

În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare