Ştirea zilei
FOTO VIDEO CJ Alba: Alunecările de la halda de gunoi de la Galda de Jos sunt de suprafață. Sunt monitorizate și nu pun în pericol depozitul
Administratorul public al județului Alba, Dan Popescu, a declarat, joi, în cadrul ședinței ordinare de consiliu județean, că alunecările de la taluzurile depozitului de gunoi de la Galda de Jos sunt de suprafață, acestea fiind monitorizate.
”Alunecări (n.r. sunt) de suprafață deocamdată, ele sunt monitorizate de noi (…) Am anunțat în nenumărate rânduri antreprenorul care a realizat această lucrare. Ele sunt monitorizate, nu pun în pericol depozitul ca atare (…) nu ar influența nici fluxul tehnologic în acest depozit”, a spus Dan Popescu.
Potrivit acestuia, constructorul depozitului ar trebui să-și asume aceste alunecări.
Constructorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Galda de Jos a dat în judecată Consiliul Județean Alba și solicită achitarea a aproape 7,8 milioane de lei, bani cheltuiți de către operator pentru finalizarea investiției.
Reclamant este Asocierea Porr Construct SRL – Porr Bau GmbH – Entsorga Italia SpA, care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean și care a derulat investiția de la Galda de Jos, în valoare de circa 24 de milioane de euro, recepționată în septembrie 2017. Pe lângă asocierea menționată au calitatea de reclamant, individual, și cele trei firme din componența acesteia.
Suma solicitată Consiliului Județean este de 7.758.529,49 lei, la care ar urma să se adauge dobânda legală. Aceasta reprezintă contravaloarea unor lucrări realizate pentru stabilizarea unui taluz de pământ. În timpul execuției lucrărilor au apărut alunecări de teren, fiind nevoie de 46 de ziduri, fundate pe micro-piloți forați la partea de jos și ancorați în partea de sus, ziduri menite să stabilizeze taluzul.
Reamintim că în timpul execuției lucrărilor au apărut alunecări de teren, iar pentru stabilizarea terenului a fost făcut un proiect separat. Au fost ridicate 46 de ziduri, fundate pe micro-piloți forați la partea de jos, cu ancore forate în partea de sus, pentru a stabiliza tot taluzul și tot amplasamentul și a ține, prin două puncte fixe, totul în spate.
Pe lângă aceste sisteme structurale de stabilizare a fost făcut și un sistem de drenaj, fiecare capăt de dren având 3 drenuri forate care se duc în interiorul masei de pământ pentru a prelua toată apa. Toată apa captată coboară astfel către rigola de acostament. În spatele zidurilor se găsește și un dren de adâncime și un dren de suprafață.
Lucrările au fost făcute deocamdată pe cheltuiala antreprenorului Porr, care susține că alunecarea de teren a fost un eveniment imprevizibil.
Groapa de gunoi de la Galda este o adevărată uzină, unde vor fi transportate toate deșeurile din județ, care, după ce vor fi sortate, vor fi depozitate într-o groapă conformă denumită celulă. Durata de viață a primei celule este de 6 ani, iar a întregului depozit de 25 de ani.
Din valoarea totală de 60 de milioane de euro a întregului proiect, la Galda s-au investit circa 40% din bani, adică aproximativ 24 de milioane de euro. Aceasta face ca depozitul ecologic de aici să fie în prezent cea mai mare și mai modernă investiție de gen din Transilvania și în topul primelor 5 de acest gen la nivelul României.
Situat pe teritoriul comunei Galda de Jos, însă în afara localității, depozitul ecologic presupune un circuit al deșeurilor foarte bine pus la punct – de la drumuri de acces, utilaje de cântărire a mașinilor care intră și ies, stație de epurare a levigatului (n.r. – lichidul ce se scurge ca urmare a depunerii deșeurilor), stație de sortare a deșeurilor prin separarea materialelor reciclabile (hârtie, metal, plastic) cu o capacitate de 43.000 de tone/an, mașini de compactare a materialelor reciclabile, stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor din care rezultă compostul (îngrășământ) cu o capacitate de 85.566 de tone/an, până la spații de depozitare, spații administrative, camioane și utilaje de tot felul – toate sunt funcționale și așteaptă să fie operaționalizate.
Proiectul a fost unul foarte amplu și a presupus, în afara depozitului de la Galda, închiderea gropilor neconforme de la Aiud, Blaj, Abrud, Cîmpeni, Cugir şi Ocna Mureş, staţie de transfer Blaj, cu o capacitate de 15.000 de tone pe an, staţie de transfer Tărtăria cu o capacitate de 33.044 de tone pe an.
Trebuie precizat că acest proiect nu ar fi putut fi finalizat fără efortul financiar al Consiliului Județean Alba, care a contribuit cu suma de circa 15 milioane de euro, bani necesari pentru continuarea lucrărilor într-un moment în care banii europeni au fost blocați.

Ştirea zilei
Cod GALBEN de caniculă în județul Alba: S-au amplasat corturi de prim-ajutor pe străzi. Unde se pot găsi
Cod GALBEN de caniculă în județul Alba: S-au amplasat corturi de prim-ajutor pe străzi. Unde se pot găsi
În contextul temperaturilor în creștere din aceste zile, meteorologii prognozând în perioada următoare caniculă în aproape toată țara, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba transmite o serie de recomandări pentru populație:
*Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00;
*În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
*Consumați, în fiecare zi, cât mai multe fructe şi legume proaspete deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă;
*Evitați consumul de alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) care deshidratează organismul sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
*Dacă este absolut necesar să vă expuneți la soare între orele amiezii trebuie să folosiți o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
*Evitați activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc), la orele de vârf;
*Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
*Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită;
*Păstraţi contactul permanent cu rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.
Pentru a veni în ajutorul celor care nu pot amâna deplasările pe timpul zilei, Crucea Roșie Alba a amenajat puncte de prim-ajutor: 2 în Alba Iulia(Centru și Cetate) și 1 în Aiud. Personalul medical și voluntarii Crucii Roșii sunt pregătiți să ofere prim-ajutor și consultanță persoanelor afectate de căldura extermă. Acestea pot beneficia de servicii precum: măsurarea tensiunii, a saturației de oxigen, a pulsului, hidratare.
DSP Alba roagă populația județului să fie precaută și să ia toate măsurile necesare pentru evitarea efectelor caniculei asupra sănătății!
Ştirea zilei
FOTO: Nicolae Stanciu, tată pentru a doua oară! Aflat în China, “tricolorul” s-a bucurat de o nouă fetiță, Zoe Carolina
Albaiulianul Nicolae Stanciu (29 de ani) este în culmea fericirii, după ce a devenit iarăși tată!
Internaționalul român, aflat în China, s-a bucurat de la peste 7000 kilometri depărtare de venirea pe lume a celei de-a doua fetițe. În 28 iunie, dimineața, la ora 9.45, Andreea, soția sa, a născut-o la Cluj-Napoca, pe Zoe Carolina, micuța minune ce a cântărit 3,180 kilograme și a măsurat 50 de centimetri.
Fotbalistul din Alba a aniversat recent, în iunie, 3 ani de la căsătoria cu aleasa inimii, Andreea Beldean. Al doilea copil al cuplului a venit pe lume prin operație cezariană, la fel ca prima fată a familiei Stanciu, Masha Ecaterina, născută în noiembrie 2020, la Praga. La un an și 7 luni de la momentul când au devenit prima dată părinți, Nicolae și Andreea au trăit iar emoțiile unei zile importante din viața lor, de data aceasta momentul fiind cu totul aparte în condițiile depărtării dintre cei doi soți.
Nicolae Stanciu are evoluții impresionante în China, prentru Wuhan Three Town, cu 3 goluri și 4 pase decisive în 6 jocuri. Această veste extraordinară reprezintă enorm în planul liniștirii din punct de vedere mental, ținând cont de plecare departe de cei dragi, la începutul acestui an.
Ştirea zilei
Florin Cîțu a DEMISIONAT de la șefia Senatului: Cine va fi interimar
Florin Cîțu a DEMISIONAT de la șefia Senatului: Cine va fi interimar
În ședința de la grupul senatorilor PNL, la care participă și Nicolae Ciucă, Florin Cîțu a anunțat că va demisiona de la șefia Senatului.
Această ședință fusese convocată pentru mazilirea lui Florin Cîțu, dar acesta se pare că se va retrage singur.
Interimatul va fi asigurat de vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu (PNL).
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
Mesaje de Sfinţii Petru și Pavel 2022. Urează-le un călduros ”La mulți ani” celor apropiați
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Obiceiuri, Tradiţii şi Superstiţii de Sfinţii Petru şi Pavel: Se dă de pomană pentru sufletele celor morţi, apar licuricii şi nu mai cântă cucul
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel haioase! Felicitări şi urări de „La mulţi ani” pe care le puteţi trimite celor dragi de ziua numelui
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
Mesaje de Sfinţii Petru şi Pavel 2022. URARI și FELICITARI pe care le poți trimite sărbătoriților
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| JAF la Mamaia: Câți lei costă o pizza sau o bere într-un restaurant
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali
-
Sportacum 22 de ore
LPS Alba Iulia a câștigat toate meciurile, la Festivalul Național de MiniBaschet de la Costinești
-
Sportacum 22 de ore
Dan Roman, noul antrenor principal al CS Ocna Mureș! Paul Ciucă, doar un sezon pe banca ocnamureșenilor
-
Actualitateacum 22 de ore
Ministrul Energiei: „România va avea cei mai ieftini carburanţi din UE, după Ungaria”
-
Actualitateacum 18 ore
Pedepse mai aspre pentru trafic și consum de droguri: Câți ani de pușcărie riscă traficanții de narcotice
-
Ştirea zileiacum 16 ore
Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații
-
Curier Județeanacum 15 ore
2 iulie| ”Ziua Rozelor” 2022, la Aiud și Ciumbrud. Concert 3 Sud Est, ateliere și artificii. PROGRAM