// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO, VIDEO: Biserica ortodoxă „Sfânta Treime” Maieri I, lăcaș de cult din secolul al XVIII-lea, clădit pentru populația românească stabilită în „Orașul de Jos”

Dimineața zilei de 1 decembrie 1918, momentul când Biserica „Sfânta Treime” din Maieri I s-a intersectat cu istoria,  când aici s-a ținut slujba oficială ortodoxă, concomitent cu cea greco-catolică de la biserica apropiată – Maieri II. A fost ziua în care la Alba Iulia s-a hotărât Unirea Transilvaniei cu România.

Lăcașul de cult din Maieri I a fost ultimul din veacul al XVIII-lea clădit pentru populația românească stabilită în „Orașul de Jos”, după cele din Maieri II, Centru și Lipoveni. Construcția Bisericii a avut loc după 1785, anul execuției liderilor Răscoalei ce a zguduit Transilvania, Horea și Cloșca. De execuția din 28 februarie 1785 de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia amintește o placă de marmură de pe fațadă, așezată mai recent.

Planul este de biserică-sală, cu un turn-clopotniță masiv la apus și o absidă poligonală la răsărit. Forma coifului turnului-clopotniță este una spectaculoasă. Un mozaic înfățișând Trinitatea, deasupra intrării, trimite la hramul Bisericii, „Sfânta Treime”.

Pictura actuală datează din 1992.

Biserica a aparținut dintotdeauna ortodocșilor, motiv pentru care nu a fost subiect de dispută între ortodocși și uniți, ca în cazul altor biserici din oraș ridicate în epocă.

O placă de marmură de pe fațadă, așezată mai recent, amintește de prezența în Biserică a poetului Mihai Eminescu, în 1866, la adunarea ASTREI – Asociaţia Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român.

Sursa: albaiuliaqr.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NOTĂ: Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lăsați. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a comenta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul ziarulunirea.ro nu raspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului.