Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

FOTO/VIDEO| Biserica lui Ierotei, cea mai veche biserică creştină bizantină din Transilvania, descoperită la Alba Iulia, a fost clasată monument istoric: Ordinul a apărut în Monitorul Oficial

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Biserica lui Ierotei, cea mai veche biserică creştină bizantină din Transilvania, descoperită la Alba Iulia, a fost clasată monument istoric: Ordinul a apărut în Monitorul Oficial

După aproape doi ani de când Fundația ”Alba Iulia – 1918 – pentru unitatea și integritatea României” a întocmit primul memoriu în vederea valorificării vestigiilor arheologice descoperite în anul 2011, în fața Catedralei ”Sf. Mihail” din Alba Iulia, și cunoscute ca aparținând, potrivit specialiștilor, Bisericii Episcopale a lui Ierotei (memoriul a fost înaintat în august 2018), iată că primul pas a fost făcut în demersul nostru, deschizând porțile pentru ca această primă biserică episcopală creștină, construită la nord de Dunăre în secolul al X-lea, să fie cunoscută și repusă în panoplia monumentelor arheologice ale municipiului Alba Iulia.

În 26 mai 2020, a apărut în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Culturii privind clasarea ca monument istoric a Bisericii lui Ierotei! Mulțumim Direcției de Cultură Alba și celorlalte instituții care s-au implicat în întocmirea documentațiilor necesare procedurii de clasare.

Importanța deosebit de mare a acestei descoperiri de la Alba Iulia constă în confirmarea existenței creștinismului organizat înainte de anul 1000, precum și existența și continuitatea neamului românesc pe meleagurile Albei. Înainte de întemeierea acestei episcopii, slujbele religioase se desfășurau într-un lăcaș de cult – Rotonda Baptisteriu – transformat dintr-un templu roman, la care s-a adăugat o absidă, fiind folosit din cele mai vechi timpuri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Existența unui centru creștin puternic la Alba Iulia, la mijlocul secolului X era binecunoscut în această parte a Europei, fapt ce l-a determinat pe împăratul Bizanțului Constantin Porfirogenetul să-l invite la Constantinopol pe Iuliu cel Bătrân împreună cu călugărul Ierotei. Delegația de la Alba Iulia a fost primită cu mult fast la Constantinopol, cu regulile protocolare ale timpului, privind primirea înaltelor personalități. Împăratul Constantin Porfirogenetul i-a acordat titlul de onoare de ”Patricius” lui Iuliu Întemeietorul, iar călugărul Ierotei a fost hirotonit ca primul episcop al acestor meleaguri românești.

În unele cărți vechi de istorie a religiei din țara noastră, acest moment istoric a fost prezentat astfel: „În veacul al X-lea era aici (la Alba Iulia) Biserica Răsăriteană organizată, căci altfel n-ar fi fost de lipsă ca principele Iuliu să-l ducă pe monahul Ierotei spre a fi hirotonit întru episcop al acestor părți de însuși Patriarhul Constantinopolului – Theophilact.”

Deși demersul nostru a fost privit, inițial, cu neîncredere de către mulți, în urma campaniei media în care s-a angrenat și dr. Andrei Dârlău, de la publicația ”Adevărul”, în care personalități din mediul parlamentar, guvernamental, Academia Română, Prefectura și Consiliul Județean Alba, Primăria Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și-au exprimat opiniile pozitive referitoare la beneficiile valorificării descoperirilor arheologice, iată că am ajuns la un prim pas realizat.

Reamintim că am întocmit și un memoriu către Papa Francisc la care nu am primit un răspuns direct, însă înțelegem că noua conducere a Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia nu are obiecții și urmează să se efectueze un schimb de terenuri între ea și Primăria Alba Iulia.

Din discuțiile purtate cu responsabili ai Primăriei Alba Iulia, a rezultat că proiectul reabilitării Bisericii Episcopale a lui Ierotei este unul prioritar pentru edilii municipiului, așteptându-se această undă verde a publicării ordinului în Monitorul Oficial.

Important este, de acum, ca proiectul să respecte adevărul istoric iar specialiștii să se implice în valorificarea relicvelor basilicii construită înainte de Marea Schismă din 1054, pe vremea când biserica creștină nu era divizată. Poate că această pandemie prin care trecem acum ne va conștientiza în sensul că dacă vrem să avem o Europă unită, o planetă unită, trebuie să acționăm împreună, fără orgolii.

Fundația noastră se va implica, în continuare, pentru ca demersul nostru să aibă sorți de izbândă până la capăt, astfel încât contemporanii și urmașii noștri să cunoască și să fie recunoscători pentru ceea ce înaintașii au realizat – Prima Biserică Episcopală Creștină din această parte a Europei.
Col (r) Gabriel Grigoraș


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Prezența unui URS, semnalată într-o comună din județul Alba: A fost transmis un mesaj RO-ALERT

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Prezența unui URS, semnalată într-o comună din județul Alba: A fost transmis un mesaj RO-ALERT

În cursul serii de vineri, 12 august, a fost semnalată, prin apelul numărului unic de urgenţă 112, prezența unui urs în zona Ampoița.

Prin apelul numărului unic se Urgență 112, s-a semnalat prezența unui urs în zona Ampoița.

Elit - Gustul Desăvârșit

A fost emis mesaj Ro-Alert către locuitorii din zona respectivă.

Nu sunt persoane care să necesite îngrijiri medicale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Viktor Orban a fost „premiat” pentru discursul anti-european. Mega investiție din partea Chinei în Ungaria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Viktor Orban a fost „premiat” pentru discursul anti-european. Mega investiție din partea Chinei în Ungaria

În cursul zilei de vineri, grupul chinez CATL a anunțat faptul că va construi în Ungaria o uzină de baterii electrice în valoare de 7,3 miliarde de euro, în condițiile în care cel mai mare producător mondial de baterii pentru autovehicule se pregătește să răspundă unor comenzi mari venite din partea constructorilor de automobile.

CATL a precizat că lucrările de construcţie la uzina sa de baterii cu o capacitate de 100 GWh, ce va fi amplasată în oraşul Debreţin, estul Ungariei, cea mai mare investiţie de peste hotare a grupului chinez, vor începe în acest an, după obţinerea aprobărilor necesare, urmând să se întindă pe o perioadă de maxim 64 de luni.

Elit - Gustul Desăvârșit

La finalizare, aceasta ar urma să fie cea mai mare uzină de celule pentru baterii electrice din Europa şi, de asemenea, a doua facilitate de producţie a CATL din regiune. La uzina de la Debreţin vor fi produse celule şi module de baterii pentru constructori auto precum Mercedes-Benz, BMW, Stellantis şi Volkswagen.

Această investiţie va marca „un salt uriaş în expansiunea globală a CATL”, a subliniat fondatorul şi preşedintele grupului chinez, Zeng Yuqun, potrivit Agerpres.ro.

În paralel, compania chineză continuă cu planurile privind debutul producţiei de baterii în America de Nord până în 2026, pentru clienţi precum Ford Motor, în pofida tensiunilor dintre Beijing şi Washington.

Investiţia CATL este crucială şi pentru Ungaria, care a devenit un hub important pentru producţia de vehicule electrice şi baterii în Europa. Debreţin este deja locul unde se construieşte o uzină a grupului auto german BMW, în timp ce rivalul Audi are deja o uzină la Gyor, vestul Ungariei, iar Mercedes-Benz operează o uzină la Kecskemet, centrul Ungariei.

Compania chineză a mai anunţat că examinează de asemenea posibilitatea de a-şi uni forţele cu partenerii locali pentru a pune la punct facilităţi pentru materialele necesare producţiei de baterii în Europa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

1 septembrie| Concert caritabil, în Alba Iulia, pentru sterilizarea câinilor și pisicilor din mediul rural. Programul evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
1 septembrie| Concert caritabil, în Alba Iulia, pentru sterilizarea câinilor și pisicilor din mediul rural. Programul evenimentului

Un concert caritabil va avea loc joi, 1 septembrie, în Alba Iulia, unde banii strânși vor merge spre realizarea sterilizărilor gratuite pentru câini și pisici din mediul rural.

„Joi, 1 septembrie, începând cu ora 19.30, vă invităm la o seară relaxantă, de socializare, cu muzică bună și băuturi alese.

Elit - Gustul Desăvârșit

Atât taxa de intrare de 20 lei/personă cât și banii strânși din vânzarea diferitelor produse personalizate vor merge spre realizarea sterilizărilor gratuite pentru câini și pisici din mediul rural.

Evenimentul este găzduit de Framm’s localul care ne-a susținut fiecare inițiativă încă de la începutul activității nostre și îi are ca invitați pe Laura Orian și Cristian Alexievici cărora le mulțumim pentru implicare și empatizare.

Sperăm să ne vedem cu voie bună, într-un număr cât mai mare”, arată descrierea evenimentului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea