Rămâi conectat

Sport

FOTO, VIDEO| Albaiulianca Alexandra-Mihaela Muntean face senzație la concursuri internaționale în Franța și Italia: Ce planuri de viitor are tânăra

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Albaiulianca Alexandra-Mihaela Muntean (16 ani) face senzație în Occident la competiții de „Inline Freestyle Slalom”!

După ’90, România s-a împărțit în două, mirajul Occidentului, cu tot ce înseamnă acesta, făcând ca diaspora românească să fie a cincea cea mai mare din lume.

Milioane de conaționali au luat drumul amar al străinătății, devenind emigranți, în Italia, Germania sau Spania și au început o nouă viață. “Diaspora” trimite bani acasă, devenind cel mai puternic investitor străin în România, dar în același timp s-a ancorat în țările unde s-a stabilit. Zeci de mii de copii români se nasc, în fiecare an, în comunitățile românești închegate pe “Bătrânul Continent”, iar aceștia devin parte din societățiile occdentale, crescănd acolo, învățând, dar în același timp afirmându-se în diverse domenii, de la sport și până în artă, pentru că talentul nu ne lipsește nouă, ca nație.

Un exemplu în acest sens este oferit de Alexandra-Mihaela Muntean, o tânără care va împlini 16 ani în noiembrie. Aceasta s-a născut în Spania, dar părinții îi sunt originari din Alba Iulia și stabiliți de ani buni în Madrid. Alexandra a reușit în ultimii ani să se remarce într-un sport despre care noi, cei de acasă, am auzit puține, însă în străinătate are mare trecere. Vorbim despre disciplina “Inline Freestyle Slalom” (într-o traducere aproximativă “patinaj cu role în linie”), iar sportiva care concurează cu licență spaniolă a reușit rezultate extraordinare în concursuri internaționale în Franța sau Italia, în această vară.

YouTube video

Nepoata noastră este îndrăgostită de mică de patinaj. A început să patineze când avea doar doi anișori. Muncește enorm, se antrenează zilnic câte două ore, 6 zile pe săptămână”, ne-a povestit bunica fetei în scurta vacanță din acestă vară, la Alba Iulia.

Vrea să reprezinte România, țara părinților și bunicilor săi, însă nu poate, întrucât la noi nu există o federație sportivă de  profil! Alexandra este cetățean român, a dominat în ultimii ani întrecerile naționale respective din Spania, câștigând de 3 ori, neoficial, titllul de campioană (pe podium au urcat sportivele autohtone), sau competiția din Madrid (unde a primit medalii).

Alexandra-Mihaela Muntean se pregătește în capitala Spaniei, la Școala “Sliders”, antrenor Carlos Nelson. De curând, a fost prezentă la o competiție extrem de puternică, Paris Slalom World Cup, unde a reprezentat România (cu licență spaniolă, dar ca cetățean român) și a câștigat două locuri întâi: la freestyle slalom battle, juniori, respectiv la classic, juniori. La perechi, alături de Carlos Nelson, a terminat pe locul al 5-lea la slalom în întrecerea din Franța. La un concurs similar, în Italia, la Conero Hero Battle 2022, în Porto Recanati, rezultatele au fost iarăși unele excelente pentru albaiuliancă: locul întâi în proba “classic”, dar și o clasare pe poziția a 6-a, la perechi slalom, împreună cu același partener de concurs, în fapt antrenorul său.

Motivată, dar și ambițioasă, Alexandra vrea mult mai mult: să reprezinte România la Campionatele Mondiale din Argentina (care va debuta în 30 octombrie), dar și să-și etaleze talentul pentru conaționalii de acasă în celebra emisiune “Românii au talent”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu s-au calificat în semifinalele Cupei României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu sunt primele 3 echipe calificate în semifinalele Cupei României, faza județeană. Ultima echipă va fi decisă luni, în urma disputei dintre Hidro Mecanica Șugag și CIL Blaj. Tragerea la sorți va avea loc marți, 30 aprilie, la sediul AJF Alba. În sferturile de finală partidele au fost echilibrate, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea