Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO: Alba Iulia a avut cea mai mare PARADĂ MILITARĂ din ultimii ani, organizată de 1 Decembrie: Mașini de luptă blindate, tunuri, elicopter și peste 1200 de militari

Alexandra Mates

Publicat

în

parada militara 1 decembrie 2015 alba iulia01Cea mai mare paradă militară din ultimii ani a fost organizată de 1 Decembrie 2015, la Alba Iulia, locul în care s-a făurit Marea Unire a Românilor în urmă cu 97 de ani. În acorduri de fanfară, peste 1200 de cadre militare și un convoi de transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale au defilat pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, prin fața miilor de români veniți să sărbătorească Ziua Națională a României în ”Cealaltă Capitală”. De asemenea, un elicopter al MAI-ului a survolat spațiul aerian al orașului.

Alături de importanţi comandanţi şi ofiţeri ai unităţilor militare din Transilvania, oficialităţi locale şi judeţene, care au admirat parada la Alba Iulia,  s-a aflat și vicepremierul Vasile Dâncu – Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Comandantul paradei  a fost generalul de brigadă Adrian Ciolponea, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

În anul 2015, parada militară organizată în Capitala Marii Uniri cu prilejul Zilei Naţionale a României, a fost constituită din peste 1200 de persoane din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii. În dispozitivul de defilare au participat 60 de mijloace tehnice (inclusiv aeriene) din dotarea acestor instituţii.

Ministerul Apărării Naţionale a fost reprezentat de militari care aparţin Forţelor Terestre, Forţelor Aeriene, Forţelor Navale şi Centrului de Comunicaţii şi Informatică. De asemenea, alături de aceştia, în alcătuirea dispozitivului de defilare intră şi camarazii lor mai tineri, studenţii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi elevii Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba-Iulia. Numeric, cei mai mulţi militari din totalul trupelor armatei (1000 de persoane) participante la paradă, aparţin Diviziei 4 Infanterie „Gemina”care a contribuit cu 700 de militari (şi 30 de mijloace tehnice).

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au fost compuse din specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei Judeţului Alba şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (140 de persoane). Şi din cadrul acestui minister, colegii încă aflaţi în instituţii de învăţământ, elevii Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşanu” din Cluj-Napoca, au făcut parte din blocul de defilare pentru paradă.

La sărbătoarea românilor de la Alba-Iulia, Serviciul Român de Informaţii a fost prezent cu detaşamente constituite din 60 de militari şi mijloace tehnice din dotare.

ACparada militara 1 decembrie 2015 alba iulia02TORII DEFILĂRII

Prezentarea structurilor participante la paradă (în ordinea din dispozitivul de defilare):

Divizia 4 Infanterie „Gemina”.

Defilarea a fost deschisă cu Drapelul de luptă al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Între cele 21 de judeţe ale României care alcătuiesc zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” se numără şi judeţul Alba. Este şi unul dintre motivele pentru care militarii acestei divizii sunt prezenţi într-un număr atât de mare în oraşul simbol al Unirii, Alba-Iulia. Divizia 4 Infanterie „Gemina” este una dintre cele două structuri militare de acest tip, componente ale Forţelor Terestre Române. Comandantul diviziei, începând cu ianuarie 2015, este generalul de brigadă Ioan Manci. Comandamentul diviziei este dispus în capitala istorică a Transilvaniei, oraşul Cluj-Napoca. Are în subordine patru mari unităţi din care două brigăzi mecanizate, o brigadă de infanterie şi una de vânători de munte. De asemenea, mai are în compunere un regiment de artilerie, un regiment de rachete antiaeriene, o bază logistică şi alte unităţi militare specializate în cercetare, geniu, apărare CBRN, sprijin logistic şi comunicaţii şi informatică. Detaşamentele care au alcătuit dispozitivul de defilare pentru parada de 1 Decembrie de la Alba-Iulia au fost constituite din reprezentaţi ai acestor structuri militare care formează marea unitate ce are comandamentul la Cluj-Napoca. În ultimii 20 de ani, militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au îndeplinit misiuni în cadrul contingentelor în teatre de operaţii din Angola, Somalia, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Irak, şi Afganistan şi în misiuni individuale în majoritatea zonelor lumii în care Armata României a avut personal militar.

La această dată, din cei peste 700 de militari care îşi execută misiunile sub culorile drapelului naţional, sub mandat NATO, UE, ONU, OSCE, un număr de 435 de militari aparţin unor structuri ce compun Divizia 4 Infanterie „Gemina”.

Comandantul paradei de la Alba-Iulia este generalul de brigadă Adrian Ciolponea. Cariera militară a generalului Adrian Ciolponea a început acum 35 de ani când a îmbrăcat pentru prima dată uniforma Armatei României ca elev al Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, Prahova. După absolvirea Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, ofiţerul Adrian Ciolponea a parcurs toţi paşii devenirii în cariera militară. După o perioadă de început în funcția de comandant de pluton într-un batalion de instrucție pază obiective speciale, Adrian Ciolponea și-a canalizat toate eforturile profesionale pe linia cercetării militare și a operațiilor speciale. Prima funcție în domeniul cercetării: comandant de grup. Au urmat fucțiile de comandant companie cercetare, șef al cercetării-nivel batalion, locțiitor al comandantului unui batalion de cercetare, comandant de batalion operații speciale, comandant de regiment operații speciale și comandant de brigadă operații speciale. Începând din acest an, generalul de brigadă a fost desemnat locțiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. În biografia profesională a generalului Adrian Ciolponea sunt incluse îndeplinirea a patru misiuni internaționale, una în Congo, două în Afganistan și una în Kosovo. Pentru modul în care și-a îndeplinit atribuțiile funcționale și misiunile încredințate, i-au fost acordate numeroase medalii și distincții naționale și ale armatelor din statele partenere. Generalul de brigadă Adrian Ciolponea a prezentat onorul de pe vehiculul militar 4×4 de HMMVW, vehicul aflat în dotarea Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” din Târgu Mureş.

Batalionul 812 Infanterie „Bistriţa”

Este o unitate dislocată în garnizoana Bistriţa, care face parte din structura Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. Structură de prestigiu a Armatei Române, Batalionul 812 Infanterie „Bistriţa” a sărbătorit anul acesta 20 de ani de la înfiinţare. Începând cu anul 2009, comandantul batalionului este colonelul Cornel Scurt. Personalul unităţii militare are o pregătire deosebită şi o vastă experienţă acumulată în teatrele de operaţii, dar şi în exerciţii şi activităţi internaţionale desfăşurate împreună cu militari din state partenere şi aliate. Militarii batalionului au participat la misiuni în afara teritoriului naţional, în teatre de operaţii dispuse pe trei continente, Africa, Europa şi Asia, astfel: Angola 1996-1998 (în operaţiile UNAVEM III şi MONUA; multe dintre misiuni au avut caracter de pionierat la acea dată pentru Armata Română); Kosovo 2002 (în operaţiile BELUROKOS 8, 9, 10); Irak 2005 (în misiunea ANTICA BABILONIA); AFGANISTAN 2003 (în operaţia ENDURING FREEDOM), 2007 şi 2010 (în operaţiile ISAF), iar în 2014 militari din batalion au participat la misiunea Companiei de protecţie a forţei din zona de apărare terestră apropiată a Aeroportului Kandahar). Din nefericire, pe parcursul misiunilor internaţionale, trei dintre luptătorii acestui batalion şi-au pierdut viaţa. Căpitanul Cătălin Ţifrea şi sublocotenenţii (p.m.) Cristian Filip şi Marius Sfecheş au plătit ributul de sânge pentru onoarea şi gloria Armatei României. Comandantul detaşamentului, constituit din militari ai Batalionului 812 Infanterie „Bistriţa” pentru parada din Alba-Iulia, este maiorul Valentin Oprea.

 Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă”

parada militara 1 decembrie 2015 alba iulia06Este o unitate dislocată în garnizoana Turda, care face parte din structura Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. Începând cu anul 2010, comandantul batalionului este colonelul Ion-Costinel Boboc. Unitatea militară este continuatoarea tradiţiilor Regimentului 11 Călăraşi care a luat fiinţă în anul 1880. Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă” este singura unitate de blindate din Transilvania, iar până anul acesta a fost singura unitate de tancuri din Divizia 4 Infanterie „Gemina”. A participat, începând cu anul 2007, la exerciţiile naţionale/întrunite inter-arme. Periodic, subunităţile operaţionale sunt dislocate prin transport pe calea ferată şi execută trageri cu muniţie de război în diferite poligoane. Militari din Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă” au participat, în compunerea altor structuri ale Armatei României, la misiuni de stabilitate şi reconstrucţie, misiuni de luptă împotriva terorismului în Angola, Irak şi Afganistan. Comandantul detaşamentului participant la paradă este maior Robert Gashler, unul dintre cei mai buni ofiţeri de tancuri, cu experienţă pentru această armă tehnică.

 Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu”

Este o unitate dislocată în garnizoana Brad, care face parte din structura Brigăzii 18 Infanterie „Banat”. Începând cu anul 2014, comandantul batalionului este locotenent-colonelul Vili Pastor. De-a lungul timpului, vânătorii de munte, care poată cu mândrie denumirea onorifică „Avram Iancu”, legendarul erou al Munţilor Apuseni, au participat la exerciţii tactice şi demonstrativ-aplicative în zone montane diverse şi dificil de abordat cum ar fi Întregalde, Sarmisegetusa, Râul Mare Retezat, Parâng, Muntele Găina, Masivul Bihor, Dupăpiatră-Buceş, Homorod, Muntele Vulcan, Gurahonţ, Crăciuneşti-Băiţa etc. De-a lungul anilor, efectivele batalionului s-au implicat în amenajarea Panteonului Eroilor Neamului de la Ţebea, a Casei Memoriale a lui Crişan şi la construirea Transfăgărăşanului. În prezent, o subunitate din Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu” face parte dintr-un pachet de „forţe în aşteptare” pentru NATO, dislocabile la ordin, în rezerva SACEUR (Supreme Allied Commander of Europe). Comandantul detaşamentului participant la paradă este căpitanul Răzvan Oprea.

Batalionul 32 Infanterie „Mircea”

Este o unitate dislocată în garnizoana Timişoara, care face parte din structura Brigăzii 18 Infanterie „Banat”. Comandantul batalionului este locotenent-colonelul Daniel Pop. Batalionul 32 Infanterie „Mircea” este continuator al tradiţiilor Regimentului 32 Dorobanţi, înfiinţat la 1 aprilie 1883, prin ordinul semnat de regele Carol I. Din 1891, primeşte denumirea de Regimentul „Mircea”, numărul 32. De-a lungul vremii, unitatea a participat la luptele duse în Războiul Balcanic, în Primul Război Mondial, dar şi la eliberarea Basarabiei şi în campaniile din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Unitatea a dat numeroase exemple de jertfă şi curaj, edificatoare fiind dovezile de eroism pe muntele Mateiaş şi la Dragoslavele în 1916, dar şi legendarul „atac în cămăşi” de la Moara Roşie, de la sfârşitul lunii iulie 1917. Abnegaţia şi curajul demonstrat de militarii acestei structuri în toate momentele critice ale secolelor trecute au recomandat participarea batalionului în teatrele de operaţii din Irak, Kosovo şi Afganistan. Dovadă a modului exemplar de îndeplinire a misiunilor stau numeroasele decoraţii cu care este împodobit Drapelul de luptă al batalionului. Comandantul detaşamentului Batalionului 32 Infanterie „Mircea”, participant la paradă, este maior Aurel Cârtojanu, un ofiţer cu experienţă în misiuni din teatre de multinaţionale de operaţii.

 Batalionul 55 Apărare Antiaeriană „Someş”

parada militara 1 decembrie 2015 alba iulia13Este o unitate dislocată în garnizoana Dej, care face parte din structura Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”. Comandantul batalionului este locotenent-colonelul Florin Mircea Leş. În cei aproape 65 de ani de la înfiinţare, militarii unităţii s-au remarcat prin misiunile executate în numeroase exerciţii tactice cu trageri de luptă. În anul 2002, unitatea a fost cuprinsă în programul de înzestrare cu sistemul antiaerian cal. 35 mm OERLIKON, fiind prima structură de apărare antiaeriană din Armata României dotată cu acest tip de tehnică de apărare antiaeriană. Sistemul antiaerian calibru 35 mm OERLIKON este unul dintre cele mai moderne sisteme tractate din apărarea antiaeriană a Forţelor Terestre, compatibil cu cele din armatele statelor membre NATO. În 2008, unitatea a fost înzestrată cu tunuri antiaeriane cal. 2×30 m. de producţie românească (prezente în formaţiunea de tehnică în paradă). În 2008, militarii Batalionului 55 Apărare Antiaeriană „Someş” au participat cu bateria de rachete antiaeriene C.A.-95, la Operaţia Aeriană de Securitate, ordonată pentru apărarea SUMMIT-ului NATO de la Bucureşti. Anual, echipele de luptă ale unităţii de apărare antiaeriană îşi demonstrează nivelul de instruire prin executarea tragerilor de luptă de înalt nivel calitativ din Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer din Capu Midia. Comandantul detaşamentului Batalionului 55 Apărare Antiaeriană „Someş”, participant la paradă, este locotenentul Ioan Baba, un tânăr ofiţer care, în anul 2011, a îndeplinit funcţia de comandant pluton infanterie în Teatrul de Operaţii Afganistan unde pentru merite deosebite a fost decorat cu „Emblema de onoare a Statului Major General”şi medalia ”Non Art. 5”.

 Batalionul 315 Artilerie „Simion Bărnuţiu”

Este o unitate care asigură sprijinul cu foc de artilerie unor unităţi şi mari unităţi de manevră ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Începând cu anul 2012, comandantul batalionului este colonelul Gigi Dumbravă. Batalionul este dislocat în garnizoana Şimleu Silvaniei şi face parte din structura Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”. Batalionul 315 Artilerie „Simion Bărnuţiu” este destinat sprijinului prin foc a operaţiilor terestre având sarcina de a anihila, distruge, neutraliza, hărţui şi interzice acţiunile inamicului, precum şi de a asigura integrarea sprijinului prin foc în cadrul operaţiei, prin una din cele patru misiuni tactice standard: „sprijin direct”, „întărire”, „sprijin general şi întărire” şi „sprijin general”. Comandantul detaşamentul Batalionului 315 Artilerie “Simion Bărnuţiu”, prezent la parada de la Alba-Iulia este locotenent-colonelul Ionel Mangiurea, ofiţer cu experienţă acumulată inclusiv în teatrul de operaţiuni din Afganistan, unde a făcut parte din echipa de consiliere şi legătură tip batalion sprijin luptă.

 Batalionul 316 Artilerie Asigurare Date „Guruslău”

Este o unitate specializată în procurarea şi asigurarea datelor şi informaţiilor despre ţintele inamicului. Începând cu anul 2010, comandantul batalionului este colonelul Marcel Ştefan Miculac. Batalionul este dislocat în garnizoana Şimleu Silvaniei şi face parte din structura Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”. Batalionul 316 Asigurare Date ,,Guruslău” a luat fiinţă ca urmare a necesităţii modernizării sistemului artileriei pentru realizarea interoperabilităţii cu structurile similare ale armatelor membre NATO. Pentru procurarea şi asigurarea datelor şi informaţiilor despre ţintele inamicului, militariim acestei utilizează senzori electrono-optici, acustici, meteo şi de radiolocaţie şi asigură corectarea focului executat de unităţile de sprijin cu foc din subordinea regimentului. Nivelul de profesionalism al personalului batalionului a fost probat prin participarea la misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU şi NATO în teatrele de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan. Comandantul detaşamentului Batalionului 316 asigurare Date ,,Guruslău” pentru parada de la Alba-Iulia este maiorul Florin Burghelea, un ofiţer cu o bogată experienţă profesională, specializat în managementul situaţiilor de criză şi leadership militar. Este licenţiat în filologie (2008) şi în ştiinţe juridice (2009).

Batalionul 317 Cercetare „Vlădeasa

Este o unitate din structura Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, dislocată în Someşeni, lângă Cluj-Napoca. Comandantul batalionului este colonelul Ştefan Oniga. Înfiinţat în 1969, ca şi Companie de Cercetare în Adâncime, Batalionul 317 Cercetare scrie o pagină importantă în istoria militară a Armatei României. Apărută după intervenţia URSS în Cehoslovacia din 1968, unitatea a avut rol de pionierat în armă; la acea dată, „cercetare în adâncime” nu se regăsea în panoplia armelor şi specialităţilor militare. În 1969, ministrul Forţelor Armate de atunci, generalul Ion Ioniţă, emitea următorul ordin: „pentru legendarea acţiunilor de cercetare, unităţii i se stabileşte ţinuta vânătorilor de munte”. Pot fi enumerate activităţi în premieră pentru Armata României executate de cercetaşii acestei structuri de-a lungul celor 46 de ani de existenţă: 1969, prima paraşutare executată de un cercetaş pe aerodromul Buzău; primii cercetaşi brevetaţi ca paraşutişti; 1979, prima paraşutare executată în cadru tactic în poligonul Cincu; 1983, prima paraşutare pe aerodromul Luna (împreună cu Regimentul 62 Paraşutişti); 1987, primul rapel din elicopter din Armata României în cadrul unei aplicaţii cu trupe în teren, în zona localităţii Câmpeni de Pomezeu, judeţul Bihor. La această dată Batalionul 317 Cercetare „Vlădeasa” a acumulat o experienţă considerabilă în teatrele de operaţii; este o structură flexibilă, ce beneficiază de capabilităţi moderne de culegere de date şi informaţii, în măsură să îndeplinească misiuni în cele mai diverse medii de luptă. Numărul militarilor participanţi la misiuni internaţionale se ridică la 151, dintre care 130 fiind distinşi cu medalii, embleme de onoare sau de merit, precum şi cu alte distincţii naţionale şi străine. În urma acestor misiuni, batalionul a înregistrat 2 militari răniţi în teatrul de operaţii din Afganistan care, la ora actuală, sunt complet recuperaţi şi reintegraţi în activitate. Militarii batalionului poartă în suflet logo-ul unităţii „Audi, Vidi, Sile”(„Să auzi, să vezi şi să taci”) şi nu precupeţesc nici un efort pentru ridicarea prestigiului acesteia. Comandantul detaşamentului Batalionului 317 Cercetare „Vlădeasa”, participant, la paradă este şeful de stat major al acestei unităţi, locotenent-colonelul Zaharia Raymond. Este un ofiţer experimentat care are în palmaresul profesional calificări de paraşutist, scafandru, cercetare operativ-informativă. Este veteran al teatrelor de operaţii fiind prezent de două ori în misiuni în Afganistan. Pentru modul de îndeplinire a sarcinilor profesionale, locotenent-colonelul Zaharia Raymond a primit medalii, embleme şi ordine onorifice naţionale şi internaţionale.

Batalionul 136 Geniu „Apulum”

Este o unitate din structura Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, dislocată în Alba-Iulia. Comandantul batalionului este colonelul Corneliu Dinco. Militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum” sunt specializaţi în executarea de lucrări de amenajare genistică, sprijin de geniu şi participarea la sprijinirea autorităţilor publice locale în cazuri de urgenţe civile. Comandantul detaşamentului Batalionului 136 Geniu „Apulum”, participant la paradă, este căpitanul Nicolae Bar, un ofiţer care a absolvit acum 12 ani Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazu” din Alba-Iulia. Căpitanul Nicolae Bar este absolvent al Şcolii de Aplicaţie Pentru Infanterie Montpellier din Franţa.

Comandamentul Comunicaţiilor şi Informatică „Decebal”

Detaşamentul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii este comandat de locotenent-colonelul Dănuţ Hodor, locţiitor al comandantului Centrului 346 Comunicaţii RMNC (reţea militară naţională de comunicaţii) şi este compus din militarii Centrului 346 Comunicaţii RMNC Sebeş şi ai Centrului de Instruire pentru Comunicaţii şi Informatică „Decebal” din Sibiu. Centrul 346 Comunicaţii RMNC a luat fiinţă în 1972 şi are ca misiuni de bază asigurarea comunicaţiilor de voce şi date, la nivel strategic, în zona centrală a Transilvaniei, precum şi sprijinirea autorităţilor publice locale în cazuri de urgenţe civile. Personal din cadrul acestui centru a participat la misiuni de asigurare a comunicaţiilor în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak.

Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”

Continuatoare a tradiţiilor primei şcoli de ofiţeri înfiinţată la Bucureşti, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” are o vechime de 168 de ani în domeniul educaţiei militare şi are ca obiectiv principal formarea iniţială a ofiţerilor de comandă prin studii universitare de licenţă, pentru toate armele şi specialităţile militare aparţinând Forţelor Terestre, precum şi pentru alţi beneficiari din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Absolvenţii instituţiei militare de învăţământ superior sunt capabili să-şi asume răspunderea îndeplinirii misiunilor specifice şi să poată exercita, în strânsa lor conexiune, rolurile de lider militar, luptător, specialist militar, educator şi cetăţean în slujba naţiunii, devotat valorilor supreme: „Patrie, Onoare, Datorie”. Comandantul detaşamentului Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, participant la paradă, este căpitanul Claudiu Vesa, comandant de companie studenţi.

Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”

Şcoala Militară de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” este o instituţie militară de învăţământ de nivel postliceal care are misiunea de a pregăti personalul necesar Forţelor Navale, precum şi altor beneficiari în vederea întrebuinţării, întreţinerii, administrării şi reparării armamentului, tehnicii şi altor materiale din înzestrare, asigurând, totodată, competenţele de leadership necesare pentru gradele superioare de maistru militar. Comandantul detaşamentului Şcolii Militare de Maiştri a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, participant la paradă, este locotenent-comandor Iulian Bostan.

Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul”

Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba-Iulia va aniversa peste 3 ani, un centenar de existență. De-a lungul timpului, solidar cu istoria neamului, prin munca şi abnegaţia cadrelor militare şi dascălilor, în colegiu şi-au desăvârşit pregătirea peste 6000 de tineri. Prin efortul tuturor, Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” a dobândit valoroase tradiţii şi rezultate deosebite care l-au consacrat printre cele mai bune instituţii de învăţământ militar şi civil din ţară. Comandantul detaşamentului Colegiuli Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba-Iulia, participant la paradă, este maiorul Raul Turic.

 Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”

Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” face parte din structura unităţilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, până în prezent având 10 promoţii, reunind peste 2000 de agenţi de poliţie care au absolvit instituţia clujeană de învăţământ. Au devenit poliţişti capabili să exercite atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, ale proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii. Detaşamentul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca este comandat de agentul şef, adjunct de poliţie Alexandru Rusu, urmat de un detaşament de elevi în fruntea cărora se află inspector principal de poliţie Daniel Hanga.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea”

parada militara 1 decembrie 2015 alba iulia23Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba este reprezentat din pompieri salvatori personal din echipajele SMURD. Pompierii sunt echipaţi cu ţinuta de intervenţie. Ei sunt instruiţi pentru salvarea vieţii oamenilor, limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, protecţia valorilor şi bunurilor materiale şi a mediului. Echipajele SMURD încadrează autospecialele din dotare şi ambulanţele SMURD; specialiştii au competenţe de paramedici. Detaşamentul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea”, participant la paradă, este condus de maiorul Nicolae Negoiţă.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş

Jandarmeria Română este o instituţie cu atribuţii de apărare a ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private. Această structură contribuie la prevenirea şi descoperirea faptelor antisociale, precum şi la combaterea actelor de terorism. Militarii sunt instruiţi şi educaţi pentru a fi garanţi şi apărători ai liniştii, ordinii de drept şi democraţiei. Instituţia este reprezentată la paradă de Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” din Târgu Mureş. Comandantul detaşamentului este maiorul Daniel Vasiliu.

Serviciul Român de Informații

Misiunea Serviciului Român de Informații are misiunea de a proteja valorile democratice şi de a promova interesele naţionale ale României şi ale aliaţilor săi pentru realizarea securităţii naţionale, asigurarea respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi apărarea statului de drept. Pentru a îndeplini această misiune, Serviciului Român de Informații şi-a orientat activitatea urmărind protejarea valorilor democratice ale României, a siguranţei cetăţenilor, a securităţii economice şi a secretelor de stat, prevenirea şi combaterea acţiunilor de spionaj, a terorismului şi a criminalităţii organizate transfrontaliere care, prin natură şi amploare, afectează securitatea naţională și promovarea intereselor de securitate ale României şi ale aliaţilor săi, într-un context geostrategic fluid al statelor, corporaţiilor şi ameninţărilor asimetrice. La parada de la Alba-Iulia, instituţia este reprezentată de un detașament de 60 de luptători ai brigăzii antitero, comandat de căpitan Dragoș Săraru.

FOTO-VIDEO: Dragoș SUCIU, Alexandra MATEȘ

[nggallery id=1354]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională Mai mulți elevi din Aiud, Sânmiclăuş și Sebeș s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de limba germană maternă și limba maghiară maternă. Etapa județeană a OLIMPIADEI DE LIMBA ȘI LITERATURA GERMANĂ MATERNĂ, clasele V-XII, s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea