Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO-VIDEO| A.S. CENTRU “Ocupare şi antreprenoriat în satele şi comunele din Regiunea Centru”: 387 de persoane au beneficiat de consiliere şi orientare pe piaţa muncii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*56 de persoane din comunele Fărău şi Unirea, judeţul Alba, au primit diplome de calificare de lucrători în gospodărie agroturistică şi în alimentaţie, recunoscute în ţările europene

ocupare si antreprenoriat in comunele din Regiunea Centru01Vineri, 23 mai, la Hotel Mercur din Alba Iulia, a avut loc conferinţa de închidere a proiectului “Ocupare şi antreprenoriat în satele şi comunele din Regiunea Centru”, implementat de  Asociaţia Club Ecotur Dora D’istria, în parteneriat cu Fundaţia Rosel – Spania. Proiectul s-a desfăşurat în judeţele din Regiunea Centru, respectiv Alba, Covasna, Harghita, Mureş, Braşov şi Sibiu, iar în cadrul acestuia peste 700 de oameni au avut ocazia să participe la activităţi de informare, consiliere, calificare, instruire şi certificare, pe piaţa muncii. Majoritatea dintre beneficiarii proiectului au fost persoane ocupate în agricultură de subzistenţă, persoane inactive, şomeri precum şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

La evenimentul de închidere al proiectului au fost prezente persoane din grupul ţintă al acestui proiect,  cursanţi din comunele Fărău şi Unirea, managerul de proiect Anca Marin, coordonatorul Biroului Regional, Denişa Zedevei, experţii transnaţionali ai Fundaţiei Ronsel, Luis Garcia Deber şi Rafael Vasquez Cobas, Arghir Miclea şi Melinda Todoran, lectori la cursurile de calificare în alimentaţie, precum şi viceprimarul comunei Fărău.

Proiectul  “Ocupare şi antreprenoriat în satele şi comunele din Regiunea Centru” a constat în valorificarea potenţialului resurselor umane din mediul rural, prin implementarea unui program integrat de servicii de informare, instruire, consiliere, cursuri pentru dezvoltarea culturii şi competentelor antreprenoriale ale persoanelor ocupate în agricultură de subzistenţă, ale persoanelor inactive, în special femei, ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în vederea dezvoltării activitatiilor non-agricole, activităţi menite să pună în valoare patrimoniul natural, cultural, şi tradiţional, pe de o parte, iar, pe de altă parte, să creeze locuri de muncă în sectorul agro-turistic şi alte domenii conexe.

În decursul celor doi ani de proiect a fost organizată o campanie de informare şi consiliere privind oportunităţile existente pe piaţa muncii, 15 seminarii de prezentare a programelor de formare, 10 seminarii de consiliere antreprenorială şi 15 de prezentare a posibilităţilor de finanţare, în toate judeţele din Regiunea Centru.

ocupare si antreprenoriat in comunele din Regiunea Centru16 În judeţul Alba au fost organizate seminarii în comunele Fărău, Unirea, Noşlac, Vinţu de Jos, Cergău şi Inoc. Două dintre aceste comune au beneficiat şi de programe de formare profesională. Astfel că, 28 de persoane din comuna Unirea au participat la un curs de lucrător în gospodăria agroturistică, iar alte 28 din comună Fărău au participat la un curs de calificare în alimentaţie, în urma cărora au obţinut diplome de calificare, recunoscute în ţările Europene.

Arghir Miclea, lectorul cursului în alimentaţie desfăşurat în comuna Fărău, a precizat că  a încercat să-i determine pe cursanţi “să înţeleagă că de fapt nu teoria este cea care va duce în final la rezultate deosebite, ci practica”, şi că a îmbinat astfel partea teoretică cu partea practică, declarându-se  mulţumit de modul cum au răspuns şi au înţeles cursanţii ceea ce a expus în faţa lor.  “Chiar şi la testele pe care le-am dat, o să vedeţi din rezultatele notate, că oamenii au fost curioşi, au fost interesaţi şi au depus eforturi”, a declarat lectorul Arghir Miclea, ce are o experienţă de peste 40 de ani în administraţie.

Alte cursuri de perfecţionare, de această dată în domeniul competentelor informatice dar şi antreprenoriale, au avut loc în comunele Boroşneu Mare, Ozun, Zagon şi Malnaş din judeţul Covasna, în timp ce în comunele din Harghita s-au defăşurat seminarii de informare. De asemenea, beneficiarii din judeţul Mureş au avut parte de consiliere şi mediere pe piaţa muncii, iar cei din Braşov şi Sibiu au participat la seminarii de informare privind oportunităţile de finanţare în mediul rural şi dezvoltarea afacerilor (antreprenoriat).

ocupare si antreprenoriat in comunele din Regiunea Centru27„În cadrul programului ne-am deplasat în zonele din mediul rural din Regiunea Centru, am identificat beneficiari şi le-am explicat care sunt posibilităţile de finanatare în mediul rural, cum pot demara mici afaceri, care să-i sprijine şi să creeze în acelaşi timp şi locuri de muncă pentru populaţia inactivă din această zonă”, a explicat Denişa Zevedei.

La sfârşitul proiectului, potrivit coordonatorului regional, au fost atinşi toţi indicatorii şi chiar s-au înregistrat mai mulţi beneficiari: ” Dacă se prevedea să înregistrăm un număr de 330 de beneficiari, noi am avut peste 700, şi am acordat mai multe servicii, în special de consiliere informare mediere pe piaţa muncii”. Proiectul a avut 765 de beneficiari înregistraţi, iar dintre aceştia un număr de 387 au beneficiat de consiliere şi orientare pe piaţa muncii şi alte 144 au participat la programe de formare profesională.

Proiectul a inclus şi activităţi de informare continuă a beneficiarilor, astfel că au fost elaborate un ghid de cultură antreprenorială în turism, alt ghid de cunoştinţe antreprenoriale în turism, un ghid de bune practici în turism dar şi o strategie integrată pe termen scurt, mediu şi lung, un “Observator rural al locurilor de muncă”.

Conferinţa de închidere a proiectului  a prilejuit  prezentarea la nivel de comune a realizărilor din cadrul proiectului, prezentarea activităţilor şi prezentarea de bune practici din experienţa  partenerului tansnational Fundacion Ronsel, precum şi a situaţiei antreprenoriatului în România şi Regiunea Centru.

Totodată, pentru o mai bună cunoaştere a activităţilor desfăşurate de Asociaţia Club Ecotur Dora D’istria, prin intermediul proiectului „Ocupare şi antreprenoriat în satele şi comunele din Regiunea Centru”, participanţii au vizionat şi un scurt documentar, care a ilustrat unele dintre activităţile desfăşurate pe parcursul celor doi ani de proiect. De asemenea, cursanţii prezenţi au ţinut să-şi exprime mulţumirea şi bucuria că au avut ocazia să beneficieze de astfel de servicii. Viceprimarul comunei Fărău a spus că speră ca prin calificarea pe care participanţii din comună au obţinut-o să poată să-şi găsească un loc de muncă.  “Mulţi dintre ei, sunt convins, care au posibilitate financiară, îşi vor deschide chiar şi o mică afacere. Sper ca nivelul de trai în urma implementării acestui proiect să crească”, a declarat acesta.

Proiectul s-a derulat în perioada 1 iunie 2012 – 31 mai 2014, şi are o valoare de 2.121.260,05 lei. Implementat  de Asociaţia Club Ecotur Dora D’istria în parteneriat cu Fundaţia Ronsel – Spania, proiectul a beneficiat de finanţare nerambursabilă din Fondul Social European prin programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013,  Axa prioritară 5 – Promovarea măsurilor active de ocupare; Domeniul major de intervenţie 5.2 – Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă.

„Pentru mine proiectul a însemnat dezvoltare, solidaritate şi şanse pentru mediul rural şanse pentru o viaţă mai bună”, a declarat  coordonatorul regional Denişa Zevedei.

La finalul evenimentului invitaţii au avut ocazia să asiste la un spectacol de muzică şi dansuri populare susţinut de Ansamblul „Cununa Fărăului”.

[nggallery id=1808]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea