Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Veteranul de război Simion Bălos, din Galda de Sus, a împlinit 99 de ani: Povestea eroului cu ochi albaștri, prizonier în Siberia și prigonit de comuniști

Ziarul Unirea

Publicat

în

Simion Bălos, din Galda de Sus, unul dintre puținii veterani ai celui de-al doilea război mondial care mai supraviețuiesc în județul Alba, împlinește, miercuri, 17 martie, venerabila vârstă de 99 de ani.

„Sănătatea sa extrem de precară nu ne-a permis să îl vizităm. Un atac vascular puternic, petrecut la finele lui ianuarie, îl sfârșește, încet-încet, pe eroul blând, cu fața mereu strălucitoare și ochii de un albastru fermecător. Este îngrijit cu dragoste și devotament de către fiica sa, doamna Maria Cristea, care de câțiva ani, de când s-a pensionat, s-a mutat la casa părintească, pentru a-i oferi tatălui său ajutorul și grija binemeritată.

Eroul cu ochi albaștri a fost înregimentat la Artilerie la vârsta de 18 ani, iar pe frontul de Est a luptat timp de 1 an si 5 luni. Ca mulți alți soldați, Simion Bălos cade prizonier și este dus in Siberia timp de 3 ani si 3 luni. În această perioadă, a avut parte de o experiență foarte grea, lucrând la o fabrică de armament, apoi la mină, iar, spre final, la tăiat arbori în pădure.

Aici îl cunoaște pe Emil Rodean, veteranul de război din Berghin (decedat în 2018), căruia îi salvează viața într-un anumit context. Peste ani, Rodean l-a căutat la Galda de Sus, când a aflat că trăiește, pentru a-i mulțumi cum se cuvine. L-a îmbrățișat strâns și i-a zis: „Mulțumesc, Simioane, că mi-ai salvat viața la ruși. Dacă nu ziceai să cobor de acolo, eu, acum, eram mort”.

Despre întâlnirea aceasta am aflat în 2017, când l-am vizitat prima dată pe Emil Rodean, iar, în același an, Simion Bălos mi-a povestit și el cu emoție despre întâlnirea lor, petrecută după aproape 70 de ani, în contextul în care niciunul nu știau că fiecare trăiește.

În ciuda vârstei sale tinere, Simion Bălos, prin diverse întâmplări care stârnesc hazul, ajunge să fie pe placul multor comandanți ruși, astfel încât, spre finele prizonieratului, va conduce brigăzi de prizonieri la munca în pădure, dar și brigăzi de ruși civili.

Întors acasă, comuniștii au încercat să-i tulbure linistea redobandită și libertatea, însă nereușind în veci să-l convingă să intre în colhoz, devenit, mai târziu, colectiv. Le spunea acestora: „eu am văzut și auzit prea multe ca voi să mă păcăliți. Lăsați-mă în libertatea mea!”, dar, ca pedeapsă, comuniștii i-au dat câteva luni de concentrare. Astfel, că Simion Bălos, din Galda de Sus, este și fost deținut politic, având la vremea aceea curajul să se împotrivească hidrei comuniste, după aproape 5 ani de război și prizonierat.

Cât curaj! Câtă demnitate! Vă mulțumim, brav erou, pentru jertfa dumneavoastră, închinată neamului românesc!

Să îi urăm, cu credință, LA MULȚI ANI și să nădăjduim că Bunul Dumnezeu îl va ridica din patul suferinței, astfel că, la anul, pe vremea aceasta, să îi sărbătorim împreună centenarul!”, a scris Petruța Pop, șeful Cercului Militar Alba Iulia pe facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea