// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO: Veste bună pentru albaiulienii din cea mai evitată zonă a municipiului – Vor locui într-un cartier nou și modern, cu blocuri, cantină, dispensar, teren de sport și agrement, locuri de joacă pentru copii și spații verzi

Primăria Alba Iulia va schimba semnificativ ”fața” celui mai evitat cartier al municipiului, cunoscut sub numele de Zona Industrială sau ”Țigănime” iar în acest scop va construi în jurul locului în care se află piața de vechituri un nou cartier, care va purta numele de ”Gheorghe Şincai”.

Demersurile pentru realizarea investiției au demarat recent, prin lansarea invitației de participare la procedura de atribuire a contractului de achiziţie a Serviciilor de elaborare studiu ”Plan Urbanistic Zonal pentru Ansamblu Urban cu spaţii socio-culturale, educative şi de locuit”.

Potrivit temei de proiectare, se dorește realizarea unui ansamblu urban cu spații socio – culturale, educative și de locuit; inclusiv amplasarea și configurarea unor locuinţe sociale, unui centru multifuncțional destinat categoriilor sociale defavorizate, circulaţii carosabile și pietonale, zone verzi, locuri de joacă pentru copii, zonă de sport și recreere cu integrarea terenului de sport existent. De asemenea se dorește modernizarea pieței de vechituri, care va avea o suprafață de 1,64 de hectare și modernizarea tramei stradale

*Detaliat, noul cartier va cuprinde:

– Locuinţe sociale – 7 tronsoane de locuinţe colective, gândite modular care sa permită un nivel ridicat de prefabricare, asamblare rapida si manopera redusa. Tronsoanele se vor gândi cu subsol (demisol) pentru distribuţia reţelelor de echipare tehnico edilitare si cu posibilitatea realizării de garaje cel puţin pe o latura, ceeace ar presupune gararea a cca.10 autoturisme. Acoperiş tip şarpanta cu invelitoare din tabla profilata. Echiparea tehnico edilitara va prezenta posibilitatea contorizarii pe fiecare consumator, iar incalzirea se va realiza descentralizat pe fiecare apartament (cu centrala proprie).

– Locuinţe sociale – 12 pana la 16 locuinţe unifamiliale, gândite modular care să permită un nivel ridicat de prefabricare, asamblare rapidă si manopera redusă. Acestea se vor adresa familiilor cu un număr mare de copii. Regimul de înălţime propus va fi maximum P+1, cu acoperiş tip şarpantă cu invelitoare din tablă profilată și echiparea tehnico edilitară va prezenta posibilitatea contorizării pe fiecare consumator, iar incălzirea se va realiza descentralizat pe fiecare apartament (cu centrala proprie)

– Centru multifuncţional: cantina socială, dispensar, after school, spatii pentru formare profesională, sală activităţi culturale, cabinete medicale si de asistentă socială.

– Ateliere pentru activităţi economice

– Piațeta publică – centru de cartier mobilat cu zona comercială (mărfuri agro industriale), cu zona de servicii, ateliere mica producţie – locuri de munca, alte funcţiuni ce susţin evoluţia mediului economic si incluziunea socială, post de politie.

– Zona de sport, agrement si locuri de joacă pentru copii; se va integra in ansamblu de locuinţe terenul de sport existent. Zonele destinate locurilor de joacă pentru copii se vor dimensiona funcţie de capacitatea finală a locuitorilor ce urmează să populeze ansamblul, luându-se in calcul si funcţiunea de after school din centrul multifuncţional.

– Zona verde – se vor prevedea spatii plantate integrate in amenajările propuse si/sau pentru creşterea calităţii mediului urban

– Platforme gospodăreşti de depozitare a gunoiului menajer

”Toate componentele funcţionale mai sus enumerate se vor integra intr-o compoziţie urbană susţinută de trama stradală propusă in cartier, configurată distinct pentru autovehicule, biciclete, pietoni si parcaje. Traseele stradale nou propuse vor avea, ca si criteriu, legături fluente si directe cu zonele de dezvoltare existente, reglementate prin documentaţiile de urbanism in vigoare sau prin noi propuneri pentru a integra organic cartierul propus in structura urbană”, se arată în tema de proiectare.

*Modernizarea pieței de vechituri:

Suprafaţa alocata modernizării pieţei de vechituri existente si menţinute este de 1,64 ha. Amenajările si dotările propuse vor avea in vedere atat comerţul temporar cat si cel permanent. Se vor propune construcţii uşoare și/ sau copertine modulate destinate inchirierii. Se propune un spaţiu construit destinat pentru administrare, monitorizare si paza. Circulaţiile din piaţa de tip alei comerciale vor fi personalizate diferenţiat pentru utilizatorii cumpărători in raport cu accese de aprovizionere ale comercianţilor. Se va avea in vedere accesul auto ocazional pentru intervenţii de urgenta si salubritate.

De asemenea, piaţa de vechituri va fi dotata cu surse de apa potabile pentru baut si curăţenie, platforme de gunoi, alveole de odihna cu mobilier urban pentru locuri de şezut si coşuri de gunoi.

*Extinderea și modernizarea tramei stradale

Tema de proiectare prevede reglementarea unei trame stradale fluente de legătură cu zonele adiacente si care să se integreze unitar in ansamblul reţelei de căi de comunicaţie a localităţii. Se vor analiza si propune: legaturi funcţionale si rutiere a cartierul rezidenţial propus cu zonele rezidenţiale Chip si Miceşti; reglementari pentru traseul si profilul transversal al străzii Gheorghe Sincai, de la b-dul Republicii pana la str. Alcala de Henares; extinderea tramei stradale pentru a legătură directa cu zona Chip pana la str. Emil Racovita.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

11 Răspunsuri la FOTO: Veste bună pentru albaiulienii din cea mai evitată zonă a municipiului – Vor locui într-un cartier nou și modern, cu blocuri, cantină, dispensar, teren de sport și agrement, locuri de joacă pentru copii și spații verzi

 1. alecu b. 17.01.2018 la 22:33

  Locuinta social cu parcari? de ce nu faceti si heliporturi?!!??Nu, serios, cine sta intr-o locuinta sociala nu ar trebui sa aiba masina,doar sunt saraci …

 2. dolfi 17.01.2018 la 22:37

  fain sa te nasti mexican. esti rasa aleasa, mai ceva ca ovrei! lucră rumânii fraieri! lucră până crapă să tina toti parazitii in spate. de la mexicani la hotii din politică!

 3. Lumea Nouă 17.01.2018 la 23:36

  Foarte bine !!! Le face ghetou pentru ,,ei”” . Poliția va mai putea intra dacă îi va aglomera într-un singur loc ? Doar cu mascații…

 4. .. 18.01.2018 la 7:45

  Totul pentru asistati, totul pentru lenesi. Traiasca lenea si hotia.

 5. albanez 18.01.2018 la 8:12

  Cam aiurea “investitia” asta. Pai daca trebuie ca sa miros toata tiganimea ca sa ajung acasa,…… e cam degeaba.
  In plus, cam ce impresie credeti ca are cineva care iti vine in vizita? De la noi, nu de afara, ca atunci e grav.
  Iar la ce vecini vei avea…. cat de prost trebuie sa fi sa iti cumperi o asa casa?

 6. anonim 18.01.2018 la 8:21

  Bine, bă! Ghetoul TURTURICA 2!!!

 7. alba neagra 18.01.2018 la 11:06

  Degeaba , daca tiganii nu dispar tot “Tiganime” se va numi si va fi cea mai evitata zona!

  • Cucubau 18.01.2018 la 22:13

   Țiganime se numește și străduța dintre BCR și cartierul Saligny. Parcare ioc.

 8. diplomatul 18.01.2018 la 12:53

  Alt proiect cu 90% in buzunarul lui Hava.. mustaciosul.
  Si 8 % in buzunarul primariei si 2 % (4 case).
  Stim situatia turturica.. asa ca haide sa numai facem tam-tam.

  Imi place cand primarul ales streseaza cititori :)))
  asa sa ii vad cu stres ca nau banii si is plini de datorii si vad ca la altii le dau pe gratis. Ce imi place sa vad asta.. saracii plang dupa 100 de euro care dau lunar la stat pentru taxe.. vai saraci.. Da apoi eu ca dau 800 de euro la stat lunar..banii care merg… la musulmanii si toti imigrantii care vin sa stea in Vest (special romanii care dorm prin gunoaie). Va place sa dormiti prin gunoaie si sa stricati piata :))) Si veniti voi sa vorbiti asa urat de primarul nostru iubit.. sa ii manc mustata de drag ce imi este.

 9. Costel 18.01.2018 la 20:42

  Pariem că va fi pavat de “Elis”???

 10. gusti. 19.01.2018 la 11:16

  Nu pariez, Costele , ca stiu ca pierd…