Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Veste bună pentru albaiulienii din cea mai evitată zonă a municipiului – Vor locui într-un cartier nou și modern, cu blocuri, cantină, dispensar, teren de sport și agrement, locuri de joacă pentru copii și spații verzi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria Alba Iulia va schimba semnificativ ”fața” celui mai evitat cartier al municipiului, cunoscut sub numele de Zona Industrială sau ”Țigănime” iar în acest scop va construi în jurul locului în care se află piața de vechituri un nou cartier, care va purta numele de ”Gheorghe Şincai”.

Demersurile pentru realizarea investiției au demarat recent, prin lansarea invitației de participare la procedura de atribuire a contractului de achiziţie a Serviciilor de elaborare studiu ”Plan Urbanistic Zonal pentru Ansamblu Urban cu spaţii socio-culturale, educative şi de locuit”.

Potrivit temei de proiectare, se dorește realizarea unui ansamblu urban cu spații socio – culturale, educative și de locuit; inclusiv amplasarea și configurarea unor locuinţe sociale, unui centru multifuncțional destinat categoriilor sociale defavorizate, circulaţii carosabile și pietonale, zone verzi, locuri de joacă pentru copii, zonă de sport și recreere cu integrarea terenului de sport existent. De asemenea se dorește modernizarea pieței de vechituri, care va avea o suprafață de 1,64 de hectare și modernizarea tramei stradale

*Detaliat, noul cartier va cuprinde:

– Locuinţe sociale – 7 tronsoane de locuinţe colective, gândite modular care sa permită un nivel ridicat de prefabricare, asamblare rapida si manopera redusa. Tronsoanele se vor gândi cu subsol (demisol) pentru distribuţia reţelelor de echipare tehnico edilitare si cu posibilitatea realizării de garaje cel puţin pe o latura, ceeace ar presupune gararea a cca.10 autoturisme. Acoperiş tip şarpanta cu invelitoare din tabla profilata. Echiparea tehnico edilitara va prezenta posibilitatea contorizarii pe fiecare consumator, iar incalzirea se va realiza descentralizat pe fiecare apartament (cu centrala proprie).

– Locuinţe sociale – 12 pana la 16 locuinţe unifamiliale, gândite modular care să permită un nivel ridicat de prefabricare, asamblare rapidă si manopera redusă. Acestea se vor adresa familiilor cu un număr mare de copii. Regimul de înălţime propus va fi maximum P+1, cu acoperiş tip şarpantă cu invelitoare din tablă profilată și echiparea tehnico edilitară va prezenta posibilitatea contorizării pe fiecare consumator, iar incălzirea se va realiza descentralizat pe fiecare apartament (cu centrala proprie)

– Centru multifuncţional: cantina socială, dispensar, after school, spatii pentru formare profesională, sală activităţi culturale, cabinete medicale si de asistentă socială.

– Ateliere pentru activităţi economice

– Piațeta publică – centru de cartier mobilat cu zona comercială (mărfuri agro industriale), cu zona de servicii, ateliere mica producţie – locuri de munca, alte funcţiuni ce susţin evoluţia mediului economic si incluziunea socială, post de politie.

– Zona de sport, agrement si locuri de joacă pentru copii; se va integra in ansamblu de locuinţe terenul de sport existent. Zonele destinate locurilor de joacă pentru copii se vor dimensiona funcţie de capacitatea finală a locuitorilor ce urmează să populeze ansamblul, luându-se in calcul si funcţiunea de after school din centrul multifuncţional.

– Zona verde – se vor prevedea spatii plantate integrate in amenajările propuse si/sau pentru creşterea calităţii mediului urban

– Platforme gospodăreşti de depozitare a gunoiului menajer

”Toate componentele funcţionale mai sus enumerate se vor integra intr-o compoziţie urbană susţinută de trama stradală propusă in cartier, configurată distinct pentru autovehicule, biciclete, pietoni si parcaje. Traseele stradale nou propuse vor avea, ca si criteriu, legături fluente si directe cu zonele de dezvoltare existente, reglementate prin documentaţiile de urbanism in vigoare sau prin noi propuneri pentru a integra organic cartierul propus in structura urbană”, se arată în tema de proiectare.

*Modernizarea pieței de vechituri:

Suprafaţa alocata modernizării pieţei de vechituri existente si menţinute este de 1,64 ha. Amenajările si dotările propuse vor avea in vedere atat comerţul temporar cat si cel permanent. Se vor propune construcţii uşoare și/ sau copertine modulate destinate inchirierii. Se propune un spaţiu construit destinat pentru administrare, monitorizare si paza. Circulaţiile din piaţa de tip alei comerciale vor fi personalizate diferenţiat pentru utilizatorii cumpărători in raport cu accese de aprovizionere ale comercianţilor. Se va avea in vedere accesul auto ocazional pentru intervenţii de urgenta si salubritate.

De asemenea, piaţa de vechituri va fi dotata cu surse de apa potabile pentru baut si curăţenie, platforme de gunoi, alveole de odihna cu mobilier urban pentru locuri de şezut si coşuri de gunoi.

*Extinderea și modernizarea tramei stradale

Tema de proiectare prevede reglementarea unei trame stradale fluente de legătură cu zonele adiacente si care să se integreze unitar in ansamblul reţelei de căi de comunicaţie a localităţii. Se vor analiza si propune: legaturi funcţionale si rutiere a cartierul rezidenţial propus cu zonele rezidenţiale Chip si Miceşti; reglementari pentru traseul si profilul transversal al străzii Gheorghe Sincai, de la b-dul Republicii pana la str. Alcala de Henares; extinderea tramei stradale pentru a legătură directa cu zona Chip pana la str. Emil Racovita.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea