Ştirea zilei
FOTO UPDATE| ACCIDENT de muncă MORTAL pe DJ 142 L, la Mihalț: Un bărbat a decedat după ce a fost lovit de o basculantă care lucra la calea ferată pentru Pizzarotti
ACCIDENT de muncă MORTAL pe DJ 142 L, la Mihalț: Un bărbat a decedat după ce a fost lovit de o basculantă care lucra la calea ferată pentru Pizzarotti
Un accident mortal a avut loc luni, 9 august, în jurul orei 10.40, pe DJ 142 L, pe raza comunei Mihalț.
UPDATE 3: Potrivit reprezentanților ITM Alba, victima se afla pe un drum lateral, comunal, intreprindea o activitate de șantier în zona respectivă, drumul adiacent liniei ferate. Nu se cunoaște în ce condiții decedatul a ajuns în spatele unei basculante ce transporta mizeria dintre rigole și a fost lovit de autoutilitară, aceasta trecând efectiv cu roțile spate peste el. Inspectrii ITM au demarat cercetarea în acest caz, urmând să fie chemate pentru declarații mai multe persoane
UPDATE 2: Din informațiile aflate de ziarulunirea.ro, este vorba de un accident de muncă, bărbatul de circa 50 de ani fiind accidentat de către o basculanta de la firma Pizzarotti care lucra la calea ferată. Din primele informații se pare că șoferul basculantei a dat cu spatele și nu a observat bărbatul care a fost accidentat mortal.
UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării au constatat faptul că victima, un bărbat în vârstă de aproximativ 50 ani suferea leziuni incompatibilie cu viața, declarandu-se astfel decesul acestuia, de către echipajul TIM prezent la fața locului.
Știrea inițială
Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială și un echipaj de terapie intensivă mobilă pentru acordarea primului ajutor medical și asigurarea măsurilor PSI la un accident rutier produs în localitatea Mihalț.
Potrivit IPJ Alba, un barbat de aproximativ 50 de ani este rănit grav, după ce a fost accidentat de un camion, pe DJ 142 L, în comuna Mihalț. Cecetarea la fata locului este în desfășurare.
Vom reveni cu amănunte.
Foto: arhivă

Ştirea zilei
Miezul de nucă din Alba, la mare căutare în Europa: O fabrică din Ciugud procesează 7.000 tone anual
Miezul de nucă din Alba, la mare căutare în Europa: O fabrică din Ciugud procesează 7.000 tone anual
În comuna Ciugud o fabrică modernă de procesare a nucilor a devenit una dintre cele mai importante întreprinderi din domeniu din Europa Centrală și de Est, cu o investiție de peste 5 milioane de euro. Aici sunt procesate peste 7.000 de tone de nucă pe an, iar o parte ajunge în diverse mixuri sau batoane nutritive.
Uleiuri presate la rece, batoane și diferite mixuri cu fructe sunt doar câteva exemple pentru care cererea a venit și de peste ocean, scrie stirileprotv.ro
Calitatea producției de la noi este recunoscută și de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite.
Adrian Drâmbărean, director tehnic: „În ultimul an, nu exagerez, cu 300% a crescut cererea pentru batoane. Avem batoane pe bază de prune și caise, mai nou am creat și batoane cu banane și nucă. Au ajuns în Slovacia, în Italia, în Germania, în Franța”.
Levente Hugo Bara, administrator fabrică: „Avem mai multe grupe de produse cum ar fi grupa sărată, miezul de nucă este acoperit cu sare de Hymalia, sare și piper, chily. De asemenea, avem o grupă de produse dulci unde miezul de nucă este acoperit cu vanilie, scorțișoară, caramel”.
Având în vedere cererea, tot mai mulți pomicultori au început să se axeze pe livezile de nuci. În prezent, există peste 2 milioane de arbori.
Un tânăr din localitatea Oarda de Sus, județul Alba, a investit acum 10 ani peste 25.000 de euro într-o plantație. Abia acum livada a început să dea rod, iar în următorii ani se așteaptă și la profit, mai ales că producția poate depăși chiar și 25 kg de nuci pentru fiecare pom.
Alexandru Urca, proprietar livadă: „Este cerere pentru că este un aliment bogat în tot felul de nutrienți. Pentru a avea totuși o recoltă destul de bogată, undeva în 10-12, poate chiar 15 ani, putem considera o livadă de nuc intrată pe rod”.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2021, fermierii locali au exportat 7.148 de tone de nuci decojite, în valoare de 34,8 milioane de euro. Principalele piețe de destinație au fost Germania, Franța și Austria.
Ştirea zilei
Realizarea unei stații de neutralizare a apei uzate industriale, la Fabrica de Arme Cugir. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba
Realizarea unei stații de neutralizare a apei uzate industriale, la Fabrica de Arme Cugir. A fost solicitat acordul de mediu din partea APM Alba
Fabrica de Arme Cugir a solicitat avizul de mediu pentru realizarea unei stații de neutralizare a apei uzate industriale, investiție în valoarea de aproape 4 milioane de lei.
Proiectul prevede construirea unei staţii de neutralizare a apelor uzate industriale rezultate din activitatea societăţii. Activitatea societăţii se desfăşoară în mai multe corpuri de clădire, fiind structurată pe ateliere unde au loc prelucrări mecanice, acoperiri galvanice, tratament termic şi altele.
Din activitatea societăţii rezultă ape uzate încărcate cu diferiţi poluanţi, acestea se pot clasifica astfel:
– Ape uzate cianurice
– Ape uzate cromice
– Ape uzate acido bazice.
Apele uzate cianurice sunt reprezentate de apele se spălare ce rezultă din spălarea pieselor după cianurare. Acestea rezultă ocazional, deoarece procesul de cianurare nu se desfăşoară continuu, ci doar ocazional în funcţie de comenzi. Aceste ape se vor colecta separat la locul de producere în recipienţi etanşi şi se vor transporta la staţia de neutralizare pentru a fi tratate.
Apele cromice rezultă în urma operaţiilor de cromare, fiind reprezentate de apele de spălare de pe liniile de producţie. Acestea vor ajunge pe canalizarea interna la staţia de neutralizare.
Apele acido-alcaline rezultă din operaţiile de pregătire a suprafeţelor (decapare, degresare, neutralizare, spălare) în vederea cromării, brunării şi din apele de spălare de după operaţiile de acoperiri galvanice.
Acestea au ponderea cea mai mare din totalul apelor uzate şi vor fi colectate în canalizarea internă care le va dirija spre staţia de neutralizare.
Din punct de vedere constructiv, staţia va cuprinde:
– bazine subterane (bazin de omogenizare pentru ape cromice şi acido-bazice), bazin pentru ape cianurice şi bazin îngroşător de nămol)
– hala tehnologică
– spaţiu tehnologic propriu-zis (cuprinde 4 rezervoare-decantoare, instalaţii de dozare reactivi, spaţiu pentru depozitare reactivi, filtru presă pentru nămol)
– camera reactivi (instalaţii de dozare reactivi)
– laborator, hol, vestiar cu grup sanitar – platformă pentru nămol.
Valoarea totală a investiției este de 3.749.734,54 lei, fără TVA.
Ştirea zilei
Achiziție de soft-uri și programe, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale, la Universitatea 1 Decembrie 1918. Licitația de peste 400.000 de lei, lansată în SEAP
Achiziție de soft-uri și programe, pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale, la Universitatea 1 Decembrie 1918. Licitația de peste 400.000 de lei, lansată în SEAP
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru achiziție în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii educaționale din cadrul corpului D si a corpului H a Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia”. Valoarea totală estimată este de 436027,16 lei, fără TVA.
Obiectivul general
Obiectivul general al proiectului îl constituie extinderea si îmbunătăţirea calităţii infrastructurii de educaţie,precum şi a procesului educaţional propriu zis la nivelul UAB, cu efecte directe pozitive semnificative asupra nivelului educaţiei terţiare în primul rând la nivelul Regiunii Centru, a regiunilor de dezvoltare Nord – Vest, Vest si Sud – Vest, dar şi la nivel naţional şi chiar internaţional, nivel menit sa duca la creşterea accesibilităţii ocupationale in regiunile de dezvoltare menţionate dar si pe plan naţional si internaţional, contribuind totodată la imbunatatirea generala a nivelului de trai a populaţiei din regiunile menţionate, precum si a situaţiei economico – sociale de ansamblu.
Obiectivele specifice
1. Extinderea suprafeţei destinate exclusiv spatiilor de invatamant din cadrul corpului D cu 417,76 mp până la sfârşitul perioadei de implementare, menite sa acopere intr-o mai buna măsură necesităţile educaţionale de ordin practic ale unui număr de 191 studenţi si masteranzi/an la capacitate nominala de utilizare, din cadrul specializării Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor (ECTS) si Administrarea Afacerilor in Comerţ, Turism si Servicii (AACTS).
2. Dotarea integrala a spaţiului educaţional multidisciplinar avand o suprafaţa totala de 3.090 mp „Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara, reabilitarea corpului H al Universităţii 1 Decembrie Alba Iulia ” cu echipamente adaptate cerinţelor de formare in acord cu piaţa muncii, până la sfârşitul perioadei de implementare;
3. Susţinerea activităţilor educaţionale destinate promovării a cel puţin 2 doua domenii de specializare inteligenta conform Strategiei de Competitivitate 2014- 2020/ Strategiei de Dezvoltare Economică 2020 în întreaga perioada de implementare si de monitorizare a proiectului;
4. Dezvoltarea acordurilor de colaborare strategice cu alte entitati (instituţii, agenţi economici, agenţii locale si naţionale si altele) pentru susţinerea organizării de manifestări ştiinţifice, activitati comune de educaţie, consiliere si orientare in cariera, transfer tehnologic,precum si alte forme de colaborare directa, menite sa asigurare un cadru instituţional eficient si stabil pe termen mediu si lung, cu scopul facilitării realizării obiectivului general si al obiectivelor specifice ale proiectului.
Extinderea suprafeţei totale destinate exclusiv spatiilor de invatamant de la 5.708,7 m.p. utilizate in prezent la 9.216,46 m.p. respectiv cu 417,76 mp in cadrul corpului D (extindere propriu-zisa) si cu 3.090 mp m.p. in cadrul Corpului H (prin dotare).
Fata de situaţia actuala, in care nu exista niciun fel de dotări educaţionale in cadrul Corpului H si nici nu sunt asigurate resurse de finanţare adecvate pentru întregul obiect, proiectul propune dotarea integrala a spaţiului educaţional multidisciplinar avand o suprafaţa totala de 3.090 mp ” Centru de invatamant si cercetare multidisciplinara. Reabilitarea corpului *H* al Universităţii 1 Decembrie Alba Iulia” cu echipamente/dotari educaţionale
Produse solicitate
LOT 1 – Soft-uri simulări de afaceri si piaţa
E-marketing simulation game – 30 bucăți
Soft simulări de afaceri – 10 bucăți
Soft simulări de afaceri 2 – 30 bucăți
Soft simulări marketing – 30 bucăți
LOT 2 – Soft Statistica Produse
E-views Base License 5 Concurrent Use License Pack-Academic Volume – O bucată
LOT 3 – Sistem de traducere simultana
Sistem de traducere simultană 3 interpreţi şi 50 de delegaţi – O bucată
LOT 4 – Sistem de videoconferinta si suport pentru predare online
Cisco TelePresence SX20+Server+Software – O bucată
Software telefonie IP+Server+Router+Controller+Telefon IP+Sofware acess call center – O bucată
LOT 5 – Standuri electrice si electronice
Kit stocare energie – O bucată
Stand de acţionari electrice – 2 bucăți
Set instruire semnale si sisteme – 2 bucăți
Kit electric multimodal de mobilitate urbana – o bucată
Valoarea estimată a loturilor
LOT 1 – Soft-uri simulări de afaceri si piaţa – 34.354,70 de lei
LOT 2 – Soft Statistica – 11.694,00 de lei
LOT 3 – Sistem de traducere simultana – 74.821,54 de lei
LOT 4 – Sistem de videoconferinta si suport pentru predare online – 68.938,04 de lei
LOT 5 – Standuri electrice si electronice – 151.118,13 de lei
LOT 6 – Kit electric multimodal de mobilitate urbana – 95.100,75 de lei
-
Sportacum 20 de ore
FOTO: CS Ocna Mureș – Universitatea Craiova 1-1 (0-1) Remiză istorică pentru “Soda dragă”, ce a furnizat bomba în Cupa României!
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului
-
Curier Județeanacum 21 de ore
VIDEO| Neglijență pe o strada din Alba Iulia: O mașină blochează drumul după ce a ieșit din parcare și a lovit alt autoturism
-
Sportacum 21 de ore
Astăzi, la Zlatna, la ora 17.00, în nocturnă, CS Ocna Mureș – Universitatea Craiova, meci de gală pentru în Cupa României
-
Curier Județeanacum 13 ore
VIDEO| DUMINICĂ se va deschide noul TALCIOC din Alba Iulia, în zona hotelului Tara. Ce tarife vor plăti comercianții
-
Actualitateacum 14 ore
A început distribuția pachetelor cu alimente de 25 de kilograme pentru persoane vulnerabile: Ce produse conțin și cine le primește
-
Curier Județeanacum 16 ore
5 PERCHEZIȚII dispuse de polițiștii din Alba după o acțiune pentru creșterea gradului de siguranță publică: Ce au descoperit oamenii legii
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Profesor de la o școală din Alba Iulia, condamnat penal pentru purtare abuzivă. A agresat mai mulți copii, chiar în prezența învățătoarei