Ziarul Unirea

FOTO. Un bărbat din Alba face bani frumoși după ce a mizat pe una dintre cele mai profitabile și rare afaceri în agricultură

Cultura de aluni este una dintre cele mai profitabile afaceri în agricultură, care generează profit de mii de euro, per hectar, la cinci-șase ani de la înființare. Un bărbat din Alba a investit 36.000 de euro în șase hectare, iar fructele le vinde, fără probleme, lanțurilor de supermarketuri.

Bogdan Sandu Ciprian, unul dintre puținii cultivatori de aluni din județul Alba, a spus că aceasta este una dintre cele mai profitabile afaceri pe termen lung în agricultură deoarece doar în al șaselea an, când arbustul ajunge la maturitate, producția per hectar generează un profit de peste 8.000 de euro, mai mare decât investiția inițială – circa 6.000 de euro –, fără suprafața de teren.

ELIT

”Am aluni pe o suprafață de șase hectare și mă voi extinde pe încă patru. Afacerea am început-o de cinci ani. Plantarea se face toamna sau primăvara, alunul se cumpără cu 15-20 lei firul. Eu am mizat pe o plantație intensivă de aluni, iar per hectar a fost necesară o investiție de circa 6.000 de euro, fără teren. Cu arat, discuit, frezat, făcut găuri, plantat, pus îngrășăminte de animale, absolut tot ce este necesar. După patru ani începe să facă alune, iar cu producția din al șaselea an îți scoți investiția”, a spus Bogdan Ciprian, prezent la Târgul Apulum Agraria, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii județului Alba.

Bogdan Ciprian a povestit că nu erau mulți cultivatori de alune în România, în urmă cu câțiva ani, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a mizat pe acest business.

”Întreținerea în anii în care nu e pe rod nu este mare. Kilogramul de alune se vinde, în medie, la 20 de lei, dar poate ajunge și la 10 euro. Este una dintre cele mai profitabile afaceri în agricultură, dar în timp. Începutul e foarte greu, în toate domeniile, și întreținerea plantației la fel. Primii cinci ani ai plantației sunt foarte grei pentru că nu câștigi foarte mult, dar investești”, a mai spus Bogdan Ciprian.

Partea bună a acestui business, potrivit producătorului, este că fructele le vinde, pe piața internă, fără probleme, fiind deopotrivă la fel de căutate în alte țări din Uniunea Europeană.

”Alunele se vând foarte rapid, sunt băgate la bursă. Câte ai, atâtea vinzi. Turcii fac prețul, fiind cei mai mari producători, iar în Italia soiul pe care îl am eu îl cumpără direct”, a spus Bogdan Ciprian, în vârstă de 40 de ani.

El a adăugat că, deocamdată, având în vedere că livada sa nu a ajuns la maturitate, nu este nevoie să apeleze la piața externă, deoarece tot ce produce este achiziționat de marile lanțuri de supermarketuri din țară.

El vinde un kilogram la prețul de 20 de lei, iar în supermarketurile din țară se vinde și cu 38 de lei.

Plantația sa se află în zona Ciumbrud din județul Alba, aproape de municipiul Aiud.

Întrebat, de asemenea, dacă are un mesaj pentru cei care doresc să înceapă un business în acest domeniu, Bogdan Ciprian a spus: ”Vrei să fii milionar? Pune aluni pe un hectar”.

Livada sa este o afacere de familie. O plantație de alun poate produce peste 3.000 de kilograme la hectar, în funcție de condițiile meteo și de densitatea arbuștilor.

Târgul Apulum Agraria 2018, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii județului Alba, se organizează în acest weekend în spațiul expozițional din zona Bazinului Olimpic din Alba Iulia și are ca scop promovarea agriculturii și fermierilor.

La standurile decorate în stil tradiţional şi cu elemente de toamnă pot fi găsite produse locale precum pâine şi produse de patiserie, preparate din carne, lactate, ouă, conserve din fructe şi legume, toate de casă, produse tradiţionale atestate, miere şi produse apicole, uleiuri presate la rece, vinuri din podgoriile locale, lavandă şi produse derivate, dar mai ales legume şi fructe proaspete de sezon.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook