FOTO. Un agricultor din Alba susține că a descoperit cea mai profitabilă cultură pe suprafață mică. În jurul acesteia a dezvoltat un business cu siropuri, dulcețuri și sosuri – ”Bunătăți din Apuseni”

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Un agricultor din Alba susține că a descoperit cea mai profitabilă cultură pe suprafață mică. În jurul acesteia a dezvoltat un business cu siropuri, dulcețuri și sosuri – ”Bunătăți din Apuseni”

Plantația de afin este cea mai profitabilă cultură pe suprafață mică de teren, ce se pretează foarte bine în zonele montane, apreciază un agricultor care a investit circa 20.000 de euro în două hectare de afine, în Apuseni. În jurul acestei plantații a dezvoltat un business – Bunătăți din Apuseni – după ce agricultorul și-a înființat la Alba Iulia o grădină cu legume, iar acum produce siropuri, dulcețuri, zacuște sau sosuri.

Petrașcu Bogdan, originar din Alba Iulia, a decis să investească în agricultură, deoarece are socrii și teren în Munții Apuseni, mizând pe cultura de afin, pe care o consideră foarte profitabilă, întrucât investiția la hectar este 10.000 de euro (fără teren), iar în al șaselea an (când ajunge la maturitate) producția se ridică la circa 5.000 de kilograme. Prețul mediu al unui kilogram de afine este 30 de lei, iar astfel ar putea face dintr-un hectar de afine 150.000 de lei (circa 32.000 de euro). Din această sumă trebuie scăzute anumite cheltuieli, privind culegerea, întreținerea sau transportul.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

”La noi în județ sunt foarte puțini producători de afine, dar și la nivel de țară. Cultura se pretează cel mai bine pentru zonele de munte pentru că acolo solul e destinat pentru așa ceva. Terenul trebuie să fie îngrădit și este un mare avantaj dacă există în apropiere o sursă de apă. În cinci ani se amortizează totul! În primul an este doar investiția, în al doilea an cheltuieli de întreținere, în anul trei plantele încep să producă, dar destul de puțin, doar să vezi cum este soiul de fructe. În al patrulea an începi să recuperezi o parte din bani, iar în anul cinci se amortizează investiția. Din al șaselea mergem doar pe profit”, a spus Petrașcu Bogdan.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Plantația sa se află în al șaselea an. Afinele le vinde în supermarketurile din Alba, în marile orașe din țară, iar de curând a început să exporte și în Germania prin comerț intracomunitar. 80% dintre fructe le comercializează în stare proaspătă, iar 20% le procesează, deoarece nu mai au aspect comercial, dar în schimb sunt foarte gustoase și face din ele gem, compot și sirop.

De câțiva ani, el s-a extins, iar pe lângă preparate pe bază de afine mai produce gemuri de caise, piersici, coacăză, zmeură, căpșuni, dar și siropuri, de brad, mentă, vișine, soc, păpădie, precum și compoturi din fructe care cresc bine în zona de munte.

La Alba Iulia și-a deschis o grădină, iar aici cultivă roșii, castraveți, ardei și alte legume cu care face zacuște, sosuri de ardei capia, dulce sau picant, ketchup, sos picant de roșii cu usturoi pentru fripturi, gem de ardei iute, sucuri de tomate, ardei iuți, castraveți, gogonele în oțet sau salate asortate.

Petrașcu Bogdan a fost prezent, în weekend, cu un stand, la Târgul Apulum Agraria, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii județului Alba. El a afirmat că a decis să vândă produsele sub brandul ”Bunătăți din Apuseni”, deoarece majoritatea (exceptând cele făcute din legume) provin din zona Munților Apuseni și sunt foarte bune. De asemenea, în viitorul apropiat vizează extinderea culturii de afin cu încă un hectar.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook