Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: ”Timeless Moments with I.L. Caragiale” – a X-a ediţie, etapa judeţeană, la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. Premiile, pe secțiuni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vineri, 16 februarie 2018, Liceul de Arte “Regina Maria” a fost gazda spectacolului-concurs Timeless Moments with I.L. Caragiale – etapa judeţeană, proiect desfăşurat ȋn parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba.

La aniversarea celor zece ani de Caragiale organizatorii (profesoarele Apostol Nicoleta, Dioşan Livia, Olteanu Rodica, Pop Cristina, Păcurar Alexandra, Greculeac Camelia, Incze Monica, bibliotecar Felicia Colda) ȋmpreună cu colaboratorii (profesori de la şcoala gazdă şi de la şcolile participante) au pregătit un program care a ȋmpletit armonios teatrul, creaţia plastică, limba engleză, istoria şi muzica, cea din urmă fiind liantul care le-a reunit pe toate, mai ales că liceul derulează un proiect Erasmus+, Music is…Life Long Learning, ȋn parteneriat cu alte 4 ţări (Italia, Polonia, Spania, Portugalia) prin care elevii ȋnvaţă diverse discipline (limba romȃnă, limbi străine, matematică, chimie, TIC, etc.) prin intermediul muzicii.

La secţiunea I.L.Caragiale – personaje memorabile – elevii de la Şcoala gimnazială “Vasile Goldiş” din Alba Iulia, ȋndrumaţi de doamnele profesoare Lăncrănjan Floare, Horşa Daniela şi bibliotecar Barb Gianina, au interpretat Un pedagog de şcoală nouă, cu care au cȃştigat premiul I. Elevii de la instituţia gazdă, pregătiţi de d-na prof. Olteanu Rodica, au interpretat Five o’clock obţinȃnd locul al II-lea.

La secţiunea Caragiale’s Charming World premiul I a fost obţinut de echipa de la Colegiul Tehnic “Alexandru Domşa” – structura Bărăbanţ, elevele fiind ȋndrumate de d-na prof. Trif Eleonora.
La secţiunea Gȃnduri caragialiene ȋn imagini artistice, premiul I a fost obţinut de eleva Costea Andrada (gimnaziu) şi Theiss Marie Elisabeth (liceu) de la Liceul de Arte.

Pe parcursul celor 3 secţiuni, muzica a fost elementul care a evidenţiat firescul şi naturaleţea cu care lumea caragialiană ni se ȋnfăţişează, fie prin teatru, prin interpretări ȋn limba engleză sau prin desene şi picturi. Piesele interpretate la pian au creat o atmosferă propice analizei lucrărilor plastice, iar muzica tradiţională romȃnească a jucat un dublu rol. Pe de o parte a reflectat preocuparea lui Caragiale de a descrie neamul romȃnesc. Pe de altă parte, ne-a adus mai aproape de atmosfera celebrării celor 100 de ani de la Marea Unire.

Grupul vocal, format dintr-o parte din elevii de la secţia de Muzică tradiţională romȃnească, pregătiţi de d-nele prof. Bereczki Mihaela şi Şandru-Sebaş Marinela, acompaniat de domnii prof. Burz Gheorghe (vioară) şi Pleşa Răzvan (pian) şi de elevii Barbu Laurenţiu (clarinet) şi Hulea Florin (saxofon) a interpretat o ȋnvȃrtită, o jiană şi un cȃntec patriotic. Iar pentru că muzica este ca o poezie, eleva Hileagă Alina a recitat o poezie scrisă de bunica ei, Satul meu, prin care şi-a arătat preţuirea faţă de darul acesta special al buncii ei.

D-na prof. Dioşan Livia, preşedinta juriului, şi d-na Felicia Colda, reprezentanta Bibliotecii judeţene, şi-au exprimat admiraţia pentru creativitatea elevilor şi pentru ȋnţelegerea aparte pe care au arătat-o faţă de lumea caragialiană ȋn contrast cu lumea căreia ȋi aparţin ei. Prin muzică, teatru, istorie, limbi străine, creaţie plastică, universul caragialian se conturează ȋntr-o altă perspectivă, una specifică vremurilor şi gȃndurilor actuale. Ȋi felicităm pe toţi participanţii, le mulţumim tuturor pentru implicare şi ȋi aşteptăm şi la următoarele ediţii.

[nggallery id=5216]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea