Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Târgul lemnarilor 2021 de la Horea a strâs MII de de moți și turiști din toate colțurile țării

Publicat

în

Târgul lemnarilor 2021 de la Horea a strâs MII de de moți și turiști din toate colțurile țării

Mii de moți și turiști din toate colțurile țării au urcat sâmbătă și duminică (21 și 22 august) pe Vârful Petreasa din Comuna Horea la Târgul lemnarilor din Munții Apuseni. Ajuns la cea de-a XXVI-a ediție, târgul din acest an a fost un mare succes datorat în principal vremii frumoase, organizării foarte bune și faimei la care a ajuns această serbare câmpenească inițiată de Corneliu Olar în anul 1995.

Pe lângă spectacolul folcloric, târgul meșterilor populari și numeroaselor terase cu mâncare și șetre cu produse de toate felurile, la târgul din acest an s-a observat mai mult ca oricând bucuria horenilor și a celorlalți locuitori din Țara Moților de a se întâlni și de a se bucura împreună, cu mâncare bună și muzică populară. În condițiile în care, datorită inundaților, ediția din acest an a Târgului de pe Muntele Găina a fost anulată, Târgul de la Horea-Petreasa a ajuns acum cea mai mare petrecere câmpenească din Munții Apuseni.

Pentru că recent Comuna Horea a fost declarată Comună ecoturistică sub denumirea de ZONA ECOTURISTICĂ HOREA -VÂRFUL PETREASA, deputatul Corneliu Olar și primarul Marin Nicola au început deja pregătirile pentru ediția de anul viitor a târgului.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, s-a început asfaltarea unui nou drum de peste 7 km care face legătura între Horea și Vârful Petreasa (vor exista astfel două drumuri complet asfaltate unul pentru urcare și unul pentru coborârea de pe munte), se lucrează la proiectul de modernizare a drumului Albac-Horea, la managementul ecoturistic al zonei și “strict secret” la un produs “made în Horea” care să intre în Cartea Recordurilor (Guiness Book).

De la Târgul de la Horea -Petreasa din acest am rămas cu trei imagini definitorii: bucuria oamenilor, piața pentru meșterii populari (construcție foarte mare din lemn de brad) plină cu produse de artizanat  și modul profesionist (de manual) în care mai mulți comercianți (majoritatea tineri școliți la muncă în străinătate) au ecologizat locul unde și-a avut tarabele cu clătite, mici, bere și grătare.  (HP)

Publicitate

Ştirea zilei

Când se vor recupera orele din cele două săptâmâni de vacanță. Sorin Cîmpeanu: „Întâi să ştim că nimic nu ne împiedică să revenim la şcoală în 8 noiembrie”

Publicat

în

Când se vor recupera orele din cele două săptâmâni de vacanță. Sorin Cîmpeanu: „Întâi să ştim că nimic nu ne împiedică să revenim la şcoală în 8 noiembrie”

În cursul serii de miercuri, Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educaţiei, a anunţat că se va decide abia după revenirea din vacanţa de două săptămâni când se va recupera această perioadă.

Există mai multe variante pentru recuperarea orelor pierdute, dar reprezentanții Ministerului se vor consulta pentru o decizie finală cu elevii și profesorii. Hotărârea e nu va fi luată înainte de revenirea din vacanță, potrivit ministrului.

„Întâi să ştim că nimic nu ne împiedică să revenim la şcoală în 8 noiembrie şi apoi vom anunţa şi rezultatul consultărilor cu privire la structura anului şcolar. Din păcate, evoluţia epidemiologică nu este atât de predictibilă pe cât am avea nevoie în sistemul de învăţământ. Aşa că, vom decide pe nişte date certe (cât se poate), şi nu pe supoziţii, după 8 noiembrie”, a adăugat Cîmpeanu.

Electrica Furnizare Discount

El a precizat că after school-urile nu sunt reglementate de Ministerul Educației, astfel că pot funcționa. Totuși, acestea trebuie să desfășoare activitățile specifice cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

„Afterschool-urile organizate în regim privat nu funcționează cu aplicarea cadrului legal stabilit de legea nr. 1/2011 a Educației Naționale, cu modificările și completările ulterioare. Acestea funcționează în afara unităților de învățământ și nu sunt reglementate de Ministerul Educației . Acestea au obligația să respecte regulile generale de siguranță sanitară”, spune ministrul Sorin Cîmpeanu.

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile și grădinițele se vor închide începând de luni, 25 octombrie.

„Până vă convingeți să vă vaccinați este nevoie de restricții. Școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, precum și prin personalul care se îmbolnăvește. În mod normal, de luni, este vacanță pentru cei mici. Astăzi (miercuri – n.r.) s-a decis că vacanța va fi valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu. Două săptămâni va fi vacanță, începând de luni”, a declarat Iohannis.

Potrivit structurii anului școlar, în perioada 25-31 octombrie, ar fi fost vacanță doar pentru elevii din învățământul primar și pentru copiii din grădinițe. În urma discuțiilor de la Cotroceni, s-a decis ca toți elevii să intre în vacanță pentru următoarele două săptămâni.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Avertizare Cod GALBEN de CEAȚĂ în Alba. Vizibilitate scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, joi dimineața

Publicat

în

Avertizare Cod GALBEN de CEAȚĂ în Alba. Vizibilitate scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, joi dimineața

ANM a emis o atenționare de tip nowcasting de cod galben de ceață, valabilă marți, până la ora 11:00, pentru mai multe localități din județul Alba.

Sunt vizate localitățile Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Sântimbru, Ciugud, Mirăslău, Rădești, Cut, Vințu de Jos, Șibot, Săliștea, Blandiana.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, este semnalată, local, ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier la SEBEȘ: O femeie și o fetiță au fost acroșate de un autoturism, în zona unei treceri de pietoni

Publicat

în

ACCIDENT rutier la SEBEȘ: O femeie și o fetiță au fost acroșate de un autoturism, în zona unei treceri de pietoni

Două persoane, o femei și o fetiță,  au fost acroșate în zona unei treceri de pietoni de pe strada Dorin Pavel din municipiul Sebeș. Cercetarea la fața locului este în desfășurare. Victimele primesc îngrijiri medicale, transmit reprezentanții IPJ Alba prin canalul de comunicare specific. Știre în curs de actualizare.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare