Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Tabloul „Lacul din parcul oraşului Sebeş”, exponatul lunii septembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Tabloul „Lacul din parcul oraşului Sebeş”, exponatul lunii septembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Exponatul lunii septembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este tabloul „Lacul din parcul oraşului Sebeş”, realizat de pictorul Hermann Meuselbach la începutul secolului XX. Lucrarea, intrată în patrimoniul muzeului nostru în anul 2001, are următoarele date tehnice: ulei pe pânză; dimensiuni: 106,5 x 71 cm; semnat – dreapta-jos, cu negru: „Meuselbach”; nedatat. Pe partea din spate a şasiului se păstrează o etichetă originală, cu următorul text: „Der Teich im Stadtpark von Mühlbach. Ölgemälde auf Kaschmirleinwand” [Lacul din parcul oraşului Sebeş. Pictură în ulei pe pânză de caşmir].

În acest peisaj autorul a surprins aspectul natural pe care lacul din Sebeş, situat în apropierea turnului Croitorilor (Studentului), îl avea cândva, la începutul secolului al XX-lea. Pe insulă creșteau arini cu trunchiuri groase şi cu coroane ample, iar malurile îi erau acoperite cu vegetație. Herman Meuselbach a redat foarte detaliat, într-o manieră specifică operei sale, coroanele copacilor de pe maluri şi de pe insulă, precum şi reflexiile acestora şi ale norilor în luciul apei.

În ceea ce privește datarea lucrării, câteva indicii sugerează faptul că a fost realizată în perioada de maturitate artistică a pictorului, cândva spre finalul primului deceniu al secolului XX, atunci când obișnuia să redea vegetația cu lux de amănunte, indiferent de planul în care aceasta se afla. Un alt argument în sprijinul ipotezei, este prezența în compoziție a unui stâlp de iluminat, reprezentat în apropierea insulei. Cum iluminatul public electric a fost introdus în orașul Sebeş în 1906, această pânză a putut fi pictată cândva după această dată.

Elit - Gustul Desăvârșit

Lacul este o rămășiță a sistemului de apărare, medieval, al Sebeșului, fiind o parte a unei rețele de șanțuri, canale şi heleșteie amenajate în jurul incintei orașului cu scopul de a crește gradul defensiv al acestuia, în condițiile în care relieful plan pe care a fost construit nu îl avantaja. Începând cu secolul al XVIII-lea, aceste elemente au fost, treptat, dezafectate, terenurile rezultate fiind transformate în grădini şi, mai târziu parcelate, devenind zone locuite, părți ale noilor cartiere apărute în apropierea fortificației orașului.

La începutul secolului XX, lacul încă juca un rol important în viața comunității. Vara, pe apele acestuia se făceau plimbări cu barca, iar iarna, după ce îngheța, era un patinoar în aer liber, foarte apreciat şi frecventat de sebeșeni de toate vârstele. Însă „modernizarea” din perioada comunistă i-a schimbat radical aspectul, malurile şi insula fiindu-i betonate. Mai mult, pe insulă s-a construit o clădire modernă, în care se află şi în prezent un restaurant.

Hermann Meuselbach a fost un pictor peisagist care a activat în Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea şi în primele două decenii ale celui următor, fiind cunoscut contemporanilor săi, în special în zona Sebeșului, unde a trăit aproape întreaga viață. S-a născut în 28 ianuarie 1858, în Germania, la Eischleben şi a studiat artele frumoase la Școala Saxonă de Artă din Weimar. În 1881 a emigrat în Transilvania, devenind profesor de desen la Gimnaziul Evanghelic din Sebeş, unde a activat până în 1911, când s-a pensionat. În timpul liber se dedica picturii, imortalizând numeroase peisaje atât din localitatea adoptivă, cât şi din împrejurimile acesteia. A încetat din viață la 12 noiembrie 1924, în orașul Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Curier Județean

Sediul IPJ Alba va fi reabilitat și modernizat: A fost semnat contractul în valoare de aproape 33 de MILIOANE de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sediul IPJ Alba va fi reabilitat și modernizat: A fost semnat contractul în valoare de aproape 33 de MILIOANE de lei

Astăzi, 22 septembrie 2023, a fost semnat contractul privind proiectarea și execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții „Reabilitarea și modernizarea imobilelor din cadrul I.P.J.Alba, pe str.I.I.C.Brătianu, nr.1B”, investiție ce beneficiază de finanțare alocată prin Apelul de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, finanțat din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, și din fonduri naționale.

Ca urmare a semnării contractului de achiziție publică de lucrări și, ulterior, emiterii ordinului de începere a lucrărilor de proiectare, sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, Poliția Municipiului Alba Iulia și Pavilionul Ordine Publică vor fi reabilitate prin fonduri europene, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2-Schema de Granturi pentru eficientă energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2 – Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Obiectivul general al proiectului este aducerea clădirilor la parametrii de siguranță și stabilitate proiectați, reducerea cheltuielilor cu utilitățile, precum și reducerea cu peste 60% a consumului de energie și a emisiilor de dioxid de carbon. Totodată, se va crea cadrul necesar asigurării serviciilor publice oferite cetățenilor în cele mai bune condiții.
Contractul de achiziție publică a fost semnat între Inspectoratul de Poliție Județean Alba și Asocierea SC Lincoln Plus SRL – Secret Art SRL – CONCEPT STUDIO SRL, lider de asociere: S.C. LINCOLN PLUS S.R.L.

Valoarea contractului de achiziție publică este de 32.898.442,00 lei, exclusiv TVA.

Durata de execuție a lucrărilor, conform proiectului, este de 24 de luni, de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor de proiectare.

Implementarea proiectului ,,Reabilitarea și modernizarea imobilelor din cadrul I.P.J.Alba, pe str.I.I.C.Brătianu, nr.1B” se va realiza cu respectarea principiului ”Do No Significant Harm” (DNSH), astfel cum este prevăzut de art.17 din Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile, astfel făcându-se trecerea la un fond construit rezilient și verde.

Acest apel de proiecte este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, finanţat din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, şi din fonduri naţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | Trupele antitero ale Jandarmeriei Alba, locul I la Olimpiada echipelor de intervenție antiteroristă

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO | Trupele antitero ale Jandarmeriei Alba, locul I la Olimpiada echipelor de intervenție antiteroristă

În cursul acestei săptămâni, a avut loc Olimpiada echipelor de intervenție antiteroristă, unde trupele antitero din cadrul Jandarmeriei Alba s-au clasat pe locul I.

„Săptămâna aceasta, am asistat la un adevărat spectacol de determinare și profesionalism la Olimpiada echipelor de intervenție antiteroristă, desfășurată la Centrul de Pregătire Ochiuri, unde cei mai buni militari ai Jandarmeriei Române au concurat pentru titlul suprem.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, cele mai bune echipe din competiție au fost premiate de către domnul general de brigadă Liviu Uzlău, prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, care a oferit câștigătorilor cupe și medalii.

Stăpânirea de sine și buna pregătire au fost la ordinea zilei într-o serie de provocări complexe prin pădure, testând rezistența la trasee de anduranță.

Sesiunile de tragere cu pistolul au cerut precizie și concentrare din partea concurenților, care au demonstrat priceperea lor în manevrarea armamentului.

Dar cel mai important a fost spiritul de echipă. Cele 15 echipe participante au trecut prin numeroase circuite psiho-fizice, care le-au pus la încercare profesionalismul și colaborarea.

Probele au fost concepute pentru a testa capacitatea de lucru în echipă.

O greșeală a unui singur membru putea depuncta întreaga echipă.

Așadar, solidaritatea și încrederea reciprocă au fost cheia succesului.

Deși au concurat, au realizat că toți, împreună sunt o singură echipă și, dincolo de competiție, sunt (sau au devenit) prieteni, legați de aceeași pasiune.

Felicitări tuturor participanților pentru efortul lor extraordinar! Felicitări pentru echipele din cadrul Jandarmeriei Alba, Jandarmeriei Dâmbovița și Jandarmeriei Sălaj, cele care s-au clasat pe podium!”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Române, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

DEER: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 02-08.10.2023 și suplimentar pentru perioada 25.09.2023-01.10.2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

DEER: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 02-08.10.2023 și suplimentar pentru perioada 25.09.2023-01.10.2023

Intreruperile programate pentru intervalul 02.10.2023-08.10.2023:

Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar
02/10/2023 VINTU DE JOS, VURPAR, Strada Principala 09.00-15.00
02/10/2023 VINTU DE JOS, VALEA VINTULUI, Str. Principala 09.00-15.00
03/10/2023 VINTU DE JOS, VURPAR, Strada Principala 09.00-15.00
03/10/2023 VINTU DE JOS, VALEA VINTULUI, Str. Principala 09.00-15.00
04/10/2023 GARBOVA, CARPINIS(GIRBOVA), Str. Principala 08.30-15.30
04/10/2023 VINTU DE JOS, VURPAR, Str. Principala 09.00-15.00
04/10/2023 VINTU DE JOS, VALEA VINTULUI, Str. Principala 09.00-15.00
05/10/2023 GARBOVA, CARPINIS(GIRBOVA), Str. Principala 08.30-15.30
05/10/2023 VINTU DE JOS, VURPAR, Str. Principala 09.00-15.00
05/10/2023 VINTU DE JOS, VALEA VINTULUI, Str. Principala 09.00-15.00
06/10/2023 GARBOVA, CARPINIS(GIRBOVA), Str. Principala 08.30-15.30
06/10/2023 VINTU DE JOS, VURPAR, Str. Principala 09.00-15.00
06/10/2023 VINTU DE JOS, VALEA VINTULUI, Str. Principala 09.00-15.00

Suplimentar pentru intervalul 25.09.2023-01.10.2023:

Elit - Gustul Desăvârșit
Data întreruperii Localitatea/Adresa Intervalul orar
28/09/2023 Abrud partial, Iazul Morii, Sat Soharu, Mecea, Ciuruleasa, Bobesti, Ghedulesti 09.00-11.00
28/09/2023 ROSIA MONTANA, CORNA, Strada Principala 09.00-17.00
28/09/2023 BUCIUM, BUCIUM SAT, Strada Principala 09.00-17.00
28/09/2023 ABRUD, GURA CORNEI, Strada Principala 09.00-17.00
29/09/2023 ROSIA MONTANA, CORNA, Strada Principala 09.00-17.00
29/09/2023 BUCIUM, BUCIUM SAT, Strada Principala 09.00-17.00
29/09/2023 ABRUD, GURA CORNEI, Strada Principala 09.00-17.00
30/09/2023 ROSIA MONTANA, CORNA, Strada Principala 09.00-17.00
30/09/2023 BUCIUM, BUCIUM SAT, Strada Principala 09.00-17.00
30/09/2023 ABRUD, GURA CORNEI, Strada Principala 09.00-17.00

Informații actualizate despre întreruperile planificate în alimentarea cu energie electrică sunt disponibile pe site-ul www.distributie-energie.ro, rubrica: Suport/Întreruperi energie electrică.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate de aceste întreruperi, care sunt însă necesare pentru asigurarea unei bune funcționări a instalațiilor electrice. Relații suplimentare la telefon: 0258 – 929 sau TelVerde 0800 500 929.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare