Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Tabloul „Lacul din parcul oraşului Sebeş”, exponatul lunii septembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Tabloul „Lacul din parcul oraşului Sebeş”, exponatul lunii septembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica”

Exponatul lunii septembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este tabloul „Lacul din parcul oraşului Sebeş”, realizat de pictorul Hermann Meuselbach la începutul secolului XX. Lucrarea, intrată în patrimoniul muzeului nostru în anul 2001, are următoarele date tehnice: ulei pe pânză; dimensiuni: 106,5 x 71 cm; semnat – dreapta-jos, cu negru: „Meuselbach”; nedatat. Pe partea din spate a şasiului se păstrează o etichetă originală, cu următorul text: „Der Teich im Stadtpark von Mühlbach. Ölgemälde auf Kaschmirleinwand” [Lacul din parcul oraşului Sebeş. Pictură în ulei pe pânză de caşmir].

În acest peisaj autorul a surprins aspectul natural pe care lacul din Sebeş, situat în apropierea turnului Croitorilor (Studentului), îl avea cândva, la începutul secolului al XX-lea. Pe insulă creșteau arini cu trunchiuri groase şi cu coroane ample, iar malurile îi erau acoperite cu vegetație. Herman Meuselbach a redat foarte detaliat, într-o manieră specifică operei sale, coroanele copacilor de pe maluri şi de pe insulă, precum şi reflexiile acestora şi ale norilor în luciul apei.

În ceea ce privește datarea lucrării, câteva indicii sugerează faptul că a fost realizată în perioada de maturitate artistică a pictorului, cândva spre finalul primului deceniu al secolului XX, atunci când obișnuia să redea vegetația cu lux de amănunte, indiferent de planul în care aceasta se afla. Un alt argument în sprijinul ipotezei, este prezența în compoziție a unui stâlp de iluminat, reprezentat în apropierea insulei. Cum iluminatul public electric a fost introdus în orașul Sebeş în 1906, această pânză a putut fi pictată cândva după această dată.

Lacul este o rămășiță a sistemului de apărare, medieval, al Sebeșului, fiind o parte a unei rețele de șanțuri, canale şi heleșteie amenajate în jurul incintei orașului cu scopul de a crește gradul defensiv al acestuia, în condițiile în care relieful plan pe care a fost construit nu îl avantaja. Începând cu secolul al XVIII-lea, aceste elemente au fost, treptat, dezafectate, terenurile rezultate fiind transformate în grădini şi, mai târziu parcelate, devenind zone locuite, părți ale noilor cartiere apărute în apropierea fortificației orașului.

La începutul secolului XX, lacul încă juca un rol important în viața comunității. Vara, pe apele acestuia se făceau plimbări cu barca, iar iarna, după ce îngheța, era un patinoar în aer liber, foarte apreciat şi frecventat de sebeșeni de toate vârstele. Însă „modernizarea” din perioada comunistă i-a schimbat radical aspectul, malurile şi insula fiindu-i betonate. Mai mult, pe insulă s-a construit o clădire modernă, în care se află şi în prezent un restaurant.

Hermann Meuselbach a fost un pictor peisagist care a activat în Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea şi în primele două decenii ale celui următor, fiind cunoscut contemporanilor săi, în special în zona Sebeșului, unde a trăit aproape întreaga viață. S-a născut în 28 ianuarie 1858, în Germania, la Eischleben şi a studiat artele frumoase la Școala Saxonă de Artă din Weimar. În 1881 a emigrat în Transilvania, devenind profesor de desen la Gimnaziul Evanghelic din Sebeş, unde a activat până în 1911, când s-a pensionat. În timpul liber se dedica picturii, imortalizând numeroase peisaje atât din localitatea adoptivă, cât şi din împrejurimile acesteia. A încetat din viață la 12 noiembrie 1924, în orașul Sebeş.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Primăria Alba Iulia poate încheia contractul pentru eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa” – Decizie definitivă la Curtea de Apel

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia poate încheia contractul pentru eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic „Alexandru Domșa” – Decizie definitivă la Curtea de Apel Primăria Alba Iulia poate încheia contractul de circa 20 de milioane de lei (5 milioane de lei), bani alocați prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru execuția lucrărilor de creștere a eficienței energetice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea