FOTO: Sfinții Împăraţi Constantin şi Elena au fost sărbătoriţi de elevii de la Colegiul Natíonal ,,David Prodan Cugir”

Elevii Colegiului Naţional ,,David Prodan “ din Cugir , au susţinut vineri, cu ocazia sărbătorii din 21 mai, Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena, o dezbatere pe tema sacrului şi profanului .

colegiu cugir009Prin informaţiile din powerpointul prezentat , elevii şi-au reînnoit cunoştinţele privind victoria lui Constantin împotriva lui Maxenţiu, sub semnul divin ,, in hoc signo vinces” ( prin acest semn vei birui), prevederile Edictului de la Milan din anul 313 prin care creştinismul a fost recunoscut ca religie de stat, precum şi realizările Ptrimului Sinod de la Niceea din 325 convocat de împărat, în care a fost condamnat arianismul, s-au alcătuit primele 7 articole ale Simbolului de credinţă(Crezul) şi s-a stabilit data Paştelui (prima duminică după luna plină, după echinocţiul de primăvară). Despre mama sa, Flavia Iulia Elena, elevii au aflat că este cea care a contribuit la aflarea pe dealul Golgotei a Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos, şi că a susţinut zidirea Bisericii Sfântului Mormant şi a Naşterii Mântuitorului din Bethleem. Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte (în 337) de către episcopul Eusebiu de Nicomidia si a fost înmormântat în biserica Sfintţi Apostoli din Constantinopol.

ELIT

După ce au citit referatele privind viaţa şi realizările Împaratului Constantin şi a mamei sale , Elena, elevii împărţiţi pe grupe au rezolvat cu ajutorul profesoarei Serafina Oarga, rebusuri care le-au pus la încercare cunoştinţele generale.

Pornind de la ,,Sacrul şi profanul” scris de Mircea Eliade, elevii au fost provocaţi de prof.documentarist Tatiana Ungurianu să definească omul religios, spaţiul şi timpul sacru.Definind mitul ca o izbucnire a sacrului în lume, o încercare de dezvăluire a unui mister, dar şi o încercare de fixare a unui model exemplar, pentru diversele activităţi omeneşti (hrană, muncă, sexualitate, educaţie), elevii au considerat că sacrul este ,, un fenomen tainic, inexplicabil, miraculos, ce ne dă o putere spirituală”, aflat în antiteză cu profanul. Pornind de la realitatea imediată, individuală, elevii au numit ca spaţii sacre casa, familia, locul naşterii, patria, biserica, templul dar şi orice loc individual precum locul primei întâlniri sau unul universal , devenit de excepţie, ,,sfânt”, prin încărcarea lui cu o emoţie care îl ,,donează” unui timp mistic, sacru.

Elevii care s-au remarcat în cadrul activităţii , Andrei Alexandrică, Darius David, Andreea Topor, Alexandra Mărginean, Bianca Cârnat, Denisa Popa şi Făţan Andreea din clasa a XII-a C şi Daniel Tatu, Daniel Velescu, Maria Caraman şi Ana Enescu din clasa a IX-a C vor primi diplome din partea CDI.

Din pragul sacru al acestei mari sărbători creştine, urăm ,,La mulţi ani !” tuturor celor ce poartă aceste nume! (C.P.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...