Actualitate
FOTO| Şedinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba: Despre ce au vorbit șefii serviciilor publice deconcentrate și a instituțiilor publice
Şedinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba: Despre ce au vorbit șefii serviciilor publice deconcentrate și a instituțiilor publice
Şedinţa Colegiului Prefectural al Judeţului Alba a avut loc începând cu orele 11:00, la sediul Instituției Prefectului Județul Alba, Sala 100, sub conducerea Prefectului Județului Alba, domnul Albu Nicolae și cu participarea conducătorilor serviciilor publice deconcentrate și a altor instituții publice din județul Alba.
Temele înscrise pe ordinea de zi au fost următoarele: Informare privind lucrările de cadastru și publicitate imobiliară în județul Alba – Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară; Raport de activitate al Gărzii Forestiere Județene Alba; Informare privind activitatea Direcției Silvice Alba.
În deschiderea ședinței domnul Nicolae Albu, a dat cuvântul doamnei Cornelia Țăran Baba, Directorul Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, care a prezentat principalele rezultate ale activității în perioada ianuarie-august 2022. Pentru creșterea calității serviciului furnizat a fost facilitată înregistrarea on-line a cererilor. Aplicația informatică a fost funcțională permanent pentru eliberarea extraselor de carte funciară, fiind înregistrate și eliberate prin sistemul e-paymant un număr de 23074 cereri, respectiv extrase, dintre care 2940 pe B.C.P.I. Aiud, 13465 pe B.C.P.I. Alba-Iulia, 1862 pe B.C.P.I. Blaj, 1914 pe B.C.P.I. Câmpeni, 2893 pe B.C.P.I. Sebeș. Respectând prevederile legale și procedurile aplicabile în materie, au fost emise în cursul anului 2022 un număr de 604 titluri de proprietate pentru o suprafață de teren de 795.69 ha, din care 593 titluri pentru teren agricol în suprafață de 780.83 ha și 10 titluri aferente unei suprafețe de 14.86 ha teren forestier. Au fost elaborate pentru scrierea titlurilor de proprietate și au fost înscrise din oficiu în cartea funciară un număr de 679 documentații.
În continuarea ședinței a luat cuvântul domnul Crișan Petru, Șef birou, Garda Forestieră Județeană Alba evidențiind principalele obiective atinse în primul semestru al anului 2022. Au fost desfășurate mai multe acțiuni de verificare, după cum urmează: verificarea și înregistrarea documentațiilor pentru 105 operatori economici în sistemul SUMAL2.0;368 verificări a contractelor de administrare/servicii silvice; 35 documentații depuse pe Măsura 15.1”Plăți pentru angajamente de silvomediu ” verificate; 54 documentații depuse de către 15 ocoale silvice pentru proprietari, persoane fizice sau juridice pentru ajutoarele de stat pentru servicii silvice acordate proprietarilor de păduri, conform HG864/2016. În urma controalelor efectuate au fost aplicate un număr de 228 sancțiuni contravenționale cu o valoare totală a amenzilor de 488750 lei, fiind luate și măsuri de confiscare a materialelor lemnoase. A fost confiscată fizic o cantitate totală a 57,44 mc materiale lemnoase, iar valoric a fost confiscată cantitatea totală de 2295,34 mc materiale lemnoase cu o valoare totală de 443456,28 lei. Au fost constatate 7 fapte de natură infracțională pentru tăieri ilegale de arbori și fals informatic. Garda Forestieră a participat în comisii de evaluare a pagubelor produse de fauna de interes cinegetic, 74 cazuri de pagube agricole și pagube produse la animalele domestice.
La următorul punct de pe ordinea de zi, domnul Boariu Gheorghe Dan, Director al Direcției Silvice Alba, a prezentat principalele aspecte ale activității direcției. Directia Silvică Alba are în administrare o lungime de 7809 km drumuri forestiere. În anul 2022 s-au executat lucrări de regenerarea pădurilor pe o suprafață de 303 ha din care 139 ha împăduriri integrale. Lucrări de îngrijire în arborete tinere se vor executa pe o suprafat de 2500 ha. Investițiile realizate în 2022 sunt în valoare de 2052.5 mii lei și provin din fonduri proprii, credite externe și din fondul de accesibilizare și constau din achiziția de utilaje de exploatare forestieră și reabilitarea și construcția de drumuri forestiere. În ceea ce priveste activitatea de pază, s-au efectuat pană în prezent, un număr de 1555 inspecții de fond și s-a găsit un volum de 52 mc material lemnos tăiat ilegal din care 24 mc material lemnos justificat. Valoarea prejudiciului este de 13146 lei.
La punctul Diverse de pe ordinea de zi domnul Nicolae Albu, Prefectul Județului Alba a informat membrii colegiului cu privire la controalele efectuate de echipe mixte sub coordonarea instituției prefectului la unitățile de învățământ pentru pregătirea deschiderii noului an școlar. A arătat că 70% din totalul unităților de învățământ au fost verificate, controlul fiind în desfășurare la 455 unități de învățământ cu un total de 860 de clădiri.
Domnul Nicolae Albu, a felicitat instituțiile publice implicate în gestionarea situațiilor de urgență și a ordinii publice, subliniind importanța intensificării activităților de prevenire a consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor vulnerabili și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.
La finalul ședinței a fost adoptată Hotărârea nr.12/2022 a Colegiului Prefectural al Județului Alba privind stabilirea datei și a tematicii ședinței următoare. Se stabilește ca dată de desfășurare a următoarei ședințe 28 septembrie 2022.
Actualitate
Închisoare cu executare pentru traficanții de drogurii: Proiectul de lege, depus la Camera Deputaţilor
Închisoare cu executare pentru traficanții de drogurii: Proiectul de lege, depus la Camera Deputaţilor
În cursul zilei de miercuri, 4 octombrie, Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, a anunţat că propunerea legislativă „2 Mai”, iniţiată de parlamentarii PNL, a fost depusă miercuri la Camera Deputaţilor şi va intra pe traseul legislativ.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, prin această iniţiativă se propune eliminarea posibilităţii suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc şi trafic internaţional de droguri de mare risc, prevăzute de Legea 143/2000.
De asemenea, se propune creşterea de la 2 – 7 ani la 3 – 10 ani a pedepselor prevăzute de Legea 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Iniţiativa legislativă aduce modificări la două acte normative cu incidenţă asupra domeniului drogurilor: Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi Legea nr. 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
„Tragediile din ultima vreme, precum cea de la 2 Mai, impun îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva drogurilor. Dacă am fi avut această lege mai devreme, Roberta şi Sebastian, victimele accidentului din vara aceasta produs pe fondul consumului de droguri, poate ar fi fost alături de colegii lor la facultate acum. Este răspunsul necesar faţă de creşterea numărului de cauze penale având ca obiect infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri. În acest sens, menţionăm faptul că, în anul 2023, până la finele lunii septembrie, numărul de astfel de cauze de soluţionat a fost de 22.135 faţă de 18.233 în aceeaşi perioadă din 2022. Dintre acestea, 10.780 de cauze au fost nou înregistrate faţă de 8.484 în aceeaşi perioadă a anului 2022”, a transmis Gorghiu.
Modernizarea legislaţiei în acest domeniu este cu atât mai importantă cu cât la finalul lui 2022 Agenţia UE anti-drog monitoriza 930 de noi substanţe psihoactive (NSP). Aceste substanţe chimice, realizate în laboratoare clandestine, produc efecte mult mai grave asupra sănătăţii decât drogurile tradiţionale, iar preţul lor este mai accesibil comparativ cu cel al drogurilor de mare risc, ceea ce le face să devină atractive de experimentat pentru tineri, se arată în comunicat.
În prezent, cea mai mică vârstă de debut declarată a consumului de substanţe psihoactive este de 12 ani. Consumul acestor substanţe la vârste fragede, provoacă consecinţe severe asupra creşterii şi dezvoltării umane.
„Realitatea este chiar mai rea decât reiese din datele statistice. Nu doar consumatorii şi dependenţii au de suferit, ci şi familiile lor, colegii şi prietenii, întreaga societate. Intervenţia rapidă, eficientă şi cu sprijinul tuturor instituţiilor statului cu atribuţii în domeniu, al societăţii civile, folosind toate instrumentele avute la dispoziţie, a devenit necesitate”, a subliniat Alina Gorghiu.
Sursa: ziare.com
Actualitate
Indemnizații internship 2023: Companiile vor fi obligate să plătească mai mulți bani persoanelor aflate în stagii de practică
Indemnizații internship 2023: Companiile vor fi obligate să plătească mai mulți bani persoanelor aflate în stagii de practică
Companiile care angajează persoane pentru stagii de practică sunt ogligați, conform legii, să ofere o compensație financiară.
Fiecare contract de stagiu de practică trebuie înregistrat într-un registru special al autorităților și trebuie să respecte cerințele privind salariul minim pentru astfel de stagii. Deoarece salariul minim a crescut pentru a doua oară în 2023, indemnizația minimă pentru stagii de practică a crescut și ea automat începând cu această toamnă.
Conform Legii privind stagii de practică nr. 176/2018, firmele și autoritățile care încheie contracte de stagiu de practică cu tineri cu vârsta de cel puțin 16 ani sunt obligate să le asigure o compensație financiară pentru aceste stagii. În caz contrar, acestea riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei.
La cât a ajuns indemnizația
Suma minimă a compensației pentru stagii de practică trebuie să fie de cel puțin 50% din salariul minim brut, dar se calculează proporțional cu numărul de ore lucrate (maxim 40 de ore pe săptămână, conform legii). Începând cu ianuarie 2023, suma minimă a compensației este de cel puțin 1.500 de lei, în timp ce salariul minim brut a fost 3.000 de lei până recent. Cu toate acestea, începând cu 1 octombrie, odată cu o nouă creștere a salariului minim brut (care a ajuns la 3.300 de lei), suma compensației pentru stagiari a crescut la 1.650 de lei.
Este important de menționat că un stagiu de practică trebuie să fie reglementat printr-un contract, altfel angajatorii riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Aceste contracte trebuie înregistrate într-un registru special.
De asemenea, este important de precizat că termenii „stagiu de practică” și „stagiar” nu sunt echivalenți în cadrul legii. Există o lege care reglementează stagiile de practică, așa cum există și o lege care reglementează stagiile pentru absolvenții de învățământ superior. Există diferențe semnificative între cele două tipuri de reglementări.
Cine poate fi angajat pentru internship
Un stagiu de practică se referă la o persoană cu vârsta de cel puțin 16 ani care dorește să-și dezvolte abilitățile profesionale și experiența într-o organizație gazdă, indiferent dacă este sau nu absolvent al unei facultăți și dacă are sau nu experiență profesională. Această persoană semnează un contract conform Legii nr. 176/2018 cu organizația gazdă (care poate fi o firmă privată sau o autoritate/instituție publică). Entitățile care angajează stagiari fără un contract riscă amenzi de până la 20.000 de lei, deoarece acest lucru este considerat muncă la negru. Durata maximă a unui contract de stagiu de practică este de șase luni sau 720 de ore în total.
De asemenea, este posibil ca un contract de stagiu de practică să devină ulterior un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Legea privind stagii de practică oferă un stimulent financiar pentru firmele care fac această tranziție, sub forma unei prime de 1.000 de euro pentru fiecare stagiu de practică care devine un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cu condiția ca aceeași persoană să devină angajată. Aceste prime pot fi solicitate de către firme de la stat, dar se acordă o singură dată, nu sunt recurente și trebuie solicitate într-un anumit interval de timp.
Actualitate
Modificări la CĂRȚILE DE IDENTITATE: Informațiile, completate de grupa sanguină și de factorul Rh al titularului
Cărțile de identitate ale românilor vor fi modificate în perioada care urmează. Astfel, vei găsi în buletin mai multe date relevante care, în condiții uzuale, au chiar potențialul de a-ți salva viața.
La momentul de față, în buletinele aflate în circulație în România, găsești o serie stufoasă de date, dar niciuna din spectrul medical. În mare parte, vorbim de numele și prenumele titularului, sexul, cetățenia și Codul Numeric Personal. Acestora și se va adăuga grupa sanguină și factorul Rh, după cum se arată într-un proiect legislativ care s-a bucurat deja de un raport favorabil din partea comisiilor și urmează să ajungă la primul vot din Parlament.
Ce spune legea despre cărțile de identitate, ce se schimbă
Informațiile actuale din cărțile de identitate au fost definite în urmă cu aproximativ 18 ani prin intermediul OUG 97/2005, privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Proiectul legislativ disponibil la această adresă își propune să adauge noi informații ce vor apărea în actele de identitate.
O carte de identitate simplă, în conformitate cu OUG 97/2005, are în prezent următoarele înscrisuri:
-numele și prenumele titularului;
-sexul;
-cetățenia titularului;
-data nașterii titularului;
-semnătura olografă a titularului;
-imaginea facială a titularului;
-CNP-ul;
-adresa de domiciliu a titularului.
În cazul cărții electronice de identitate, pe lângă datele menționate mai sus inscripționate pe buletin, pe cipul din interior vor fi integrate:
-datele din formatul tipărit;
-prenumele părinților titularului;
-locul nașterii titularului;
-certificate pentru autentificare sau semnătură electronică și, după caz, certificate pentru semnătură electronică calificată;
-datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială și, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.
Cum vor arăta noile buletine
Potrivit noului proiect legislativ ce urmează să ajungă la Senat pentru primul vot din Parlament, datele cu caracter personal menționate mai sus vor fi completate de grupa sanguină și de factorul Rh.
Măsura este necesară, potrivit inițiatorilor, deoarece “cunoașterea de către personalul medical a grupei sanguine și a factorului Rh este esențială nu numai pentru victimele accidentelor rutiere, ci și în cazul bolnavilor cu diferite afecţiuni care se prezintă sau sunt aduși la unitățile de primiri urgenţe în stare de inconștienţă/ imposibilitate de colaborare sau chiar fără aparținători”.
Cu alte cuvinte, acele detalii aparent neimportante au potențialul cât se poate de autentic de a salva vieți în multe circumstanțe, mai ales într-o țară precum România unde accidentele de anvergură sunt la ordinea zilei. Rămâne să vedem dacă inițiativa va trece de votul Parlamentului, înainte să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial.
Sursa: playtech.ro
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Cel mai vârstnic student din România învață la Universitatea din Alba Iulia: Aurel Voicu va fi absolvent de masterat la aproape 90 de ani
-
Actualitateacum 22 de ore
Alertă de fraudă online: Cum fac bani hackerii care se dau drept Poliția Română sau Interpol
-
Sportacum 21 de ore
Alba, gazdă a proiectului „Footbal in Heaven”!!! 30 de fani europeni, pe stadioanele din Cugir, Baia de Arieș, Săsciori, Șugag și Zlatna, printr-un proiect FRF-AJF Alba
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Cum a fost răpită o copilă de 14 ani, de acasă, în miezul nopții, pentru căsătorie: Cazul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Colet cu aproape 6 kilograme de droguri trimis din Spania și ajuns la o firmă din Alba: Pedeapsă definitivă pentru expeditorul „pachetului de biscuiți”