Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO| Sculptura „Esenţa luptătorului”, creată de artistul plastic sebeşean Aurel Sârbu, exponatul lunii august la Muzeul „Ioan Raica” Sebeş

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sculptura „Esenţa luptătorului”, creată de artistul plastic sebeşean Aurel Sârbu, este exponatul lunii august la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş.

Recent, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş a fost amplasată sculptura „Esenţa luptătorului”, creată de artistul plastic sebeşean Aurel Sârbu. Realizată în anul 1995, ca monument al eroilor, a fost aşezată în Parcul Tineretului, de unde a fost îndepărtată cu prilejul amenajării parcului în forma actuală. Recent, a fost reamplasată în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş, unde a trecut printr-un proces de restaurare-conservare în timpul celei de-a treia ediţii a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”.

Sculptată în ronde-bosse, dintr-un bloc de marmură de Ruşchiţa, cu dimensiunile de 210 x 120 cm şi greutatea de peste patru tone, sculptura înfăţişează un cal cabrat, cu picioarele din faţă strânse, trădând încordare, atitudine armonios împletită cu un gest de supunere, cu capul lăsat uşor spre dreapta şi botul îndreptat în sus, cu gura şi nările larg deschise, într-o ipostază aproape agonizantă. Este călărit de un personaj masculin redat gol, care are braţul drept strâns în jurul gâtului calului, într-o atitudine prin care parcă doreşte să-l îmblânzească şi să-l supună. Capul bărbatului este aplecat spre dreapta, barba proptită în piept şi ochii larg deschişi, mâna stângă flexată din cot şi palma aşezată în dreptul inimii. Fiecare muşchi al călăreţului, dar şi al calului, este încordat la maximum, întreaga sculptură degajând o energie brută, atât omul, cât şi animalul părând încleştaţi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte, senzație îndulcită de frumuseţea celor două trupuri ale căror detalii anatomice sunt minuţios redate. Picioarele din spate ale calului se sprijină pe un soclu pe care sunt redate în basorelief personaje masculine, angajate, la rândul lor, într-o luptă corp la corp.

De acum, lucrarea „Esenţa luptătorului”, alături de celelalte două sculpturi ale artistului – „Tomografie” şi „Tachinare” –, predate în custodie muzeului anul trecut, pot fi admirate în curtea Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.

Aurel Sârbu s-a născut în localitatea Boz, județul Alba, şi este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1977. Între anii 1977 şi 1980 a fost profesor de desen la Şcoala Generală din localitatea Şanţ, județul Bistriţa-Năsăud, iar apoi la Sebeş, până la pensionare. A participat la expoziţii de grup şi personale la Muzeul Orășenesc Sebeş (1985), Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (2017), Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca (2021) şi la Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici din Bistriţa, Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti (între 1977 și 1980), iar după stabilirea la Sebeş, în galeriile UAP din Alba Iulia (2011-2021) şi Sibiu (2011, 2013 şi 2018). Din anul 2012, este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România. La Sebeş, i-au fost organizate mai multe expoziţii personale, găzduite de muzeul din localitate (1985), de casa de cultură (1988), precum și în cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” de la Sebeş și Lancrăm (2015).

Aurel Sârbu este, deopotrivă, şi sculptor, lucrări ale artistului regăsindu-se în colecţii din străinătate, în Germania, la München, Augsburg şi Friesenheim, sau ca monumente de for public în România: „David Prodan – bust” amplasat în curtea şcolii „David Prodan” din Săliştea, județul Alba; „Lucian Blaga – bust” amplasat în curtea Colegiului Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, „Alexandru Todea – bust” amplasat în piața cu același nume din municipiul Sebeş, cărora li se adaugă de acum „Esenţa luptătorului”, amplasată în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Săptămâna Verde la Grădinița ,,Dumbrava minunată” din Alba Iulia: Copiii au învățat să reducă poluarea, risipa și importanța reciclării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Săptămâna Verde la Grădinița ,,Dumbrava minunată” din Alba Iulia: Copiii au învățat să reducă poluarea, risipa și importanța reciclării Săptămâna Verde a constituit pentru preșcolarii Grădiniței cu Program Prelungit ”Dumbrava minunată” din Alba Iulia și structura Micești, un prilej de sensibilizare și responsabilizare în îngrijirea și înfrumusețarea mediului ambiant, pentru deprinderea copiilor de a reduce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea