Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Şcoala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia a celebrat 165 de ani de la naşterea patronului spiritual şi 35 de ani de la înfiinţarea instituţiei: Şezătoare literară şi moment evocator

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Şcoala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia a aniversat joi, 15 ianuarie, 165 de ani de la naşterea  „Luceafărului poeziei româneşti”, marele poet al cărui nume îl poartă cu mândrie instituţia de învăţământ şi, totodată,  35 de ani de la înfiinţarea şcolii.  Pentru o astfel de zi de sărbătoare, elevii şi cadrele didactice au pregătit o serie de momente, prin care şi-au omagiat patronul spiritual. Printre aceastea, „Mihai Eminescu prin suflet de copil” – medalion literar susţinut de clasele ciclului primar şi o şezătoare literară “Tradiţie populară şi inovaţie în opera eminesciană”, unde copiii s-au prezentat îmbrăcaţi în costume populare.  

Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat

Cu începere de la ora 12.30, la bustul poetului nepereche din incinta şcolii „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, frumos ornat cu flori, elevii  l-au omagiat pe marele Eminescu printr-un recital de poezii şi cântece. „Luceafărul”, „Somnoroase păsărele”, „Mai am un singur dor” sau ” pe lângă plopii fără soţ”, sunt doar câteva dintre „bijuteriile poScoala Mihai Eminescu Alba Iulia15etice” care joi au fost readuse prin viu grai în faţa publicului.

Prezentă la eveniment, Felicia Colda, din partea Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba, a lecturat poemul „Rugăciune”, iar împreună cu bibliotecara Ana Maria Pienar, pentru ca elevii să poată „pipăi” şi vedea modul în care scria Eminescu, au prezentat o carte care cuprindea manuscrise ale marelui poet.

Felicia Colda a afirmat că venind la Şcoala „Mihai Eminescu” a întâlnit chipuri şi a auzit glasuri minunate. „Pe cerul sufletului nostru fiecare dintre oameni este o stea, stea la care visa Mihai Eminescu”, a spus aceasta.

Tot aici, directoarea şcolii, Rodica Marinescu, a susţinut că „a devenit o tradiţie să-l omagiem pe patronul şcolii noastre, Luceafărul poeziei româneşti”. Drept urmare s-a cântat La mulţi ani şi li s-au împărţit copiilor bomboane.

Citește și: 15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României

Tot joi, a avut loc şi un concurs literar artistic – ”Eminescu la ceas aniversar”, organizat de clasa a IV-a.

Evenimentele dedicate lui Mihai Eminescu s-au încheiat cu o şezătoare literară organizată de ciclul gimnazial, în sala de festivităţi a şcolii.

În cadrul şezătoarei literare, ce a constituit o altfel de abordare a creaţiei eminesciene, Corul „Speranţa”, format din copii ai şcolii, a interpretat piese pe versuri de Eminescu precum „Pe lângă plopii fără soţ” şi altele. Toţi au fost îmbrăcaţi în superbe costume populare, fetele aveau în mâini fusuri, ace de cusut, iar pe mesele din faţa lor erau expuse vase de lut.

În stil popular, a fost punctată poezia „Revedere” şi basme precum „Făt Frumos din lacrimă” sau „Călin file din poveste”, s-au amintit momente din viaţa lui Eminescu şi prieteniile lui cu Ion Creangă şi Ion Slavici.

Scoala Mihai Eminescu Alba Iulia20Totul s-a desfăşurat sub genericul “Tradiţie populară şi inovaţie în opera eminesciană”, iar motto-ul manifestării i-a aparţinut tot lui Eminescu: „Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor precum soarele soarbe un nor din marea lui de amar”.

Vă prezentăm mai jos câteva imagini din cadrul evenimentelor:

.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea