Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Sărbătoare în Joia Mare, la Vinerea-Cugir Obiceiul ,,Păştenilor’’

Publicat

în

De aproape 70 de ani obiceiul păștenilor din localitatea Vinerea are loc în Joia Mare, la doar o zi diferență după ce același eveniment a avut loc la Cugir, și care simbolizează momentul întâlnirii lui Iisus Hristos cu cei 12 apostoli la Cina cea de Taină. Obiceiul este cunoscut ca fiind cel mai vechi din zona, ap[rut prima dată la Vinerea şi apoi, împrumutat şi locuitorilor din Cugir.

În acest an cei 43 de pășteni s-au organizat în mod exemplar, cumpărând ciubere, lumânări, desagi, vin și pâine pentru a fi folosite în noaptea Învierii. Astfel, astăzi începând cu ora 8.00, păștenii din Vinerea s-au adunat la biserica ce poartă hramul ,,Sf. Nicolae organizându-se cu praporii și steagurile, după care în frunte cu preoții parohi Mircea Moșneag și Adrian Cebotari, însoțiți de cetățeni ai localității au pornit spre casa localnicului Aurel Hiriza, gazda sărbătorii de anul acesta.

Aici, preoții au oficiat o slujbă de sfințire a pâinii și a vinului urmând a fi oferite credincioșilor la slujba de Înviere. De la casa gazdei, păștenii, preoții și oficialitățile locale, urmați de participanții la manifestare s-au întors în alai la biserică, unde s-a oficiat slujba specifică evenimentului. În drumul lor spre biserică s-a respectat cu strictețe ritualul care dăinuie din 1948: bărbații aflați în fruntea alaiului au dus pe umeri desagii noi în care s-a aflat pâinea pentru a fi sfințită, urmați de femeile păștene, care purtau ciubere împodobite cu flori și pe care se afla inscripționat: ,,Hristos a Înviat’’ ,, Adevărat că a înviat’’.

Electrica Furnizare Discount

După ce slujba a luat sfârșit, fiecare participant a primit din partea organizatorilor câte un colac, un pahar de vin și câte o lumânare. La eveniment au luat parte subprefectul Județului Alba, Cornel Murg, vicepreședintele Consiliului Județean, Florin Roman, primarul și viceprimarul Cugirului Adrian Teban, respectiv Horia Rotche, consilierul județean Mihai Nicușor, directorii fabricilor din Cugir, Mircea Trifan și Romulus Micu, directorul general de la Parcul Industrial, Emil Muntean, consilieri locali și manageri ai unor instituții și societăți comerciale locale. De remarcat faptul că din cei 43 de pășteni născuți în Vinerea, care anul acesta împlinesc 60 de ani, 4 dintre ei locuiesc în străinătate și au venit special pentru a lua parte la sărbătoarea organizată cu această ocazie.

Constantin PREDESCU

[Gallery not found]

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Trei turiști au fost recuperați în siguranță după ce au avut nevoie de ajutorul Salvamont ALBA în zona montană  de lângă Sălciua

Publicat

în

FOTO| Trei turiști au fost recuperați în siguranță după ce au avut nevoie de ajutorul Salvamont ALBA în zona montană  de lângă Sălciua

Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Alba a intervenit în urma unui apel venit prin 112.

Salvatorii Montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Alba au intervenit în zona comunei Sălciua pentru a ajuta trei persoane din Turda care la venirea întunericului nu erau echipate corespunzător pentru timp de noapte.

Cele trei persoane au fost aduse în siguranță la baza muntelui. La acțiune au participat trei salvatori montani și doi voluntari.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Curier Județean

Refacerea ecologică a Râului Mureș, prin popularea cu pește, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Publicat

în

Refacerea ecologică a Râului Mureș, prin popularea cu pește, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia

Pe masa consilierilor locali din Alba Iulia, din data de 27 octombrie, se află și proiectul de hotărâre privind aprobarea acţiunii de refacere ecologică prin populare cu peşte a Râului Mureş.

Pentru susţinerea şi implementarea unui proiect de populare a Râului Mureş cu crap se impune încheierea unui protocol de parteneriat cu Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba. Acest proiect se doreşte o continuare a proiectului derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba lulia, finalizat cu o populare cu peste 1000 buc de cegă, în 22 decembrie 2017, în zona Municipiului Alba lulia, iar ulterior cu crap.

Electrica Furnizare Discount

Analizând speciile în declin, dar şi speciile cele mai uşor adaptabile, care să satisfacă şi să acopere o nişă cât mai largă din ecosistem propunerea AJVPS Alba de a încerca să populeze cu o specie prolifică, nepretenţioasă , rezistentă la poluare şi variaţii majore de debite – CRAPUL.

Importanţa proiectului constă în contribuţia la refacerea ecosistemului acvatic, respectiv repopularea Râului Mureş cu crap, respectiv conştientizarea populaţiei, a pescarilor sportivi şi a tinerilor asupra păstrării unui mediu sănătos, încercând şi educarea pescarilor sportivi privind un pescuit sustenabil şi cu perspective de dezvoltare în viitor. Totodată se precizează că acţiunile de refacere a mediului, a faunei şi a florei, sunt necesare în prezent pentru a contribui la refacerea mediului înconjurător şi la dezvoltarea durabilă, orice acţiune în acest sens fiind un semnal pozitiv atât pentru albaiulieni, cât şi pentru agenţii economici, a căror implicare ar trebui să fie activă în anii viitori.

Bugetul solicitat pentru implementarea proiectului de repopulare cu crap este 15000 lei, sumă din care Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba va achiziţiona de la o crescătorie autorizată, cu Certificat de Conformitate 1000 kg crap.

Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba va promova acţiunea de populare, va mediatiza susţinerea financiară asigurată de Primăria municipiului Alba lulia şi va depune până la data de 31.12.2021 un raport descriptiv şi decontul aferent implementării proiectului.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Mobilizare la lucrările pentru drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud: Când va fi terminată șoseaua modernă cu 3 benzi, trotuare și pistă de biciclete

Publicat

în

Mobilizare la lucrările pentru drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud: Când va fi terminată șoseaua modernă cu 3 benzi, trotuare și pistă de biciclete

Lucrările la Drumul Județean 107 sunt în plină desfășurare, tronsonul care se află în apropierea Autostrăzii A 10 Sebeş – Turda şi face legătura directă cu DN 1 – varianta de ocolire a Municipiului Alba Iulia, urmând să fie terminat până la finalul acestui an.

Drumul va fi lărgit la trei benzi pe acest sector, banda suplimentară urmând a fi folosită în special pentru stocarea TIR-urilor. Pe lângă reparaţiile realizate asupra structurii rutiere, se vor realiza 3 podeţe noi şi un podeţ dalat, va fi amenajată alee pentru pietoni şi biciclişti, se vor amplasa 2 staţii de autobuz şi se vor asigura accesele la proprietăţi.

„Încheiem săptămâna cu fotografiile lucrărilor care se desfășoară pe Drumul Județean 107 (Calea Alba Iulia), drumul care deservește Zona de Dezvoltare Economică Ciugud. Investiția este un exemplu de colaborare administrativă între Primăria Ciugud și Consiliul Județean Alba, care a decis să finanțeze această lucrare pentru a sprijini dezvoltarea economică a comunei și a județului. În final, drumul va fi o șosea modernă cu 3 benzi, cu trotuare și pistă de biciclete.

Electrica Furnizare Discount

Și da, lucrările vor fi terminate în acest an!

Vă rugăm să circulați cu prudență în zonă până la finalizarea lucrărilor! Mulțumim, șoferilor și agenților economici, pentru înțelegere!”, au scris reprezentanții primăriei Ciugud pe facebook.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare