Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Să scoatem studenții din cămin! a spus rectorul Daniel Breaz la aniversarea a 21 de ani a Ligii Studenţilor UAB

Publicat

în

Liga Studenţilor din cadrul Universităţii “1 Decembrie 1918 din Alba Iulia a împlinit 21 de ani.

Dacă pentru cei ce formează acum liga, momentul a fost unul mai degrabă formal, pentru cei care au fondat această organizație la începutul anilor ’90, socoteala a fost una nostalgică.

Rezonez categoric cu cei din urmă, nu doar pentru că erau niște lideri naturali, ci mai ales pentru că, și datorită vremurilor, reprezentau o forță. Deschideau uși, aveau părul lung, organizau cele mai tari discoteci și baluri ale bobocilor și învățau cu pasiune. Lor nu li se datorează doar faptul că liga a ajuns la 21 de ani, ci și că universitatea din Alba Iulia a crescut mare, urmând să sărbătorească și ea în curând aceași vârstă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Momentul aniversar a fost marcat de Liga Studenților din Alba Iulia printr-o conferință de presă la care a participat fondatorul și primul președinte al acestei organizații – actualul lector universitar Mihai Gligor, rectorul UAB – Daniel Breaz, Adela Muntean  – fost președinte al LSUA, Daniela Cosma – coordonator proiecte LSUA, actualul președinte al ligii – Janetta Lăpăduș, directorul Casei de Cultură a Studenților – Gino Berghian și bineînțeles deja celebra mascotă a UAB.

Primul a luat cuvântul Mihai Gligor, care le-a vorbit cu modestie celor apropae 20 de studenți prezenți în Aula Magna a universității, despre începuturille studenției pe melegurile albaiuliene – “În 91 – 92 am înființat Liga Studențiilor a Universității “1 Decembrie 1918”(…) Cineva trebuia să își asume această responsabilitate. Despre istoria romantică a ligii ar fi multe de povestit.”

Referindu-se la implicarea studenților în activitățile pe care le presupune munca la ligă, Gligor le-a transmis tuturor să își dea și mai mult silința, pentru că atunci rezultatele dar și satisfacțiile vor crește – “Vă îndemn pe toți să osteniți în aceste activități sociale! Pentru antrenament, CV și pentru voi înșivă!”

Mihai Gligor este acum coordonatorul Departamentului de istorie, arheologie și muzeologie din cadrul Facultății de Istorie și Filologie a universității albaiuliene. Departamentul pe care îl conduce a câștigat în acest an finanțare pentru 3 mari proiecte de cercetare, singurele la nivelul întregii universități, pe care vi le vom prezenta pe larg într-un material viitor.

În timp ce fondatorul ligii studenților din Alba Iulia vorbea, unul dintre studenții din primul rând – am înțeles ulterior că este vicepreședintele LSUA și se numește Radu – manevra cu dezinvoltură touch-screen-ul telefonului mobil. Sugestiv!

Rectorul Daniel Breaz i-a felicitat pe studenți, asigurându-i de tot sprijinul său în activitatea prezentă și viitoare. Acesta a ținut să sublinieze faptul că și-ar dori ca liga studenților să atragă mai mulți membri care să participe în număr cât mai mare la activitățile și acțiunile LSUA și UAB.

“Să scoatem studenții din cămin! Să participe activ la activitățile și acțiunile ligii și ale universității! Mi-ar plăcea să văd cât mai mulți membri. Aduceți mai mulți colegi!” le-a spus rectorul membrilor ligii studenților.

Breaz le-a mai vorbit tinerilor despre voluntariat, spunând că reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri pentru un student în formarea sa.

Fost președinte al LSUA în urmă cu câțiva ani, Adela Muntean, i-a încurajat pe colegii săi mai tineri, mărturisindu-le că Liga a determinat-o să rămână la Alba Iulia, unde a ajuns când era âncă doar o copilă, activitatea în Liga a contribuit la formarea sa, tot aici și-a format o ”familie” și a învățat de asemenea să gătească.

“Eu datorită voluntariatului la Ligă am obținut actualul loc de muncă”, a maii spus Adela Muntean.

La mulți ani LSUA și acum că sunteți mari, vă urez să creșteți puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare