Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Redacțiile ziarul Unirea, www.ziarulunirea.ro și radio Unirea FM, vizitate de liceeni din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Joi, 28 ianuarie 2016, atmosfera redacţiei ziarului  „Unirea” din Alba Iulia a fost animată  de un grup de elevi ai  celor doua colegii din Cugir, „David Prodan” si „ID Lazarescu” însoțiți de prof. documentarist Tatiana Ungurianu.  

elevi Cugir13O scurtă și utilă vizita efectuată in cadrul proiectului de parteneriat ,,Dezvoltare prin creatie prin revista scoalara” , proiect incheiat inca de anul trecut intre cele doua unitati de invatamant  de la poalele Draganei.

Aflaţi la vârsta intrebarilor, elevii  interesaţi de tot ceea ce înseamnă presa scrisă, au fost condusi in sala  redactorilor unde li s-a explicat  modul în care acestia îşi culeg informaţiile specifice diverselor domenii:  actualitate, economice, politică-administrative, sociale sau sport.  Le-au fost furnizate informaţii cu privire la partea de secretariat, faxuri sau  primire anunţuri,  li s-a explicat de catre jurnalisti ca Dumitru Henegar-secretarul de redactie , Adriana Duriga, Nicoleta Idita-Tomuta si  Dan Henegar ce înseamnă munca în echipă în redacţia unui ziar,  care sunt provocările  meseriei  de ziarist. Elevilor li s-au explicat paşii  construcţiei ziaristice, pasi ce  trebuie urmaţi începând de la culegerea datelor , de la stirea bruta trecuta  prin trierea si evaluarea critica, până  la aparitia ei sub forma finala a  unui  articol care să atragă cititorii, atât prin titlu cât şi prin conţinut.

Potrivit profesoarei Tatiana Ungurianu, tinerii vizitatori au fost interesati de  locul  unde ,,mintea limpede” a redactorului sef ordoneaza stirile ,  intreband dupa ce criterii  se face trierea informatiilor si cum  se face paginatia.

Etapa   de tehnoredactare, tiparire pe hartie de calc , in oglinda sau  in negativ  si multe  informatii    privind programe de editare  precum QuarkXpress sau Corel Draw   utilizate in redactare, au fost explicate cu multa pasiune de tehnoredactorul Claudiu Avramut.  ,,Partea tehnică a realizării unui ziar a starnit la maxim interesul tinerilor. Condusi cu profesionalism in lumea utilajelor ziaristice de catre dna Magdalena, elevii au luat   contact cu termeni  de specialitate precum offset, plastefiat, brosat, copertat, au putut observa in direct utilajele specifice ca rotativa, ghilotina, masina de faltuit, de capsat , de tiparire in 2 culori -Heidelberg sau  in 4 culori. La finalul întâlnirii,  elevii  au primit în dar câte un ziar pe care să-l răsfoiască  in cunostinta de cauza,  stiind acum traseul solicitant al cuvantului de la forma bruta, pana la forma eleganta  din mainile lor”, ne-a povestit Tatiana Ungurianu.

Oaspeții au vizitat și biroul editiei online a ziarului Unirea, având ca redactor-șef pe Ioana Sfârlea, locul de  unde au apărut multe dintre articolele a căror protagoniști au fost chiar ei, prin frumoasele  activități derulate în timpul semestrului.

În partea a doua a intalnirii, elevii au vizitat redactia Radioului Unirea FM ( 107,2 MHz) unde sub indrumarea doamnei redactor sef Simona Lodroman, au fost condusi in lumea on-air a comunicarii. Elevii au discutat cu Teo Negura despre aparatura din sala de transmisie a stirilor si muzicii la radio Unirea, despre solicitarea maxima la care esti expus in momentul transmisiei in direct su in cazul  interviurilor care ”ne mai dau inca emotii”!

Tinerii  au  fost foarte impresionati  de  informatiile   privind realizarea unui ziar, revistă , calendar sau carte, dar mai ales de „pasiunea cu care lucreaza acesti oameni zi de zi, ora de ora, sub presiunea timpului scurt pe care il au la dispozitie. Stirea  trebuie sa apara maine”, a ținut să mai precizeze documentarista de la ,,David Prodan”.

(C.P.)

[nggallery id=1563]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea