Rămâi conectat

Sport

FOTO: Raul Unchiaş – îngerul păzitor din poarta campioanei judeţului, Performanţa Ighiu. După 6 ani de pauză, „comeback” spectaculos, la aproape 40 de ani!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Raul Unchiaş, portarul Performanţei Ighiu a revenit în activitate, după 6 ani şi la aproape 40 de ani se pregăteşte de o promovare istorică în eşalonul terţ, goalkeeperul veteran lăudându-se că a „ferecat” buturile echipei conduse de Adorian Himcinschi!Raul Unchias Performanta Ighiu 2
Era prin noiembrie 2014, după ce Performanţa Ighiu remizase acasă cu Euro Şpring, în etapa a 12-a a Ligii a IV-a, scor 2-2 şi se regăsea la 8 puncte distanţă de liderul Mureşul Vinţu de Jos. Sună telefonul… „Hai să mă ajuţi”, a fost mesajul inspirat, transmis de antrenorul Adorian Himcinschi fostulului său coechiper din perioada Unirea Alba Iulia şi CS Zlatna, portarul Raul Unchiaş. „A tras foarte mult de mine, a insistat şi până la urmă am acceptat să-l ajut pe «Him». Iniţial am stabilit să apăr până la finalul turului, 3 etape, dar apoi am prelungit înţelegerea până la finele sezonului şi, uite, suntem la barajul pentru Liga a 3-a”, povesteşte Raul Unchiaş, profesor de sport la Şcoala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia.

*Renunţase în 2008

Raul, căsătorit cu Norica Câmpean, fosta mărşăluitoare, prezentă la 3 ediţii ale Jocurilor Olimpice, era demult cu ghetele-n cui, ocupându-se şi de creşterea ceor două fetiţe, Karina (8 ani) şi Sara (2 ani). Ultima dată activase, în 2008, la Unirea Alba Iulia şi la Zlatna. „Sincer pot spune că m-am apucat iar de fotbal de la zero, nu mai apărasem în aceşti 6 ani nici măcar la «sintetic». Credeam că mi-am încheiat cariera”, a explicat portarul ce are 5 jocuri în Liga 1 pentru Farul Constanţa, în vremurile când „marinarii” jucat o finală de Cupa României, 0-1 cu Dinamo în 2005. Raul Unchias Performanta Ighiu 2
În respectiva perioadă de întrerupere a activităţii competiţionale, Unchiaş a fost antrenor cu portarii în „Cetate”, a pregătit o grupă de copii a „alb-negrilor” şi a activat, din 2012, la echipa juvenilă Viitorul Alba Iulia. „Sincer îmi era teamă că nu rezist fizic, că mă voi face de râs, dar nu a fost deloc aşa. Recunosc că la primul meci, după revenire, am avut emoţii mult mai mari decât la debut, în tinereţe”, a spus Unchiaş, care va împlini 40 de ani în 8 septembrie. Acesta a debutat în Liga a 2-a, la numai 15 ani, apărând buturile formaţiei Chimica Târnăveni, din urbea natală.

*Doar 5 goluri primite în 22 de partide şi fără meci pierdut!

În cazul său se potriveşte proverbul cu vechimea vinului, întrucât a securizat efectiv poarta Performanţei, ce a reuşit eventul judeţean. În 22 de meciuri, „veteranul” goalkeeper a lipsit numai câteva minute şi a primit doar 5 goluri, un randamePerformanta Ighiu - Muresul Vintu finala cupei 11nt extraordinar, echipa sa fiind invincibilă, adunând 20 de victorii şi două remize (în cupă). Unchiaş îi admiră pe danezul Peter Schmeichel şi germanul Manuel Neuer, dar, curios, în prelungita-i carieră nu a avut niciodată prilejul vreunei promovări în eşalonul superior, sau a disputării vreunui joc de baraj! „Nu mă pot compara cu Unchiaş de la 25 de ani, acum reprezint alt gen de portar, dar nu credeam că o să fie atât de bine. Totul este din experienţă, văd altfel jocul şi dacă eram cu 5 ani mai tânăr, nu mă gândeam la retragere”, a menţionat Unchiaş. „M-a apucat iarăşi pofta de fotbal. Vreau să promovăm în eşalonul terţ, ar fi ceva extraordinar pentru mine”, a mai replicat experimentatul goalkeeper. „Dubla de baraj cu Progresul Pecica se anunţă destul de dificilă. Noi avem şansa noastră şi trebuie să avem încredere, eu încerc doar să-mi fac treaba cât mai bine şi să nu primim gol acasă”, a conchis Unchiaş, mândru de un „comeback” a cărui finalitate fericită pe deplin o reprezintă promovarea cu Performanţa Ighiu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Corvinul Hunedoara, calificare istorică în finala Cupei României | Revelion lângă furnale, cu Bradu și Lupu printre protagoniști!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corvinul Hunedoara a reușit un rezultat de senzație, calificându-se în finala Cupei României, după semifinala de pe „Michael Klein” cu FC Voluntari. S-a declanșat Revelionul lângă furnale, pe Stadionul „Michael Klein”, după succesul de povestit peste generații. Gazdele au deschis scorul prin Manolache (20), iar D. Florea (33) a egalat, rezultat cu care s-a intrat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea