Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Raed Arafat a dat nota zece Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, reabilitată cu 330.000 de euro

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a avut loc un eveniment care a reușit să strângă aproape toți politicienii de top din Alba. La inaugurarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul spitalului, reabilitată în doar șase luni, cu peste 330.000 de euro din banii locuitorilor acestui județ, respectiv din bugetul Consiliului Județean Alba, a fost prezent secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Raed Arafat, unul dintre oamenii care reprezintă “speranța” societății românești la un sistem de sănătate mai eficient.

La eveniment au fost prezenți pe lângă reprezentanții spitalului, medicilor de familie, Colegiului Medicilor din Alba, Direcției de Sănătate Publică, liderii Consiliului Județean Alba – în a cărei administrare se află unitatea sanitară, primarul municipiului, parlamentari de la toate partidele dar și oameni de afaceri care au contribuit cu bani la reabilitarea UPU Alba Iulia.

Doctorul Raed Arafat, care a coordonat modul în care s-au realizat lucrările de modernizare a Unității de Primiri Urgențe, ținând în mod expres să fie prezent  la inaugurare, s-a arătat foarte mulțumit de rezultat, precizând în acest sens că, dacă ar fi să dea o notă, aceasta nu ar putea să fie sub zece.

Părintele SMURD România a subliniat faptul că această realizare se datorează unei munci de echipă, referindu-se aici la șeful UPU Alba Iulia, medicul Aurel Crișan, la conducerea spitalului și a  Consiliului Județean Alba, dar și la oamenii de afaceri care au sprijinit cu bani acest proiect al cărui beneficiari sunt locuitorii întregului județ.

Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că modul în care s-a reușit reabilitarea UPU Alba Iulia este un exemplu de urmat și pentru alte unități similare din țară.

”Este o acţiune cu un impact extrem de mare. Anual trec pe aici câteva zeci de mii de pacienţi. Dacă condiţiile în unitate nu sunt corecte, dacă circuitele nu sunt bine făcute, dacă medicii nu au condiţii bune de lucru împreună cu asistentele, atunci totul se resfrânge asupra pacienţilor. Unitatea de primiri urgenţe este conectată de SMURD prin faptul că asigură medicul şi pacientul de pe maşina de terapie intensivă. Am avut multe discuţii ca să ajungem la o formă ideală, posibilă în spaţiile existente. Pot să spun că scopul este realizat”, a declarat medicul Raed Arafat.

Lucrările au demarat în data de 25 iunie şi au presupus modernizarea spaţiului şi dotarea cu mobilier nou. Pentru buna funcţionare a UPU, pe perioada acestui proiect amplu s-a lucrat în două etape, fiind reabilitat întâi jumătate din spaţiul secţiei şi mai apoi cea de-a doua jumătate. De astăzi serviciile medicale în UPU se desfăşoară în condiţii optime.

Medicul Aurel Crișan, șeful UPU din cadrul Spitalului Județean Alba, a munțumit tuturor celor care au contribuit la reabilitarea secției de primiri urgențe, inclusiv familiei sale care îl înelege și îl sprijină permanent în activitatea sa profesională. Doctorul Crișan și întreaga echipă de la UPU sunt unele dintre persoanele care se bucură cel mai mult de finalizarea acestor lucrări de modernizare.

În cele șase luni, cât au durat lucrările, prin UPU Alba Iulia au trecut circa 27.000 de pacienți, condițiile de lucru nefiind dintre cele mai bune. Crișan a promis că, odată cu inaugurarea UPU, va crește calitatea serviciilor medicale în urgență, pentru pacienți.

”Cred că suntem singurul spital din România care nu are o conducere politică şi un consliu de administraţie numit politic (…) Este un proiect pe care l-am dus la bun sfârşit împreună cu Ministerul Sănătăţii. Am avut o mare ambiţie să arătăm că putem să facem. Sunt multe secţii pe care le-am modernizat în ultimii ani. Am arătat că administrația locală poate să facă lucruri foarte bune după descentralizarea din sistemul de sănătate. Noi vom contiunua să modernizăm spitalul, avem acum Secția de radiologie, Secția de infecțioase (…) Vă mulțumesc mult domnule ministru că sunteți astăzi alături de noi. Și mai am o rugăminte prietenoasă pentru Ministerul Sănătății, să redeschidă spitalele din județ așa cum s-a promis în toamna anului 2012. Este vorba despre de spitalul de la Zlatna, Ocna-Mureș și Baia de Arieș”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Ion Dumitrel.

Liderul CJ Alba a mai atras atenția asupra piedicilor puse în acivitatea medicilor de la UPU de reclamaţiile deputatului Călin Potor, fost director al spitalului, care au determinat un control din partea Ministerului Sănătății. Legat de această situație, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că rezultatele anchetei sunt favorabile șefului UPU și Spitalului Județean Alba.

Ion Dumitrel a transmis și mesaje mai dure către liderii sindicatului din Sănătate, Colegiul Medicilor și Ministerul de resort, care au convenit să se facă angașări noi în spitale, iar orele lucrate în weekend să fie plătite dublu. Acesta susține că astfel de măsuri se iau, fără să fie consultați reprezentanții spitalului și a Consiliului Județean, în cârca căruia se pun practic doar cheltuielile pe care le presupun aceste acorduri.

 Cum poți să te angajezi să faci angajări, să plătești dublu cadrele medicale pentru orele din weekend, când niciun leu nu vine în plus pentru acest lucru, toată responsabilitatea căzând în sarcina Consiliului Județean Alba!, a mai spus Ion Dumitrel.

Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului de Urgență Alba, a mulțumit lui Raed Arafat, colegilor săi, Consiliului Județean Alba și tuturor celor care susțin activitatea unității medicale, exprimându-și totodată satisfacția pentru că pacienții spitalului vor putea avea parte de condiții și servicii medicale de mai bună calitate ca și până acum

Aceasta a precizat că din cele 14 posturi noi, aprobate recent de Ministerul Sănătății pentru spitalul din Alba, patru, respectiv doi medici și doi asistenți, vor întări Unitatea de Primiri Urgențe.

Nu sunt puţine spitale în ţară în care Consiliul judeţean s-a implicat în reabilitarea unităţilor de eprimiri urgenţă. Indiferent la ce standarde vom ajunge din punct de vedere al dotării cu aparatură, dacă pacientul nu simte asta nu am făcut nimic. Eficienţa economică a unei investiţii se măsoară prin gradul de satisfacție al pacientului. Nu mai vreau să am momente prin care să îmi cer cuze pacienţilor pentru disconfortul simţit în spital. Se fac eforturi financiare şi umane deosebite”, a spus managerul spitalului, Nicoleta Coşarcă.

Primarul Mircea Hava i-a mulțumit inspirat doctorului Raed Arafat și tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului: Știu că ne-am zbătut toți ca oamenilor să le fie mai bine. Mă bucur că spitalul este județean, pentru că și cu școlile și cu spitalul ar fi trebuit să vând orașul pe bucăți pentru ca să pot face ceva. Pentru că din păcate cam aici suntem.

Am tot respectul pentru domnul doctor Raed Arafat, pentru că știu ce a făcut și știu ce vrea să facă. Și îi urez succes, pentru că în succesul dânsului va sta și succesul nostru și o bună parte din sănătatea oamenilor pe care îi iubim și cu care trăim”.

Investiția de peste 330 de mii de euro (1.430.000 de lei)

Lucrările de reabilitare completă a Unităţii de Primiri Urgenţe din Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia au durat șase luni și au costat peste 330 de mii de euro (1.430.000 de lei).

Circa 1.380.000 de lei provin de la Consiliul Județean Alba, iar circa 50.000 de lei din sponsorizări venite din partea mai multor organizații, firme din județul Alba: domnul Ioan Popa (compania Transavia), reprezentat la inaugurare de fica sa, domnul Istrate (Alpin 57 Lux), domnul Marian Sarmeș (Axa Porcelaine), domnul Sărmășan (compania Agra’s), domnul Nicolae Pușcaș (Hotel Parc), organizația Rotary Alba Iulia.

[nggallery id=939]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea