Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Proiectul „Fii activ, fii implicat” pregăteşte elevii din liceele albaiuliene pentru învăţământul universitar

Publicat

în

Astăzi, cu începere de la ora 14.00, în Sala Senatului din Palatul Apor, a avut loc lansarea proiectului „Fii activ, fii implicat!”, ce are ca şi scop dezvoltarea unui parteneriat durabil între învăţământul universitar şi preuniversitar din judeţul Alba. Proiectul doreşte să implice activ elevii, studenţii şi profesorii în vederea facilitării transferului de bune practici între cele două instituţii de învăţământ.

Proiectul „Fii activ, fii implicat!” este derulat ca şi un parteneriat între Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Colegiul Tehnic „Apulum” şi Liceul cu Program Sportiv.

Printre obiectivele proiectului regăsim dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare, formarea şi dezvoltarea abilităţilor de lucru în echipă, manifestarea spiritului de competiţie, aplicarea practică a cunoştinţelor teoretice, promovarea imaginii instituţiilor partenere în implementarea proiectului şi dezvoltarea unui parteneriat de lungă durată între liceu şi universitate. Intenţiile sunt consilierea şi orientarea în carieră a studenţilor şi elevilor, organizarea unei competiţii cultural artistice şi participarea elevilor şi studenţilor la cercuri studenţeşti.

Electrica Furnizare Discount

În debutul conferinţei rectorul Universităţii UAB, Daniel Breaz a vorbit despre legătura mare care există între învăţământul preuniversitar şi cel universitar susţinând că UAB este deschisă pentru extinderea colaborării, care se poate realiza prin o bună colaborare între foştii absolvenţi ai liceelor care sunt acum studenţi la UAB şi grupul ţintă din acest proiect, profesori, elevi şi studenţi. Rectorul Breaz a precizat că aceste proiecte sunt benefice, pentru ca elevii să nu aibă probleme de adaptare şi pentru a-şi alege cât mai bine ceea ce vor să studieze. Totodată, acesta a precizat că elevii reprezintă materia primă care vor fi informaţi nu „formaţi” în universitatea albaiuliană.

Precizăm faptul că proiectul este la a doua ediţie, anul trecut fiind un parteneriat doar între UAB şi Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia.

[Gallery not found]

Publicitate

Actualitate

STUDIU: Scădere dramatică a speranței de viață în Europa de Vest. Pandemia de COVID-19 a „lovit” mai tare ca cel de-al Doilea Război Mondial

Publicat

în

STUDIU: Scădere dramatică a speranței de viață în Europa de Vest. Pandemia de COVID-19 a „lovit” mai tare ca cel de-al Doilea Război Mondial

Ani de progrese au fost șterși de către pandemia de COVID-19, privind la speranța de viață, arată un studiu al Centrului Leverhulme pentru Științe Demografice din Oxford.

Cele mai mari scăderi ale speranței de viață s-au înregistrat în rândul bărbaților din SUA, cu un declin de 2,2 ani față de nivelul din 2019, urmat de bărbații lituanieni (1,7 ani).

Electrica Furnizare Discount

„Pentru țările din vestul Europei, cum ar fi printre altele Spania, Anglia și Țara Galilor, Italia, Belgia ultima dată când astfel de mari magnitudini de scădere a speranței de viață la naștere observate într-un singur an a fost doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, susține dr. José Manuel Aburto, co-autor al studiului.

Constatările sunt cuprinse într-o lucrare publicată în Jurnalul Internațional de Epidemiologie și analizează datele din 29 de țări pentru care au fost publicate înregistrările oficiale de deces pentru anul trecut. Dintre acestea, în 27 s-au înregistrat reduceri ale speranței de viață.

Săptămâna trecută, Office for National Statistics a estimat că speranța de viață a bărbaților din Marea Britanie a scăzut pentru prima dată în 40 de ani din cauza impactului Covid-19. Se așteaptă ca un băiat născut între 2018 și 2020 să trăiască până la 79 de ani, în scădere de la 79,2 pentru perioada 2015-17, potrivit ONS.

Aburto a spus că amploarea pierderilor speranței de viață a fost puternică în majoritatea țărilor studiate, 22 dintre ele suferind pierderi mai mari decât jumătate de an în 2020.

„Femeile din opt țări și bărbații din 11 țări au suferit pierderi mai mari de un an. Pentru a contextualiza, au fost necesari în medie 5,6 ani pentru ca aceste țări să realizeze o creștere cu un an a speranței de viață recent: progresele au fost anulate în cursul anului 2020 de Covid-19”

Bărbații au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață decât femeile din majoritatea celor 29 de țări. Cele mai multe reduceri ale speranței de viață în diferite țări au fost atribuite deceselor oficiale Covid, potrivit ziarului.

Dr. Ridhi Kashyap, un alt autor coproducător, a declarat că cercetătorii sunt conștienți de mai multe probleme legate de numărarea deceselor Covid, cum ar fi testarea inadecvată sau clasificarea greșită. Cu toate acestea, el a adăugat că „faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare, care este direct atribuibil Covid-19, arată cât de devastator a fost un șoc pentru multe țări”.

„Cerem urgent publicarea și disponibilitatea mai multor date dezagregate dintr-o gamă mai largă de țări, inclusiv țări cu venituri mici și medii, pentru a înțelege mai bine impactul pandemiei la nivel global”.

Estimările ONS de la începutul acestei luni au arătat variații între diferitele părți ale Regatului Unit în ceea ce privește speranța de viață, care se referă la vârsta medie la care ar trăi un nou-născut dacă ratele actuale de deces ar continua pentru întreaga lor viață.

Sursa: g4media.ro

Citește mai mult

Actualitate

Moțiunea de CENZURĂ, pe repede înainte: Votul care ar putea trimite acasă Guvernul Cîțu se va da marți, 5 octombrie

Publicat

în

Moțiunea de CENZURĂ, pe repede înainte: Votul care ar putea trimite acasă Guvernul Cîțu se va da marți, 5 octombrie

Calendarul pentru dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură depusă de PSD, a fost stabilit în ședința de marți, 28 septembrie în Birourile Perlamente Reunite ale celor două camere ale Parlamentului.

Astfel, la propunerea PSD, s-a stabilit în unanimitate ca joi, 30 septembrie, la ora 14.00, să se citească în plenul reunit al celor două camere textul moțiunii de cenzură.

Votul pe moțiunea care ar putea trimite acasă Guvernul Cîțu se va da marți, 5 octombrie, de la ora 12.00.

Electrica Furnizare Discount

PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”.

„Ne așteptăm ca în cel mai scurt timp, așa cum spune Constituția, să fi convocat BPR. Vom propune un program pentru citire și pentru vot astfel încât în cel mai scurt timp acest guvern incompetent să plece acasă”, a spus Grindeanu.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Curtea de Apel Cluj ANULEAZĂ hotărârile de guvern care impun certificatul verde și continuarea stării de alertă

Publicat

în

Curtea de Apel Cluj ANULEAZĂ hotărârile de guvern care impun certificatul verde și continuarea stării de alertă

Curtea de Apel Cluj decide că horărârile de guvern care impun certificatul verde și continuarea stării de alertă sunt ilegale. Hotărârea poate fi atacată cu recurs.

Acțiunea în instanță a fost inițiată de avocații Mikolt Kapcza și Gabriel Marin.

Dacă anularea devine definitivă, în urma recursului, certificatul verde nu mai poate fi utilizat.

Electrica Furnizare Discount

În această situație, „Camera Deputatilor are obligația, în același context, să respingă abjecția impunerii Certificatului Verde Digital și să redea românilor dreptul să-și exercite libertățile fără condiționări”, scrie pe Facebook Cristian Terhes, europarlamentar PNTCD.

„Parlamentul are obligația să demită prin moțiune de cenzură acest guvern PNL trădător, condus de Florin Cîțu, guverncare cere a îngrădit abuziv drepturile românilor.”

Sursa: smartradio.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare