Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Primul autobuz electric a plecat la drum, pe străzile municipiului Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autobuzul electric pe care STP Alba Iulia îl testează în această perioadă a făcut, vineri, primele curse pe traseul liniei 103. Obișnuiți cu celelalte mijloace de transport utilizate de firma care asigură transportul public în municipiu, unii dintre călători au ezitat, în prima parte a zilei, să urce în noul autovehicul, chiar și atunci când au fost invitați cu amabilitate de șofer. ”Curajoșii” au avut, însă, o surpriză plăcută, pentru că au avut parte de o călătorie gratuită, confortabilă și silențioasă.

autobuz electric005Autobuzul electric SOR EBN 10.5 fabricat de compania SOR Libchavy, unul dintre cei mai mari producători de autobuze, troleibuze şi autocare din Cehia, este testat de operatorul de transport din municipiu, la propunerea ”Anadolu Automobil Rom” – importator și distribuitor autorizat SOR.

Acesta este primul autobuz electric care a circulat vreodată în județul Alba și în funcție de rezultatele testelor, STP analizează posibilitatea găsirii unor finanțări pentru achiziția unor asemenea vehicule, în viitor”, a declarat ing. Stelian Nicola, directorul general al STP Alba Iulia.

Dotat cu un motor asincron răcit cu lichid marca Skoda Electric, instalaţie electrică Cegelec şi acumulatori Winston Battery/Lithium – ion, autobuzul are o capacitate de 85 de locuri (19 pe scaune), un timp de încărcare a bateriilor de 7-8 ore, o autonomie energetică de până la 250 de kilometri și poate atinge maxim 80 de kilometri la oră. În trafic este foarte silențios, nivelul zgomotului produs fiind aproape imperceptibil.

SOR EBN 10.5 va fi pus în circulaţie pe rutele cele mai aglomerate din Alba Iulia (respectiv liniile 103 și 104) şi va fi testat timp de câteva zile, pentru a vedea modul cum se comportă în condiţiile de trafic din oraș. Călătorii vor putea circula gratuit cu autobuzul electric, pe perioada testării, unul dintre scopurile acestui experiment fiind determinarea autonomiei autobuzului încărcat cu pasageri și în condiții normale de exploatare.

Întrucât se conduce diferit față de un autobuz obișnuit, șoferii vor avea parte de pregătire teoretică și practică. Potrivit producătorului, autovehiculul consumă de aproximativ 6 ori mai puțin decât unul pe motorină, în condiții de trafic similare (adică aproximativ 45 de bani pe kilometru) și costă aproximativ 400.000 de euro (în funcție de dotări).

Autobuzul electric construit de compania din Cehia nu era destinat iniţial transportului local ci transportului prin trecătorile Munților Tatra din Slovacia, la altitudine mare și unde motoarele obișnuite nu făceau față. Prima variantă obținută de producător a fost îmbunătățită și adaptată transportului urban, rezultând un autobuz electric eficient și ecologic.

[nggallery id=383]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea