Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Primele indicatoare pentru parcările cu plată au fost montate la Alba Iulia. Care sunt zonele tarifare și unde putem parca gratis

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Administrația locală din Alba Iulia a început montarea în oraș a indicatoarelor pentru viitoarele parcări cu plată.

Astfel, cel mai probabil începând cu luna martie, va fi demarată și procedura de taxare pentru acestea. În mare parte, în locurile unde sunt parcări special amenajate, nu doar că au fost montate indicatoare care să indice existența unei parcări, ci și indicatoare cu diferitele zone tarifare, zona și taxa aferentă.

Până în prezent indicatoare au fost montate în Cetatea Alba Carolina și în zona Școlii Avram Iancu.

”Nu putem să vorbim despre mobilitate și decongestionarea traficului, dacă nu facem acești pași, dacă nu gestionăm timpul de parcare în Alba Iulia. Un autoturism în Alba Iulia nu are nevoie de un singur loc de parcare, are nevoie de 7-10 locuri de parcare, pentru că în timpul zile se miscă în mai multe locuri, în funcție de cât vrea fiecare să se miște”, a declarat în urmă cu trei saptamani paul Voicu, viceprimarul cu atributii de primar.

În luna noiembrie a anului trecut, Primăria Alba Iulia a demarat procedura de achiziționare a echipamentelor și soft-ului pentru plată, control și amenzi, iar lucrările se află în ultimul stadiu, până la intrarea lor în vigoare.

Astfel avem trei zone tarifare:

-zona 0 (roșie) de tarifare – care cuprinde parcările publice amenajate în zona de maxim interes a orașului, Cetatea Alba Carolina: cele două capete ale Bulevardului Transilvaniei, zone intens folosite atât de localnici, cât și de către turiștii care vizitează orașul;

-zona 1 (albastră) – care cuprinde parcările publice amenajate pe străzile aflate în zonele centrale, intens circulate, unde se află sediile diferitelor instituții publice: Curtea de Apel Alba Iulia, Judecătoria Alba Iulia, Tribunalul Alba, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Spitalul Județean de Urgență Alba, sedii de bănci, magazine etc.;

-zona 2 (galbenă) – care cuprinde străzile cu o intensitate mai redusă a traficului decât cele din zonele menționate anterior

O oră de parcare în zona roșie va costa 2 lei, 1 leu în zona albastră și 0,5 lei în zona galbenă, respectivele tarife urmând a se dubla pentru 2 ore de parcare în zonele amintite.

O zi de parcare va costa, după zone, în felul următor: 17,5 lei – zona roșie, 15 lei – zona albastră și 4 lei – zona galbenă.

De asemenea, există și posibilitatea abonamentelor. Pentru persoanele fizice, 300 lei/an, iar pentru persoanele juridice, 600 lei/an. Inițial, propunerea era de 50 de lei/lună (abonament general) pentru persoane fizice, respectiv 75 lei (abonament transmisibil), respectiv 100 lei/lună pentru persoane juridice (abonament general) sau 150 lei/lună, abonament transmisibil.

În același regulament, a mai fost aprobată propunerea ca în spațiile din centrul orașului, în zilele de sâmbătă și duminică, parcarea să fie gratis.

De asemenea, tot gratis se va putea parca și în parcările rezidențiale, din spatele blocurilor, tot timpul săptămânii, în intervalul 8.00 – 16.00, pe locurile lăsate libere de locatari în timpul programului de serviciu.

Sunt două moduri prin care se poate face plata. În primul rând, prin SMS, iar în al doliea rând folosind aplicația TPARK. Diferența dintre taxa de parcare și tariful achitat prin TPARK este reprezentată de comisionul operatorului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Seară „incendiară” pentru un bărbat din Cut: A dat foc mașinii fratelui său, a condus băut și fără permis de conducere

Bogdan Ilea

Publicat

în

Seară „incendiară” pentru un bărbat din Cut: A dat foc mașinii fratelui său, a condus băut și fără permis de conducere Un bărbat de 55 de ani din Cut a fost reținut de polițiști după ce a condus beat și fără permis de conducere și a dat foc mașinii propriului frate. Potrivit IPJ Alba la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea