Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Povestea unui veteran de război de 100 de ani, din Alba. A petrecut cinci ani în închisorile comuniste

Publicat

în

Povestea unui veteran de război de 100 de ani, din Alba. A petrecut cinci ani în închisorile comuniste

Soarta bravilor ostaşi români, atât pe Frontul de Est, cât şi de Vest, a fost aceeaşi la întoarcerea acasă: regimul comunist i-a pedepsit aspru pe aceia care au refuzat să colaboreze şi a rămas indiferent la actele lor de eroism.

Emil Drăgan, fost ofiţer de artilerie şi colonel în rezervă, este unul dintre puţinii veterani de război care mai trăiesc în judeţul Alba. Anul trecut a sărbătorit centenarul, fiind născut pe 10 noiembrie 1920, în satul Benic, din comuna Galda de Jos. Familia morarului Aron Drăgan a fost una numeroasă, cu cinci băieţi şi o fată, iar Emil Drăgan n-a fost ţinut doar la treburile gospodăreşti. A urmat şcoala primară şi secundară la Blaj, apoi s-a înscris la Liceul Comercial din Alba Iulia. Şi-a continuat studiile în Cluj-Napoca, la Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale „Regele Mihai I“, şi la Şcoala de Ofiţeri de Artilerie de la Arad.

Nu împlinise 23 de ani atunci când a fost trimis pe Frontul de Vest, în Al Doilea Război Mondial. S-a aflat în prima linie a luptei pentru eliberarea Transilvaniei, fiind ofiţer de artilerie în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi“. Când a fost luat la război, România întorsese armele împotriva Germaniei, iar el era student în al doilea an la facultate şi a fost nevoit să-şi întrerupă studiile. În timpul luptelor din Ungaria, a căzut prizonier la nemţi. Veteranul îşi aduce aminte cu mâhnire despre acele timpuri: „Eram prea mici în faţa inamicului, total nepregătiţi pentru o astfel de experienţă“.

Electrica Furnizare Discount

Spune că nu se luptau de pe aceleaşi poziţii: „Era ca şi cum ai lua o puşcă veche de la muzeu ca să te lupţi cu tancul“. Şase luni din perioada prizonieratului şi le-a petrecut în lagărele din Kaisersteinbruck, Austria, şi Oranienburg, Germania. „Nemţii ne-au scos la păscut, ca pe animale. Mâncam usturoi sălbatic şi iarbă. Nu aveau ce să ne dea de mâncare. Perioada petrecută departe de casă a durat timp de trei ani. Am slăbit foarte mult atunci, vreo 50 de kilograme, astfel că, pentru a mă întoarce acasă, am avut nevoie de o perioadă de recuperare fizică“, povesteşte veteranul.

Cinci ani în închisorile comuniste

După încheierea războiului, şi-a continuat studiile universitare la Braşov, însă noile realităţi, după instaurarea comunismului, au adus multe necazuri pentru familia Drăgan. Au fost trecuţi în rândul chiaburilor, dar au refuzat să renunţe la averea lor şi să se supună colectivizării, n-au dorit nici să colaboreze cu regimul. Iar în 1949, Emil şi fratele său, Liviu, au fost arestaţi politic, timp de cinci ani, sub acuzaţia de crimă de nedenunţare a uneltirii contra ordinii sociale. Li s-a făcut dosar pentru că ar fi colaborat cu partizanii anticomunişti ai lui Nicolae Dabija. Ce s-a întâmplat, de fapt? Pe 4 martie 1949, la Mesentea, un sat vecin cu cel în care locuia Emil Drăgan, au fost ucişi doi partizani, care au fost îngropaţi în grădina casei lui.

Rămăşiţele au fost deshumate după 67 de ani, în 2016, de specialiştii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, iar Emil Drăgan a ajutat la identificarea locului unde au fost îngropaţi cei doi luptători anticomunişti. În acele vremuri, gestul lor le-a deschis uşile universului concentraţionar, atât celor doi fraţi, cât şi tatălui lor, care, la vârsta de 70 de ani, a fost arestat şi închis timp de 12 luni. Emil Drăgan a ajuns în cele mai teribile închisori comuniste: la Constanţa, la Aiud şi la Gherla. Spune că a fost o perioadă cumplită, care l-a marcat profund. Trei ani a săpat la Canal, până ce i s-a putut citi suferinţa în palme, apoi a fost mutat la Aiud. Amintirile de acolo încă îl macină: „La Aiud a fost un iad înfricoşător, unde oroarea a căpătat forme inimaginabile. Acolo oamenii au plâns până n-au mai avut lacrimi. Să plângi, domnule, şi să nu-ţi mai curgă lacrimile, că nu le mai aveai. Ochii erau seci“.

A fost eliberat în martie 1954, de la Gherla, când avea deja 33 de ani. Stigmatizat de statutul de puşcăriaş politic, Emil Drăgan s-a întors acasă cu gândul de a deveni profesor, însă regimul comunist i-a cerut să fie colaborator al Securităţii dacă îşi doreşte o carieră. Veteranul a refuzat, iar acest lucru i-a adus o altă pedeapsă, de 21 de ani, timp în care a fost acceptat să muncească doar la CAP-ul din satul natal. Emil Drăgan nu s-a căsătorit niciodată. Spune că n-ar fi suportat ca familia lui să sufere sau ca el să se teamă că soţia lui ar putea să-l trădeze în faţa Securităţii, poate chiar în urma unor chinuri.

Publicitate

Ştirea zilei

Mircea Hava și-a depus candidatura la șefia PNL. Se anunță bătălia titanilor

Publicat

în

Mircea Hava și-a depus candidatura la șefia PNL. Se anunță bătălia titanilor

Mircea Hava s-a încris în cursa pentru președenția PNL Alba, urmând să se lupte cu Ion Dumitrel. Cei doi lideri din Alba provin din vechiul PDL, dominând politica din județ de circa 20 de ani, iar asta nu poate să fie decât o bătălie a titanilor.

Într-o întâlnire recentă a PNL primarii unor localități ca Aiud, Sântimbru, Blaj, Câmpeni, Albac, Șugag, Ocna Mureș, primarii sunt sceptici cu privire la faptul că diplomația și modul de a pune problemele la centru, în București, ar putea fi înlocuite deocamdată de altcineva.

Citește și: SURSE: Ion Dumitrel și-a depus candidatura la șefia PNL Alba. Ce va face Mircea Hava?

O confruntare electorală internă pentru șefia PNL Alba ar putea duce la o demantelare a partidului, știut fiind faptul că aripa Dumitrel, Roman, Pereș sunt adepții lui Florin Cîțu, actualul Premier al României, despre care fostul primar al orașului Alba Iulia a declarat „Eu sper, sincer, ca domnul Cîțu să fi scăpat, cum se zice la noi, „porumbelul”, vis-a-vis de modul în care Premierul României i-a catalogat pe primari drept „doar vehicole”

Electrica Furnizare Discount

Alegerile interne pentru șefia PNL Alba vor avea loc în data de 06 august 2021, iar la acestea cel mai probabil vor fi prezenți atât Ludovic Orban cât și Florin Cîțu. Mircea Hava și Ion Dumitrel au reprezentat un tandem, o perioadă îndelungată de timp, o veritabilă echipă, aceasta fiind prima confruntare adevărată dintre cei doi, una ce părea până acum, oarecum improbabilă.

Confruntarea între acești doi titani reprezintă și o luptă cu efect la nivel național în PNL, Mircea Hava este mai apropiat de Ludovic Orban pe când Ion Dumitrel este mai apropiat de Florin Cițu.

La scrutinul de alegeri interne vor participa 420 de reprezentanți de pe teritoriul județului Alba, dintre care 168 desemnați de drept, iar restul în baza unei formule.

Reprezentații desemnați de drept sunt primarii , viceprimarii, consilierii județeni, parlamentari, europarlamentari, miniștri secretari de stat.

Revenim cu amănunte. Știre în curs de actualizare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

OFICIAL| Coronavirus în România: 152 de cazuri noi și niciun deces în ultimele 24 de ore / Au fost raportate, însă, 5 decese anterioare. 59 de persoane internate la ATI

Publicat

în

OFICIAL| Coronavirus în România: 152 de cazuri noi și niciun deces în ultimele 24 de ore / Au fost raportate, însă, 5 decese anterioare. 59 de persoane internate la ATI

În România au fost raportate, în ultimele 24 de ore, alte 152 de cazuri de coronvirus și niciun deces nou asociat cu Covid-19, potrivit datelor furnizate duminică la prânz de Grupul de Comunicare Strategică.

Au fost raportate, însă, 5 decese anterioare, transmit autoritățile române.

În România au fost raportate, în ultimele 24 de ore, alte 152 de cazuri de coronvirus și niciun deces noi asociat cu Covid-19, potrivit datelor furnizate duminică la prânz de Grupul de Comunicare Strategică.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 19 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 34.286 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 31.07.2021 (10:00) – 01.08.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 5 decese (3 bărbați și 2 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitale din județul Mureș.

Toate cele 5 decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, în urma verificărilor efectuate. Acestea s-au produs 3 în luna aprilie 2021 și 2 în luna iunie 2021.

Dintre acestea, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 ani, 1 la categoria de vârstă 70-79 ani și 2 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienți care au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 411. Dintre acestea, 59 sunt internate la ATI.

Publicitate

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.704.268 de teste RT-PCR și 1.855.687 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 10.802 teste RT-PCR (2.770 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.032 la cerere) și 11.097 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 1.049 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 526 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 48.575 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 76 de persoane.

Citește mai mult

Ştirea zilei

OFICIAL| ZERO cazuri de COVID-19, în județul Alba, duminică, 1 august: Incidența actualizată și cazurile active pe localități

Publicat

în

OFICIAL| ZERO cazuri de COVID-19, în județul Alba, duminică, 1 august: Incidența actualizată și cazurile active pe localități

La nivelul județului Alba, duminică, 01 august, s-au înregistrat ZERO cazuri de infectare cu Covid-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate rămâne la 21.408 persoane confirmate, 20.670 persoane vindecate, 713 decese.

Electrica Furnizare Discount

Vineri, in Alba au fost prelucrate in total 195 la SJU. Numarul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 238227.

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba
LOCALITATE/ POPULAȚIE/ CAZURI LA 1000 DE LOCUITORI IN ULTIMELE 14 ZILE/ CAZURI CONFIRMATE IN ULTIMELE 14 ZILE

AVRAM IANCU 1459 0.69 1
VIDRA 1538 0.65 1
SĂLIŞTEA 2351 0.43 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32877 0.24 8
GALDA DE JOS 4495 0.22 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76494 0.01 1
ALBAC 1967 0.00 0
ALMAŞU MARE 1220 0.00 0
ARIEŞENI 1594 0.00 0
BERGHIN 1912 0.00 0
BISTRA 4549 0.00 0
BLANDIANA 905 0.00 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2271 0.00 0
BUCIUM 1406 0.00 0
CÂLNIC 1985 0.00 0
CENADE 1020 0.00 0
CERGĂU 1635 0.00 0
CERU-BĂCĂINŢI 257 0.00 0
CETATEA DE BALTĂ 3067 0.00 0
CIUGUD 3268 0.00 0
CIURULEASA 1174 0.00 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2142 0.00 0
CRICĂU 1984 0.00 0
CUT 1271 0.00 0
DAIA ROMÂNĂ 3139 0.00 0
DOŞTAT 1021 0.00 0
FĂRĂU 1487 0.00 0
GÂRBOVA 2161 0.00 0
GÂRDA DE SUS 1504 0.00 0
HOPÂRTA 1159 0.00 0
HOREA 1928 0.00 0
IGHIU 7047 0.00 0
ÎNTREGALDE 561 0.00 0
JIDVEI 5323 0.00 0
LIVEZILE 1196 0.00 0
LOPADEA NOUĂ 2556 0.00 0
LUNCA MUREŞULUI 2566 0.00 0
LUPŞA 2914 0.00 0
METEŞ 2826 0.00 0
MIHALŢ 3227 0.00 0
MIRĂSLĂU 1976 0.00 0
MOGOŞ 769 0.00 0
MUNICIPIUL AIUD 25290 0.00 0
MUNICIPIUL BLAJ 20684 0.00 0
NOŞLAC 1806 0.00 0
OCOLIŞ 543 0.00 0
OHABA 639 0.00 0
ORAŞ ABRUD 5220 0.00 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3797 0.00 0
ORAŞ CÂMPENI 7282 0.00 0
ORAŞ CUGIR 25663 0.00 0
ORAŞ OCNA MUREŞ 13932 0.00 0
ORAŞ TEIUŞ 7222 0.00 0
ORAŞ ZLATNA 7881 0.00 0
PIANU 3582 0.00 0
POIANA VADULUI 1057 0.00 0
PONOR 625 0.00 0
POŞAGA 945 0.00 0
RĂDEŞTI 1284 0.00 0
RÂMEŢ 534 0.00 0
RIMETEA 1000 0.00 0
ROŞIA DE SECAŞ 1604 0.00 0
ROŞIA MONTANĂ 2749 0.00 0
SĂLCIUA 1424 0.00 0
SÂNCEL 2596 0.00 0
SÂNTIMBRU 3020 0.00 0
SĂSCIORI 6511 0.00 0
SCĂRIŞOARA 1541 0.00 0
ŞIBOT 2399 0.00 0
SOHODOL 1675 0.00 0
ŞONA 4345 0.00 0
ŞPRING 2589 0.00 0
STREMŢ 2432 0.00 0
ŞUGAG 2872 0.00 0
UNIREA 4894 0.00 0
VADU MOŢILOR 1319 0.00 0
VALEA LUNGĂ 3143 0.00 0
VINŢU DE JOS 5511 0.00 0

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare