Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO/ Plantare de arbori la Cugir, în cadrul Parteneriatului Strategic Erasmus+ Earthworm, desfășurat la Școala Gimnazială nr. 3

Publicat

în

În cadrul activităților din cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic Erasmus+ Earthworm, care se desfășoară în această săptămană la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, una dintre zile a fost dedicată plantării arborilor. Prin bunăvoința Ocolului Silvic Cugir, reprezentat în acest proiect de inginerul silvic Gheorghe Hăprianu, cadrele didactice implicate în acest minunat proiect au avut posibilitatea să planteze puieți din specii deosebite, precum platan și cedri din Liban.

Astfel, în curtea Ocolului Silvic Cugir cadrele didactice din Islanda-coordonatorii generali ai acestui proiect, cadre didactice din Lituania și reprentanți din Romania din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, însoțiți de personalul de la Ocolul Silvic Cugir au desfășurat o activitate deosebită. Inginerul silvic Gheorghe Hăprianu a pregătit dinainte informații despre acești copaci, precum și pancarte cu denumirea țării pentru a rămane marcat cine a plantat acel copac. În prealabil, fiecare dintre coordonatorii proiectului din cele trei țări, respectiv Islanda: prof. Maricris Castillo de Luna, Lituania:director, prof. Ausra Guzauskiene și Romania prof. Nicoletta Huștiuc au tras la sorți pentru a vedea ce soi de arbore va sădi echipa țării sale și unde va fi plantat.

Astfel, Lituania a plantat platanul, participand efectiv la realizarea gropii cu unelte necesare, apoi la plantare propriu-zisă, udare și bineînțeles nelipsita fotografie de grup. Înainte, invitații, respectiv partenerii acestui proiect au primit informații despre acest arbore, reținând faptul că mai există doar un exemplar în țară în Timișoara, ce dăinuie încă de pe vremea în care orașul se afla sub ocupație turcească. Inginerul silvic a dat explicații pentru fiecare specie în parte, felul cum anume se plantează, pentru a fi o activitate reușită. Toate informațiile au fost traduse în limba engleză de coordonatoarea proiectului din Romania, prof. Nicoletta Huștiuc.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cea de-a doua echipă a fost echipa Islanda, care s-a considerat cea mai norocoasă, deoarece locul plantării a sintetizat faptul că peste ani și ani copacul va fi văzut de foarte departe și recunoscut. Nu au lipsit informațiile prețioase despre această specie, de amintit fiind faptul că din cedrul din Liban a fost construită Arca lui Noe, personaj din Sfânta Scriptură, despre care inginerul silvic Gheorghe Hăprianu, ne-a spus că numele acestui copac apare consemnat de 75 de ori.

Cea de-a treia echipă a plantat al doilea cedru din Liban, la Joagăr, pe Raul Mic, unde Ocolul Silvic are un loc anume pentru plantare.

Fiecare echipă și cu toții împreună au fost deosebit de mulțumiți de această activitate, iar ca exemplu personal au dorit să dea un imbold tinerei generații despre importanța protejării naturii și continuarea plantării arborilor.

,,Mulțumim Ocolului Silvic Cugir care ne-a oferit sprijin în această activitate deosebit de importantă, parte integrantă în Proiectul de Parteneriat Strategic Earthworm Erasmus+ Ka2, care este în al doilea an de desfășurare, această activitate pliindu-se foarte bine pe unul din pilonii sustenabilității, care e tema generală a proiectului, respectiv ecologia, pilon important alături de economie, cultură și societate”, a ținut să ne spună coordonatoarea proiectului din România, prof. Nicoleta Gabriela Huștiuc. (C.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare