Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO/ Plantare de arbori la Cugir, în cadrul Parteneriatului Strategic Erasmus+ Earthworm, desfășurat la Școala Gimnazială nr. 3

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În cadrul activităților din cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic Erasmus+ Earthworm, care se desfășoară în această săptămană la Școala Gimnazială Nr. 3 Cugir, una dintre zile a fost dedicată plantării arborilor. Prin bunăvoința Ocolului Silvic Cugir, reprezentat în acest proiect de inginerul silvic Gheorghe Hăprianu, cadrele didactice implicate în acest minunat proiect au avut posibilitatea să planteze puieți din specii deosebite, precum platan și cedri din Liban.

Astfel, în curtea Ocolului Silvic Cugir cadrele didactice din Islanda-coordonatorii generali ai acestui proiect, cadre didactice din Lituania și reprentanți din Romania din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 3 Cugir, însoțiți de personalul de la Ocolul Silvic Cugir au desfășurat o activitate deosebită. Inginerul silvic Gheorghe Hăprianu a pregătit dinainte informații despre acești copaci, precum și pancarte cu denumirea țării pentru a rămane marcat cine a plantat acel copac. În prealabil, fiecare dintre coordonatorii proiectului din cele trei țări, respectiv Islanda: prof. Maricris Castillo de Luna, Lituania:director, prof. Ausra Guzauskiene și Romania prof. Nicoletta Huștiuc au tras la sorți pentru a vedea ce soi de arbore va sădi echipa țării sale și unde va fi plantat.

Astfel, Lituania a plantat platanul, participand efectiv la realizarea gropii cu unelte necesare, apoi la plantare propriu-zisă, udare și bineînțeles nelipsita fotografie de grup. Înainte, invitații, respectiv partenerii acestui proiect au primit informații despre acest arbore, reținând faptul că mai există doar un exemplar în țară în Timișoara, ce dăinuie încă de pe vremea în care orașul se afla sub ocupație turcească. Inginerul silvic a dat explicații pentru fiecare specie în parte, felul cum anume se plantează, pentru a fi o activitate reușită. Toate informațiile au fost traduse în limba engleză de coordonatoarea proiectului din Romania, prof. Nicoletta Huștiuc.

Cea de-a doua echipă a fost echipa Islanda, care s-a considerat cea mai norocoasă, deoarece locul plantării a sintetizat faptul că peste ani și ani copacul va fi văzut de foarte departe și recunoscut. Nu au lipsit informațiile prețioase despre această specie, de amintit fiind faptul că din cedrul din Liban a fost construită Arca lui Noe, personaj din Sfânta Scriptură, despre care inginerul silvic Gheorghe Hăprianu, ne-a spus că numele acestui copac apare consemnat de 75 de ori.

Cea de-a treia echipă a plantat al doilea cedru din Liban, la Joagăr, pe Raul Mic, unde Ocolul Silvic are un loc anume pentru plantare.

Fiecare echipă și cu toții împreună au fost deosebit de mulțumiți de această activitate, iar ca exemplu personal au dorit să dea un imbold tinerei generații despre importanța protejării naturii și continuarea plantării arborilor.

,,Mulțumim Ocolului Silvic Cugir care ne-a oferit sprijin în această activitate deosebit de importantă, parte integrantă în Proiectul de Parteneriat Strategic Earthworm Erasmus+ Ka2, care este în al doilea an de desfășurare, această activitate pliindu-se foarte bine pe unul din pilonii sustenabilității, care e tema generală a proiectului, respectiv ecologia, pilon important alături de economie, cultură și societate”, a ținut să ne spună coordonatoarea proiectului din România, prof. Nicoleta Gabriela Huștiuc. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea