Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| PIRAMIDA din Alba Iulia: Lucrări de restaurare și reparații la monumentul din Piața Cetății. Ce a costat „o căruță de bani” nu a rezistat nici șapte ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| PIRAMIDA din Alba Iulia: Lucrări de restaurare și reparații la monumentul din Piața Cetății. Ce a costat „o căruță de bani” nu a rezistat nici șapte ani

Piramida din piatră completează colecţia de statui şi obiecte din Cetatea Alba Carolina, care mai cuprinde un clopot metalic, un filosof grec, un basorelief daco-roman, o statuie cubistă cu un telescop, o stea cu şapte braţe împletite şi mai multe personaje din bronz. Toate au fost realizate de firma Grup Corint SA în cadrul proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia – Fortificaţie de Tip Vauban – Căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban, zona interioară”. Valoarea integrală a piramidei a fost  de 213.200 lei adică peste 2 miliarde lei vechi, iar scopul construcţiei a fost acela de informare, de prezentare în detaliu a elementelor ce definesc cele patru proiecte reabilitate simultan, Latura de Nord, Vest, Est şi Sud a Cetăţii Alba Carolina.

Piramida din Piața Cetății care a fost edificată în martie 2014, conform proiectului, pe cele patru laturi au fost expuse  informaţii despre lucrările care s-au făcut în Cetate, printre care Traseele Cetăţii, punerea în valoare a vestigiilor și reabilitarea interiorului zonei istorice.

Reprezentanţii administraţiei locale au ales, atunci, o piramidă pentru că au considerat că aceasta este cea mai sugestivă construcţie prin intermediul căreia turiştii pot afla traseele prin care pot merge şi ce pot vizita în cetatea reabilitată.

„Acest ansamblu reprezintă un decor urban. A fost integrat proiectului de reabilitare a Cetăţii din Alba Iulia şi a fost avizat cu aceste opere de către Ministerul Culturii la momentul respectiv. Costurile pentru tot ansamblul sunt de 12 miliarde de lei vechi şi conţin 6 ansambluri arhitecturale mai mici. Dacă împărţim la 6 o să obţinem aproximativ 2 miliarde pentru fiecare element. Preţul a fost stabilit şi evaluat de către proiectant, a trecut într-o procedură de achiziţie şi firma de construcţii a achiziţionat caietul de sarcini. Această piramida nu trebuie privită în sensul strict. A fost nevoie de un element, de patru laturi care să poată ilustra evoluţia lucrărilor din Cetatea Alba Carolina din ultimii ani”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, în luna aprilie 2014.

Adeseori presa națională nu au avut cuvinte de laudă la adresa acestui monument : „O piramidă şi alte statui stârnesc amuzamentul turiştilor. Odată cu restaurarea Cetăţii Alba Carolina, în spaţiile publice interioare Cetăţii au apărut tot felul de statui sau monumente, unele dintre acestea stârnind amuzamentul turiştilor. Unul dintre monumentele cele mai criticate sau controversate este o piramidă, pe laturile căreia sunt prezentate informaţii din timpul procesului de restaurare, precum şi despre executanţii lucrărilor.”, iar acum a sosit vremea ca „pocinogul” să intre în reparații și lucrări de restaurare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea