Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Peșterile și galeriile din Apuseni, cercetate recent de speologi și scufundători din România, Finlanda și Suedia

Publicat

în

scufundatori05În perioada 16-21 septembrie, în comunele Gârda de Sus și Arieșeni din județul Alba s-a desfășurat o tabără româno-finlandeză de explorare a peșterilor și galeriilor scufundate din această renumită zonă carstică. Tabăra a fost organizată de Asociația Scafandrilor Exploratori din Transilvania, iar participanți au fost speologi și scufundători din Cluj, București, Constanța, Oradea și Gârda de Sus, precum și scufundători de mare adâncime din Finlanda și Suedia.

Adrian Pereț – un scufundător finlandez originar din Oradea, a declarat că acesta este al treilea an în care mai mulți scufundători din Finlanda au venit pentru explorări în zona Munților Apuseni. De data aceasta a sosit împreună cu o echipă de 5 scufundători de mare adâncime, 4 finlandezi și unul suedez. Totodată, Patrik Grönqvist din Finlanda a adăugat următoarele: ”Pentru a ajunge aici trebuie să călătorim inițial 30 de ore cu mașinile. Apoi două ore și jumătate cu feribotul până în Estonia și apoi încă 30 ore în continuare. Trebuie să venim cu microbuzele pentru că avem nevoie de 500 kg de echipament minim de persoană. Sperăm să revenim și să continuăm explorarea la Tăuz.”

De fapt, principalul obiectiv al taberei din acest an a fost scufundarea în sistemul Coiba Mare-Tăuz. În legătură cu acesta, Sami Paakkarinen din Finlanda a precizat următoarele: ,,În Tăuz vizibilitatea a fost foarte scăzută. Am verificat în fiecare zi, dar nu s-a limpezit și nu ne-am putut scufunda. Cu o vizibilitate sub jumătate de metru, scufundarea unui sistem cu sifoane multiple până la 83 m adâncime și să ajungi la 1 km de la intrare a fost imposibilă. Ne-am concentrat pe sifonul terminal din Coiba Mare. Am constatat anul trecut că sifonul era blocat de bușteni. Am încercat să-i îndepărtăm cu un palan fixat în stâncă, dar nefiind o linie dreaptă între bușteni și locul de fixare, majoritatea puterii se pierdea prin frecare. Vom reîncerca anul viitor. Am realizat scufundări timp de 3 zile la Cotețul Dobreștilor și am ajuns la sfârșitul explorării de anul trecut. Sala aflată după sifonul de 74 m adâncime este o sală de prăbușire. Am încercat să continuăm pe calea apei, dar galeriile se termină cu restricții printre bolovani.”

Electrica Furnizare Discount

Dr. Christian Ciubotărescu, preşedintele A.S. Sfinx Gârda, a explicat faptul că Izbucul Cotețul Dobreștilor devenise cel mai adânc sifon din România în anul 1996, când Jean-Jacques Bolanz din Elveția a atins adâncimea de 76 m. Acesta s-a menținut până în anul 2001, când Izbucul Tăuz i-a luat locul cu 87 m adâncime – 85 m și 2 m pentru reîntoarcere – plonjat de Viktor Bolek din Polonia. Din păcate, atât Jean-Jacques Bolanz  cât și Viktor Bolek au decedat datorită unor accidente de scufundare în străinătate. Sifonul terminal din Coiba Mare este în prezent cea mai adâncă galerie scufundată din România cu cei 92,5 m atinși de Sami Paakkarinen și Patrik Grönqvist din Finlanda, în anul 2014. ,,Scufundarea la o adâncime de peste 40 m nu se poate face respirând aer, ci amestecuri de gaze ce conțin și heliu care este un gaz inert, din acest motiv nu există până în prezent în România scufundători de peșteră de mare adâncime.” a menționat în încheiere dr. Ciubotărescu.

Ovidiu CULDA

Publicitate

Curier Județean

Încă TREI paturi ATI, suplimentate, pentru pacienții Covid, grav bolnavi, din județul Alba. Situația la nivel național

Publicat

în

Încă TREI paturi ATI, suplimentate, pentru pacienții Covid, grav bolnavi, din județul Alba. Situația la nivel național

La Spitalul Municipal Aiud, au fost suplimentate încă TREI paturi ATI, din rezerva operațională de 158 de paturi destinate pacienților de COVID-19.

În data de 16 octombrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1613 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19. În București sunt avizate de DSP 336 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 168 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale. 1.739 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.

Electrica Furnizare Discount

La  nivel național, la acest moment, nu sunt paturi ATI libere, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare. Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.

Citește mai mult

Curier Județean

Cugir, oraș verde: Studiu de fezabilitate pentru implementarea transportului verde. Primăria a lansat licitația în valoare de peste 100.000 de lei

Publicat

în

Cugir, oraș verde: Studiu de fezabilitate pentru implementarea transportului verde. Primăria a lansat licitația în valoare de peste 100.000 de lei

Primăria orașului Cugir a lansat în SEAP o licitație pentru achiziția unor servicii, în cadrul proiectului „Servicii de întocmire SF pentru Dezvoltarea sistemului de mobilitate alternativ, public prin implementarea transportului verde în Cugir pe coridorul „Localitatea componentă Vinerea – zona rezidenţială Cindeni – localităţi componente zona de munte””. Valoarea totală estimată a investiției este de 131.932,78, fără TVA.

Realizarea investiţiilor propuse în oraşul Cugir este impusă de necesitatea de a realiza o infrastructură de transport public la standarde europene, astfel încât traficul în localitate să se desfăşoare în condiţii maxime de siguranţă şi confort.

Electrica Furnizare Discount

Realizarea obiectivului de investiţii „Dezvoltarea sistemului de mobilitate alternativ, public prin implementarea transportului verde in Cugir pe coridorul „Localitate Componenta Vinerea -zona rezidenţiala Cindeni – localitati componente zona de munte” în legătură cu care se solicită realizarea serviciilor de elaborare a documentaţiei tehnico-economice a fost selectat pentru finanţare în cadrul proiectului: Sprijin la nivelul Regiunii Centru pentru pregătirea de proiecte finanţate din perioada de programare 2021-2027 pe domeniile mobilitate urbană, regenerare urbană, centre de agrement/ baze turistice (tabere şcolare, infrastructură şi servicii publice de turism, inclusiv obiectivele de patrimoniu cu potenţial turistic şi infrastructură rutieră de interes judeţean, inclusiv variante ocolitoare şi /sau drumuri de legătură.

Prin acest proiect, se urmăreşte încurajarea achiziţionări si utilizării mjloacelor alternative si electrice de către populaţie, prin asigurarea infrastructurii necesare pentru alimentare cu carburanţi alternativi, urmărind dedieselizarea treptata si înlocuirea in trepte a motoarelor termice cu cele care utilizează energie verde conform directivei UE. In acest fel va fi posibila diminuarea poluări si a decarbonari in vederea creşterii calitatii aerului si implicit a calitatii vieţii, precum si descurajarea abandonului şcolar prin facilitarea accesului la şcoala al copiilor din mediul rural defavorizat de lipsa transportului.

Descrierea situaţiei actuale la nivelul Autorităţii Contractante

Activităţile care au fost derulate şi rezultatele care au fost obţinute la nivelul Autorităţii Contractante pentru realizarea obiectivului de investiţii pentru care se solicită realizarea documentaţiei tehnico-ecomomice în cadrul Contractului ce rezultă din această procedură sunt prezentate în prezentul caiet de sarcini.

Obiectivul general la care contribuie realizarea serviciilor

Dezvoltarea sistemului de transport public verde si susţinerea celui particular prin dezvoltarea parcului de autobuzele electrice si a zonei de deservire precum si a reţelei de puncte de alimentare cu carburanţi alternativi (curent electric) atat in perimetrul urban, cat si periurban.

Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Municipiului Aiud: Anunț important pentru părinții minorilor care intenționează să plece în străinătate

Publicat

în

Primăria Municipiului Aiud: Anunț important pentru părinții minorilor care intenționează să plece în străinătate

Direcția De Asistență Socială a Municipiului Aiud informează părinții care urmează să plece la muncă în străinătate cu privire la obligațiile pe care le au conform Legii 272/2004, privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului si a Procedurii de monitorizare a modului de creștere și îngrijire a copilului cu părinți plecați la muncă în străinătate:

– părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligația de a notifica această intenție Direcției de Asistenţă Socială a Municipiului Aiud, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi ţara;

– notificarea va conține, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, după caz;

Electrica Furnizare Discount

– confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanța de tutelă, în conformitate cu prevederile legii;

– dispozițiile prezentei Legi sunt aplicabile și tutorelui, precum și în cazul în care ambii părinți urmează să plece la muncă într-un alt stat.
Conform prevederilor art.142 din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nerespectarea obligației prevăzute la art. 142, alin (1) constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1000 lei.

Informații suplimentare se pot obține la sediul Direcției de Asistenţă Socială a Municipiului Aiud, str. Unirii, nr.8A, telefon 0372 717 596.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare