Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Peste 150 de obiecte dintr-un tezaur dacic, recuperate de polițiștii din Alba: Cum au fost sustrase de braconieri arheologici piesele cu o valoare de peste 100.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Polițiștii din Alba au recuperat peste 150 de obiecte de patrimoniu, care ar fi fost sustrase de braconieri arheologici din situri arheologice situate în sudul Transilvaniei. Obiectele provin din epoca dacică și epoca romană, iar valoarea lor a fost estimată la peste 100.000 de lei.

Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au identificat o persoană în posesia căreia se aflau peste 155 de obiecte de proveniență arheologică care s-au dovedit a aparține Patrimoniului Cultural Național, categoriile Tezaur și Fond.

Din cercetări a rezultat că lotul de obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme și unelte și obiecte casnice ar fi fost sustrase, în perioada 2015 – 2019, din mai multe situri arheologice situate în partea de sud a Transilvaniei, prin utilizarea de detectoare de metale.

Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ și oxid de fier, ceea ce constituie dovezi ale faptului că au fost scoase din contexte arheologice (in situ) și se aflau în conexiune cu alte obiecte din diverse materiale (fier, lut ars, os).

Acestea au fost expertizate de către specialiști din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj Napoca, care au concluzionat că aparțin Patrimoniului Cultural Național, respectiv Statului Român, valoarea totală fiind de 105.278 lei.

Tezaurul este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani și a fost depus în custodia Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, urmând ca această instituție să parcurgă procedurile de clasare în cadrul Patrimoniului Cultural Național și de restaurare în vederea valorificării muzeale și științifice.

Polițiștii continuă cercetările, pentru identificarea persoanelor care au săvârșit faptele de acces cu detectoare de metale și utilizarea lor în zone cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, distrugere și furt calificat precum și a modului în care obiectele au ajuns în posesia persoanei de la care au fost recuperate.

[nggallery id=7959]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională Mai mulți elevi din Aiud, Sânmiclăuş și Sebeș s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de limba germană maternă și limba maghiară maternă. Etapa județeană a OLIMPIADEI DE LIMBA ȘI LITERATURA GERMANĂ MATERNĂ, clasele V-XII, s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea