FOTO| Peste 150 de artefacte de acum 6.000 de ani, între care vase, podoabe și reprezentări ale zeităților, descoperite la Tărtăria, expuse la Muzeul din Alba Iulia
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia expune, în vitrine, peste 150 de obiecte care datează din anii 4.000 înaintea erei noastre, între care obiecte de uz casnic, unelte, podoabe și reprezentări ale zeităților, care au fost descoperite în perioada 2010-2015, în importantul sit arheologic de la Tărtăria.
Expoziția ”Cinci ani de cercetări sistematice la Tărtăria-Gura Luncii” a fost vernisată joi la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și poate fi vizitată până în jurul datei de 20 februarie, potrivit arheologului Cristian Florescu.
”Am realizat o expoziție temporară cu piese care redau ideile și credințele religioase ale epocii respective, precum și piese care redau viața de zi cu zi, piese de uz casnic. Toate aceste artefacte nu au mai fost aduse împreună într-o expoziție, fiind puse acum pentru că este vorba de rezultatul a cinci ani de cercetări arheologice”, a declarat arheologul Cristian Florescu.
Între piesele expuse se află vase de ceramică, greutăți pentru plase de pescuit, unelte de os și piatră, străpungătoare și spatule cu care își prelucrau oamenii hainele, figurine, statuete antropomorfe, podoabe, elemente ale vieții spirituale și reprezentări ale zeităților.
”Așa cum în momentul de față avem icoane, așa și ei își reprezentau zeitățile de acum 6.000 de ani”, a explicat Cristian Florescu.
Majoritatea obiectelor sunt făcute din lut, os și piatră.
”Expoziția este organizată pe trei compartimente: un compartiment de ceramică, al doilea referitor la elemente de viață spirituală și mai ales elemente aparținând culturii Vinča, precum și al treilea compartiment căruia putem să-i spune general, din viața de zi cu zi, în care sunt prezentate uneltele de uz casnic (…) Expoziția este dedicată exclusiv perioadei neolitice”, a spus Cristian Florescu vizitatorilor prezenți la expoziție.
Directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu, a spus la vernisarea expoziției, că artefactele au fost descoperite în situl de la Tărtăria, care este unul dintre cele mai importante din România.
”În ultimii cinci ani am reușit să întreprindem cercetări mult mai ample. O parte din piese le puteți vedea aici, iar o altă parte sunt la restaurare”, a spus Rustoiu.
Obiectele au fost descoperite în cadrul mai multor campanii de cercetări arheologice. Obiectivul principal al proiectului, dezvoltat prin colaborarea Muzeului Național al Unirii din Alba Iuia și Muzeul Brukenthal din Sibiu, îl constituie dezvelirea vestigiilor arheologice din cuprinsul așezării de la Tărtăria și transformarea acestora într-un parc arheologic vizitabil de către turiști. De asemenea, se preconizează construirea unei baze de cercetare arheologică interdisciplinară, care să poată să găzduiască specialiști de primă mână din țară și din străinătate.
[nggallery id=2996]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Stadiul lucrărilor la parcarea supraetajată construită în locul fostului bloc „Turturica”: Primul nivel a fost finalizat
VIDEO | Stadiul lucrărilor la parcarea supraetajată construită în locul fostului bloc „Turturica”: Primul nivel a fost finalizat Lucrările la construirea parcării supraetajate de pe strada Arnsberg din Alba Iulia continuă în ritm alert. Primul nivel din cele două etaje, a fost finalizat. Citește și: Banda I de pe Bulevardul Ferdinand I din Alba Iulia […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 3 zile
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Sănătatea și naturăacum 2 zile
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
18 septembrie – Ziua Mondială a Geologilor. Rezultatele cercetărilor geologiei românești, remarcate pe plan mondial
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
16 septembrie „Ziua europeană de prim ajutor”: şi tu poţi să salvezi vieţi! A ști sau a nu fi