Ziarul Unirea
 

FOTO: Pe culmile munților Trascău din județul Alba. Peisaje de poveste la Vânătarele Ponorului, rezervația cu peșteră, cascadă și ape ce se pierd sub stânci

Pe culmile munților Trascău din județul Alba. Peisaje de poveste la Vânătarele Ponorului, rezervația cu peșteră, cascadă și ape ce se pierd sub stânci

Vanatarile PonoruluiJudețul Alba este, fără dar și poate, unul dintre cele mai frumoase județe ale țării, fiind înzestrat de la natură cu o sumedenie de locuri de poveste. Printre acestea se numără și Vănătarele Ponorului, care oferă, probabil, cel mai impunător peisaj din județ. O cascadă lungă de aproape 100 de metri, ape repezi care se pierd sub stânci şi zeci de metri de pereţi vineţii compun peisajele de la Vânătarele Ponorului.

Cascada rezervaţiei se recunoaşte după vuietul puternic al celor 92 de m de apă în cădere. Priveliştea de aici, cu un perete gigantic, pătat din loc în loc de fâşiile vineţii ale apelor, în contrast bizar cu albul-cenuşiu al calcarelor, de la care vine și numele de „vânătare”, lasă turiştii pur şi simplu fără cuvinte.

Rezervaţia propriu-zisă, aflată la marginea sud-vestică a culmii Bedeleu, conţine uriaşul aven oval Vânătarea (680 m alt. max.), iar în capătul acestuia se află Peștera Dâlbina, în care dispar apele văilor Ponorului, Poienii și văii Seci, pentru a apărea în capătul în  celălalt capăt, în Huda lui Papară.

Dimensiunile avenului sunt extrem de mari, de peste 150 m lungime, 100 m lăţime şi 80 m adâncime. Ca şi în cazul Hudei lui Papară, aici s-au produs tot soiul de prăbuşiri, care au dus la formarea pereţilor abrupţi.

Se povesteşte că ori de câte ori lacurile din peştera Vânătarele Ponorului ieşeau din albie, inundând-o, era un semn că balaurii se scăldau în lacuri. Astfel, Vânătarele Ponorului au rămas în memoria populară drept tărâmul legendar al balaurilor gigantici, numiți șolomani în limbaj vechi. Apăruse chiar și meseria solomonar, asumată de bărbații curajoși care se încumetau să intre în adâncurile peșterii pentru alungarea balaurilor.

La Vănătarile Ponorului se poate ajunge pe drumul județean DJ 107 Aiud-Ponor-Mogoș prin localitățile Râmeț-Valea Poienii-Brădești-Vale în Jos sau pe drumul comunal DC 104 din Sălciua de Jos, Sub Piatră, spre satele Valea în Jos sau Valea Poienii, ori,  ultima variantă, noul drum din Sălciua prin Dumești ce duce la marginea nordică a rezervației. După ce ați ajuns la panoul cu ”Vânătarele Ponorului” de pe platoul montan,  mai aveți de parcurs până la rezervație aproximativ 800 de metri pe jos, pe un traseu semnalizat cu indicatoare albastre.

Zona protejată are o suprafață de 1,5 ha și este delimitată de pereții abrupți ai avenului.

sursa: Ghid turistic al Consiliului Județean Alba

foto: turismalba, ziarulunirea,lataifas

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Alex 6 mai 2018 at 22:02

Sugestie: Ar fi frumos ca galeria foto sa poata fi vizualizata mai usor, adica sa poti vedea urmatoarea poza fara a fi nevoit sa revii la articolul initial.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...