FOTO: Păștenii din Cugir au pregătit pâinea și vinul pentru Slujba de Înviere a Mântuitorului. Obicei vechi de câteva decenii, în Miercurea Mare

pasteni cugir38 Pe o vreme deosebit de frumoasă, peste 250 de cugireni, dar și personae venite din alte localități ale județului și din țară au asistat miercuri la ceremoinia intrării Paștelui în Biserică, un obicei care de câteva decenii se petrece cu sfințenie în Miercurea Mare la Cugir.

Pregătirile au demarat cu mai bine de o lună de la începerea Postului Mare, când la Casa Parohială a părintelui paroh Pintea Dumitrean au avut loc întâlniri ale celor 125 de localnici care împlinesc vârsta de 60 de ani în cursul anului 2016.

Manifestările au început miercuri, în jurul orei 15.30, la Casa Parohială de pe strada 21 Decembrie 1989, printr-o scurtă slujbă religioasă, oficiată de către un sobor  de preoți, după care păștenii, pasteni cugir26 însoțiți de părinții Pintea Dumitrean, Adrian Aldea și Mircea Octavian, rude, prieteni ai sărbătoriților și membri ai comunității, au pornit în alai cu steaguri, prapori, icoane și ciubere împodobite cu flori pentru ducerea vinului și a pâinii în Biserica Sfânta Treime(Cânepi) pentru sfințirea acestora la slujba de Înviere a Mântuitorului.

Alături de primarul Adrian Teban și viceprimarul Horia Rotche, la eveniment au luat parte prefectul Județului Alba, Cornel Murg, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, direcorul general de la Parcul Industrial Cugir, Emil Muntean, consilieri locali, președinți de formațiuni politice locale, șefi de societăți comerciale și instituții locale din oraș.

Obiceiul se va repeta în Joia Mare, în localitatea  Vinerea, începând cu ora 8.00, în cadrul unui ceremonial ales de credincioșii acestei localități. Organizatorii doresc să multumească tutduror localnicilor care au participat într-un număr așa de mare la eveniment, precum și celor care au sprijinit această manifestare de suflet a cugirenilor!  (C.P.)

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...