Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Paradă inedită, cu fanfară, călăreți și torțe, la ”Sărbătoarea Libertății” 2017 de la Blaj. Peste 1000 de oameni au defilat prin centrul municipiului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 1000 de persoane, în marea lor majoritate elevi ai şcolilor blăjene, au defilat, joi seara, în centrul municipiului Blaj, la „Parada cu călăreţi şi torţe” din acest an. Manifestarea, ajunsă la a noua ediţie consecutivă, reînvie o tradiţie interbelică a şcolilor blăjene.

Ca de obicei, parada a fost deschisă de fanfara Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba Iulia, urmată de călăreţii din Tiur, îmbrăcaţi în costume populare, de oficialităţile locale şi judeţene, în frunte cu primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi de elevi, cadre didactice şi localnicii care au urmat coloana formată.

„Parada cu călăreţi si torţe” face parte din  „Sărbătoarea Libertăţii”, organizată, în perioada 5-15 mai 2017 de  Primăria şi Consiliul Local Blaj, care marchează împlinirea a 169 de ani de la Marea Adunare Naţională de pe Câmpia Libertăţii Blaj, din 3-15 mai 1848.

Începând cu ora 20.00, atmosfera anilor revoluţionari a pus stăpânire pe Mica Romă. Pe o rază de câteva sute de metri de la kilometrul zero al municipiului, unde răsunau cântecele patriotice, sute de oameni, grupuri de copii și adulți veniți din zonele apropiate ale Blajului, dar și localnici, mișunau dornici să participe sau să asiste la paradă.

Procesiunea a început pe ”Marșul lui Iancu”, din centrul municipiului, iar în fruntea paradei s-a aflat ”Avram Iancu”, pe calul său cel alb, care i-a condus și în acest an pe cei care au venit să ducă tradiția mai departe.

Călăreți din Tiur,  îmbrăcați în straie naționale, peste 1000 de elevi și dascăli ai Blajului cu torțe în mâini, dar și simpli localnici au defilat spre încântarea celor care au venit să admire parada de pe margine.

Pe tot parcursul drumului, fanfara Centrului de Cultură ”Augustin Bena” de la Alba Iulia a întreținut atmosfera de sărbătoare cu cântece patriotice.

Este pentru al nouălea an consecutiv când se organizează un astfel de eveniment. Primăria Blaj și-a dorit să reînvie o tradiție existentă în Mica Romă în perioada interbelică, aceea ca dascălii și elevii din școlile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torțe, călăreți și fanfară care să aducă aminte de faptele înaintașilor lor. (A.M.)

FOTO: Nicu Goga

[nggallery id=3925]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO VIDEO: Avertizare RO-ALERT la Alba Iulia – cartierul Oarda. A fost semnalată prezența unui URS

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO VIDEO: Avertizare RO-ALERT la Alba Iulia – cartierul Oarda. A fost semnalată prezența unui URS Prezența unui urs a fost semnalată în cursul zilei de joi, 25 aprilie, aproximativ ora 09:30, în Alba Iulia, cartierul Oarda. Potrivit IPJ Alba, ursul a fost zărit pe raza cartierului Oarda, din Alba Iulia, în apropiere de casele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea