Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia găzduieşte o parte din Tezaurul de Aur al României

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia găzduieşte în perioada 25 mai – 3 iunie tezaurul dacic format din 13 brățări de aur, trei scuturi dacice şi peste 200 monede antice din aur şi argint, artefacte sustrase între anii 1998-2001, din situl arheologic Sarmisegetusa Regia, de echipe de braconaj arheologic. Scuturile dacice sunt aduse pentru prima dată în Oraşul Marii Uniri de la Grădiştea de Munte.

Expoziţia „La graniţele Romei: daci, celţi, vandali” prezintă piese care fac parte din tezaurul de Aur al României şi trei scuturi dacice. Cei care vor vizita muzeul până în 3 iunie au ocazia să vadă exponatele printre care amintim o brăţară dacică din argint descoperită în Transilvania, scutul din fier de paradă cu reprezentare de zimbru, un lanţ – colier dacic din argint, vârfuri de lănci, ceşti dacice din fortificaţii, vase clasice, un tezaur de peste 200 de monede, fibule și falere de argint, vase descoperite de arheologi la Blandiana, o cupă funerară şi brăţările de aur.

muzeu 01Pentru recuperarea tezaurului dacic statul român a plătit nu mai puţin de 300.000 euro, din care, 66.000 euro pentru cea de a 13-a brăţară dacică, care are o greutate de 933.4 grame. Aceasta este ultima recuperată de Statul Român şi a fost expusă în premieră acum doi ani tot la muzeul albaiulian, în „Noaptea Muzeelor”.

Un amănunt interesant este faptul că prezenţa tezaurului de la Sarmisegetusa la Alba Iulia este legată de judecarea dosarului în care sunt implicaţi cei 11 hunedoreni acuzaţi de furtul brăţărilor dacice din Munţii Orăştiei şi traficarea lor pe piaţa neagră din străinătate.

Aceştia au fost condamnaţi de Tribunalul Hunedoara la pedepse între 7 şi 12 ani după un proces care s-a întins pe o durată de mai bine de 4 ani. Sentinţa nu a fost definitivă iar inculpaţii au contestat condamnările iar procesul va fi în 29 mai la Curtea de Apel Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930

Unirea Ziarul

Publicat

în

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930 Descoperirea recentă despre grupele de sânge a adus la lumină un aspect fascinant al personalității umane. Aceste grupe nu numai că oferă informații despre compatibilitatea medicală, ci și despre abilitățile și comportamentele individuale. Un studiu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea