Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Mihai Eminescu, sărbătorit de elevi și cadre didactice din Cetatea de Baltă și Șona. Momente artistice și povești eminesciene

Publicat

în

Lamihai eminescu cetatea de balta sona11 români, de mai mult de un veac, fiecare an începe cu Mihai Eminescu. Practic, anul îşi pornşte curgerea sub auspiciile poetului, încercând să împărtăşească de la acesta viguroasa amprentă a fibrei naţionale pe care autorul Luceafărului ne-a lăsat-o moştenire: limba românească.

Centrul de Documentare şi Informare Cetatea de Baltă și Șona au propus elevilor şi cadrelor didactice o serie de activităţi legate de aniversarea din 15 ianuarie.

Citește și: Mihai Eminescu data naşterii • Mihai Eminescu biografie pe scurt • Mihai Eminescu opere, cărți, poezi • Mihai Eminescu scurt referat

Cu sprijinul directorilor de la Şcolile Gimnaziale Şona şi Cetatea de Baltă, prof. Muntean Liliana şi prof. Iliescu Daniela, manifestările omagiale au reuşit a deveni  realizări imaginative, agreabile, instructive. Aceasta şi datorită entuziasmului şi implicării creative a elevilor care au participat la activităţile respective, coordonaţi de cadrele didactice Bunea Emilia, consilier educativ Aldea Rocsana si Cucui Ana Maria, profesoarele de limba romana Aldea Ana Maria si Morar Daniela, invatatoarele de la ciclul primar Racuci Daniela, Budiu Mihaela, Spatacean Marinela, Goga Pompilia si Mihai Maria, precum si profesorii diriginti Dan Anca, Boancas Cristina, Matei Rovin, Comsa Ionut, Dombi Andreea, Musutan Ariana și Haidau Giorgia.

Elit - Gustul Desăvârșit

S-a reuşit evidenţierea unui Eminescu multiplu (cum de altfel a şi fost, personalitatea culturală a poetului fiind extrem diversă şi profundă). Elevii din ciclul primar au prezentat  poveşti eminesciene, redate vizual, în desene inspirate din opera poetului ― din poezii, dar şi din basmul Făt Frumos din lacrimă.

Cum era şi firesc, a fost prezentat şi un Eminescu aniversar, prin intermediul unor power-point-uri, în care au fost surprinse aspecte din viaţa poetului, aflate de la biografi sau din poeziile citite de elevi.

Eminescu al tuturor a reuşit să reunească elevi de vârste diferite, din clase diferite, într-un moment artistic cât se poate de interesant. Au recitat din poezia lui Mihai Eminescu elevi de la mai multe clase, din ambele cicluri şcolare ― primar şi gimnazial ―, relevându-se diversitatea creaţiei poetice eminesciene, accesibile oricui, de la copiii ce abia au învăţat a citi, trecând prin romantismul atât de pasionant pentru adolescenţi şi, evident, ajungându-se la poeziile cu abordări filosofice consistente, de care profesorii îndrumători au amintit în succintele lor prezentări ale operei eminesciene

Citește și: 15 ianuarie 1850, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României

La finalul activităţilor, profesorul documentarist Bunea Emilia Luciana  a oferit un moment de audiţie muzicală: participanţii la acivităţi au ascultat melodia Sara pe deal, în vreme ce, pe ecranul Sălii Multimedia din cadrul Centrului de Documentare şi Informare, rulau versurile cunoscutei poezii eminesciene.

Reuşita evenimentului aniversar a fost vizibilă,  elevii s-au implicat entuziaşti în realizarea activității, au reuşit, să afle ceva, să înveţe ceva şi cele de acum ştiute să le transpună artistic, cu toată râvna fanteziei lor creatoare. Şi, astfel, Mihai Eminescu nu a fost doar un nume şi-un chip pe un afiş omagial, ci a fost parte din trăirile elevilor care l-au recitat, i-au interpretat personajele şi i-au admirat, printre chicoteli, încercările de valorificare a expresivităţii limbii române, a transmis Bunea Emilia Luciana, profesor documentarist al Centrului de Informare şi Documentare Cetatea de Baltă și Șona.

[nggallery id=3258]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare