Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Micii ecologiști – premiați pentru inventivitate și inepuizabilul lor dinamism, la Târgul ALEA-2014

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sacii de gunoi, ambalajele de flori, ziarele citite și cofrajele de ouă au căpătat o nouă valoare la Târgul “ALEA 2014 – Energie din surse regenerabile”. Rochițe la modă, costume de prințesă, ținute de cavaleri, sau simpatici roboței sunt doar câteva dintre utilizările date deșeurilor de către cei aproape 200 de mici ecologiști ce au luat parte la acest eveniment. După ce i-au ”învățat” pe cei prezenți la eveniment cum se pot refolosi multe lucruri pentru a proteja mediul înconjurător, fiecare copil a fost recompensat de către reprezentanții ADR Centru și ai Agenției Locale a Energiei Alba, cu mici cadouri ce au constat în cărți de colorat, creioane, jucării și alte materiale promoționale.

Târgul “ALEA 2014 – Energie din surse regenerabile”, organizat de Agenția Locală a Energiei Alba în parteneriat cu ADR Centru și autoritățile publice locale, a prezentat albaiulienilor, timp de două zile, invenții și echipamente ce susțin păstrarea unui mediu curat, dar și sursele de finanțare nerambursabilă ale Uniunii Europene pentru dezvoltarea afacerilor din domeniu.

Timp de două zile, cei prezenți la cea de-a șaptea ediție a evenimentului au primit, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, informații despre exemple și sursele de finanțare a unor idei de afaceri în domeniul energiei regenerabile sau cum pot se pot identica parteneri de afaceri ce își desfășoară activitatea în Uniunea Europeană.

Anul acesta, la evenimentul ce s-a desfăşurat la Alba Mall, au fost expuse biciclete electrice, instalații eoliene, panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă și multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile. În cadrul Salonului de inventică, tinerii de la liceele din Alba Iulia au pus întrebări și au încercat să afle ideile care au stat la baza invențiilor, cum s-au putut pune acestea în practică, care au fost greutățile întâmpinate, dar și despre felul în care se poate primi sprijin pentru implementarea proiectelor.

Unul dintre momentele atractive și printre cele mai animate ale acestui eveniment a fost eco-spectacolul grădiniţelor, unde aproape 200 de copii au susținut în fața părinților și a vizitatorilor o adevărată pledoarie în favoarea protejării mediului înconjurător. Toți cei mici au primit din partea organizatorilor și sponsorilor evenimentului premii, baloane, iar ADR Centru, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, a invitat copii să descopere Europa și a oferit tuturor cărți de colorat, materiale promoționale, creioane, puzzle-uri și jocuri.

[nggallery id=2351]

Energia și identificarea unor alternative ale surselor de energie reprezintă un domeniu important pentru ADR Centru, în special utilizarea resurselor de energie regenerabilă. ADR Centru a derulat, începând cu anul 2008, trei proiecte finanţate de Comisia Europeană prin care am elaborat prima Strategie regională din România pentru utilizarea surselor de energie regenerabilă şi am creat primul cluster de cercetare din Regiunea Centru în domeniul energiei regenerabile. Am reușit, de asemenea, să promovăm și să integrăm mai multe primării din Regiunea Centru în Rețeaua Europeană de Centre de Informare pentru promovarea Energiei Durabile, dar și să sprijinim dezvoltarea unor afaceri de valorificare a biomasei în scopuri energetice”, a declarat Simion Crețu director general ADR Centru.

Obținerea energiei regenerabile și protecția mediului înconjurător este una dintre prioritățile majore de dezvoltare ale Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Prin Programul Operațional Regional ce va fi gestionat de ADR Centru în următoarea perioadă vor fi disponibile importante fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor ce vizează sprijinirea eficienței energetice și utilizarea energiei regenerabile in infrastructura publică, atât pentru clădirile publice, cât și în sectorul locuințelor. Aceste informații, alături de alte oportunități de finanțare sau măsuri de sprijin ale Uniunii Europene, au fost oferite de către echipa Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru la standul ADR Centru din cadrul Târgului ALEA-2014 pe parcursul celor două zile de participare la acest eveniment.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea