Curier Județean
FOTO: Micii ecologiști – premiați pentru inventivitate și inepuizabilul lor dinamism, la Târgul ALEA-2014
Sacii de gunoi, ambalajele de flori, ziarele citite și cofrajele de ouă au căpătat o nouă valoare la Târgul “ALEA 2014 – Energie din surse regenerabile”. Rochițe la modă, costume de prințesă, ținute de cavaleri, sau simpatici roboței sunt doar câteva dintre utilizările date deșeurilor de către cei aproape 200 de mici ecologiști ce au luat parte la acest eveniment. După ce i-au ”învățat” pe cei prezenți la eveniment cum se pot refolosi multe lucruri pentru a proteja mediul înconjurător, fiecare copil a fost recompensat de către reprezentanții ADR Centru și ai Agenției Locale a Energiei Alba, cu mici cadouri ce au constat în cărți de colorat, creioane, jucării și alte materiale promoționale.
Târgul “ALEA 2014 – Energie din surse regenerabile”, organizat de Agenția Locală a Energiei Alba în parteneriat cu ADR Centru și autoritățile publice locale, a prezentat albaiulienilor, timp de două zile, invenții și echipamente ce susțin păstrarea unui mediu curat, dar și sursele de finanțare nerambursabilă ale Uniunii Europene pentru dezvoltarea afacerilor din domeniu.
Timp de două zile, cei prezenți la cea de-a șaptea ediție a evenimentului au primit, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, informații despre exemple și sursele de finanțare a unor idei de afaceri în domeniul energiei regenerabile sau cum pot se pot identica parteneri de afaceri ce își desfășoară activitatea în Uniunea Europeană.
Anul acesta, la evenimentul ce s-a desfăşurat la Alba Mall, au fost expuse biciclete electrice, instalații eoliene, panouri solare termice, panouri fotovoltaice, pompe de căldură, turbine pentru microhidrocentrale, centrale termice pentru biomasă și multe alte aplicații legate de energia obținută din surse regenerabile. În cadrul Salonului de inventică, tinerii de la liceele din Alba Iulia au pus întrebări și au încercat să afle ideile care au stat la baza invențiilor, cum s-au putut pune acestea în practică, care au fost greutățile întâmpinate, dar și despre felul în care se poate primi sprijin pentru implementarea proiectelor.
Unul dintre momentele atractive și printre cele mai animate ale acestui eveniment a fost eco-spectacolul grădiniţelor, unde aproape 200 de copii au susținut în fața părinților și a vizitatorilor o adevărată pledoarie în favoarea protejării mediului înconjurător. Toți cei mici au primit din partea organizatorilor și sponsorilor evenimentului premii, baloane, iar ADR Centru, prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru, a invitat copii să descopere Europa și a oferit tuturor cărți de colorat, materiale promoționale, creioane, puzzle-uri și jocuri.
[nggallery id=2351]
”Energia și identificarea unor alternative ale surselor de energie reprezintă un domeniu important pentru ADR Centru, în special utilizarea resurselor de energie regenerabilă. ADR Centru a derulat, începând cu anul 2008, trei proiecte finanţate de Comisia Europeană prin care am elaborat prima Strategie regională din România pentru utilizarea surselor de energie regenerabilă şi am creat primul cluster de cercetare din Regiunea Centru în domeniul energiei regenerabile. Am reușit, de asemenea, să promovăm și să integrăm mai multe primării din Regiunea Centru în Rețeaua Europeană de Centre de Informare pentru promovarea Energiei Durabile, dar și să sprijinim dezvoltarea unor afaceri de valorificare a biomasei în scopuri energetice”, a declarat Simion Crețu director general ADR Centru.
Obținerea energiei regenerabile și protecția mediului înconjurător este una dintre prioritățile majore de dezvoltare ale Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Prin Programul Operațional Regional ce va fi gestionat de ADR Centru în următoarea perioadă vor fi disponibile importante fonduri nerambursabile pentru finanțarea proiectelor ce vizează sprijinirea eficienței energetice și utilizarea energiei regenerabile in infrastructura publică, atât pentru clădirile publice, cât și în sectorul locuințelor. Aceste informații, alături de alte oportunități de finanțare sau măsuri de sprijin ale Uniunii Europene, au fost oferite de către echipa Centrului de informare Europe Direct Regiunea Centru la standul ADR Centru din cadrul Târgului ALEA-2014 pe parcursul celor două zile de participare la acest eveniment.

Curier Județean
VIDEO| Festivalul „Mărie, dragă Mărie” 2022, la Vințu de Jos: Parada portului popular, muzică populară și voie bună
VIDEO| Festivalul „Mărie, dragă Mărie” 2022, la Vințu de Jos: Parada portului popular, muzică populară și voie bună
Ca în fiecare an, de Sfânta Maria Mare, primăria din Vinţu de Jos și Consiliul Local organizează Festivalul folcloric “Mărie, dragă Mărie”, un moment de dublă sărbătoare pentru comunitatea locală.
Cetățenii comunei Vinţu de Jos și nu numai s-a strâns, marți, 15 august, de Sfânta Maria Mare, în Parcul din centrul comunei, pentru a lua parte la Festivalul „Mărie dragă Mărie”. Oamenii, îmbrăcaţi unii în costum popular, alţii în haine de sărbătoare au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la marea sărbătoare a comunităţii, pentru a se veseli şi pentru a aduce în actualitate vechile tradiţii.
Citește și: cele mai frumoase mesaje de Sfânta Maria pe care le poți transmite celor care își sărbătoresc onomastica.
Începând cu ora 12.00, a avut loc parada portului popular, după care locuitorii comunei și toți cei care iubesc muzica populară au fost așteptați să petreacă în parcul din centrul comunei alături de invitați.
Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
Potrivit organizatorilor, în cadrul spectacolului artistic, ajuns în acest an la cea de-a XIX-a ediție, vor evolua soliști vocali și orchestre folclorice de renume:
Ansamblul „Vințana”- Vințu De Jos
Ansamblul „Dor Teiușan”- Teiuș
Ansamblul „Plaișorul’- Săliștea
Ansamblul „Tradiții Uiorene” – Ocna Mureș
Ansamblul „Banu Mihalcea” – Mihalț
Ansamblul „Fântânița De Piatră” – Șpring
Tudor Limbean
Ioan Chirilă
Robert Maier
Eugen Mihășan
Sorin Ciucurescu
Andreea Ignat
Larisa Săndescu
Florina Groza
Elena Sunzuiană
Maria Georgiana Julescu
George Drăgan
Ghiță Trăscăian- Daria Jurjiu și Ardeal Express
Mirela Merlaș și Ardeal Music
Iustina Șpan
Ancuța Matei Olar
Simi Deac Șl Geanina Loredana Buzan Denisa
Nicușor Balu cu Contrast Band
De la ora 21.30 tinerii se vor putea bucura de o discotecă în aer liber, iar de la ora 22.00, cerul va fi luminat de focuri de artificii.
Curier Județean
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
La Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „UNIREA” al Judetului Alba a fost organizată luni, 15 august, ceremonia de trecere în rezervă a plutonierului adjutant șef Nițescu Cristian, după 26 de ani de carieră militară.
„După o lungă și bogată carieră militară, colegul nostru plutonier adjutant șef Nițescu Cristian a fost trecut în rezervă, cu drept la pensie, în cadrul unui ceremonial militar.
Acesta a primit aplauze din partea colegilor și a fost felicitat atat de către conducerea Inspectoratului cât și de conducerea UPU-SMURD Alba, pentru întreaga activitate desfășurată.
De astăzi începe o nouă etapă în viața colegului nostru, și ne vom aduce mereu aminte ca fiind o persoană căreia nu i-a lipsit niciodată zâmbetul de pe buze, implicat în orice activitate, dedicat în orice misiune încredințată și un adevărat profesionist.
Cu acest prilej, îi transmitem zile liniștite, multă sănătate și îi dorim să se bucure de pensie cât mai mult timp de acum înainte”, au scris reprezentanții ISU Alba pe facebook.
Curier Județean
FOTO| Festivalul Roman Apulum 2022: Bornă care marchează două rute turistice, amplasată în Piața Cetății. Ce semnifică Via Victrix și Via Aurea
FOTO| Festivalul Roman Apulum 2022: Bornă care marchează două rute turistice, amplasată în Piața Cetății. Ce semnifică Via Victrix și Via Aurea
Astăzi în ultima zi a Festivalului Roman Apulum 2022, a fost inaugurată, lângă Muzeul Principia, prima bornă miliară din piatră, a celor două trasee turistice tematice, Via Victrix și Via Aurea, inscripționată cu numele, sigla, indicații de orientare și distanța acestora. Pe bornă este marcată și distanța până la Roma: 1,008 mile romane.
Cu tematică arheologică, Via Aurea leagă Apulum de Alburnus Maior și reprezintă drumul aurului. În anul 2020 ruta a fost certificată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri drept rută cultural-turistică dezvoltată pe plan regional.
Via Victrix este un traseu cu tematică istorică și face legătura între Muzeul Principia și Castrul Roman de la Măgulici, comuna Ighiu.
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Mesaje de Sfânta Maria Mare: URARI și FELICITARI pentru sărbătoriți, de Adormirea Maicii Domnului
-
Actualitateacum 15 ore
Gest impresionant al unui patron. A decis să dea toți banii angajaților: „Nu vreau să mor cu ei în bancă”
-
Actualitateacum 13 ore
Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze
-
Curier Județeanacum 14 ore
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
-
Actualitateacum 14 ore
Au plecat în vacanță la Cracovia și au ajuns în Craiova: Cum s-a terminat odiseea celor doi turiști italieni
-
Actualitateacum 13 ore
Tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când se depun cererile și care sunt condițiile
-
Curier Județeanacum 21 de ore
VIDEO| S-au deschis spațiile de servicii de pe autostrada A10 Sebeș-Turda, dintre Sebeș și Alba Iulia