FOTO/ Manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, la Cugir. Vernisare expoziții de fotografie și documente istorice, simpozion dedicat Centenarului și dezvelire placă comemorativă

Paul Voicu - Primar 2020

Manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, la Cugir. Vernisare expoziții de fotografie și documente istorice, simpozion dedicat Centenarului și dezvelire placă comemorativă

Alături de alte zeci de localități din Județul Alba și la Cugir au avut loc marți, activități dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918. Manifestarea a debutat la ora 15.00, cu vernisajul unei expoziții în cadru căreia au fost prexentate o colecție de fotografii cu subiect tematic, (momentul 1 Decembrie 1918), documente personale sau din arhivele statului român sau maghiar.

ELIT

În același cadru a fost prezentat și proiectul cultural „Istorisiri din vreme de război”, un demers finanțat de către Ministerul Culturii și Indentității Naționale. Din partea Muzeului Cugir, au fost expuse mai multe documente și fotografii din perioada Marii Uniri, de către organizatorul muzeului ing. Aurel Voicu. Cei prezenți au putut admira: cel de-al doilea aparat foto aparținând lui Samoilă Mârza, lista cu reprezentanții delegației orașului Cugir și a localității Vinerea, la Alba Iulia în 1918, fotografie care înfățișează delegația transilvăneană în audiență la Viena, la  împărartul Imperiului Austro – Ungar.

Următorul moment s-a derulat la sediului Primăriei orașului Cugir, locul unde s-a dezvelit o placă comemorativă, pe care se regăsesc numele a 11 delegați, care au reprezentat orașul Cugir și localitatea Vinerea, la Marea Unire de la 1918, de la Alba Iulia.

Mihail David - 2020

Cei 11 delegați prezenți la Marea Unire din 1918 au fost: Romul Crișan, Traian Lupea, George Jibotean, Petru Roman, Ioan Mihu, Ioan Marghita,Ariton Migia, Aurel Muntean, Nicolae Muntean, Aurel Vlad și Ioan I. Vulcu. Alături de ei îi amintim și pe Ioan Lupuțiu – stegar al delegației de la Marea Unire și Ion Muntean. Cu acestă ocazie, urmașii celor opt delegați cugireni care au primit credenționale (permis de acces la adunarea din Sala Unirii de la Alba Iulia), au primit  diplome și plachete de onoare din partea adminstrației locale.  Acestia au fost: Ariton Migia, Romul Crișan, Traian Lupea, George Jibotean, Petru Roman, Ioan Mihu, Ioan Lupuțiu și Ion Muntean. Un sobor de preoți a sfințit placa comemorativă și au făcut o rugăciune pentru pomenirea eroilor neamului.

La evenimentul solemn au fost prezenți Adrian Teban – primarul orașului Cugir, Călin Furdui – viceprimarul orașului Cugir, dr. ing. Emil Muntean, care a dat citire actului solemn trimis special de către Consiliul Județean Alba, alături de reprezentanți ai Consiliului Local Cugir, cadre dicactice însoțite de către elevi ai instituțiilor locale  de învățământ. A fost prezentă de asemenea, directorul general al Centrului Cultural Cugir, Diane Dobrean.

Un sobor de preoți a sfințit placa comemorativă și au făcut o rugăciune pentru pomenirea eroilor neamului. Evenimentul s-a încheiat  cu simpozionului științific intitulat „Cugirul și Unirea” în cadrul căruia s-au prexentat prelegeri dedicate momentului Marii Uniri de la 1918 în orașul Cugir și localitatea Vinerea. Programul a fost unul interesant și plin de semnificații, menit să atragă atenția auditoriului. Au prezentat prelegeri: prof. Alin Teodorescu – Liceul Teoretic ,,David Prodan” Cugir – „Documentele Unirii la Cugir”, prof.Nicolae Florea – istoric – „Făuritori ai Marii Uniri: preot Ariton Migia”, ing. Dorin David -” Ioan Mihu și Marea Unire”, Raul Gavra și Tudor Țigănilă – elevi ai Colegiului Tehnic Ion D. Lăzărescu – „Despre personalitățile Marii Uniri de la 1918„. (C.P.)

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...