FOTO-LIVE VIDEO: Târg de sclavi, la Festivalul Roman Apulum din Cetatea Alba Iulia. Gladiatori, femei-arcaș, dace și nimfe, vândute la licitație spectatorilor

Unul dintre cele mai inedite momente ale Festivalului Roman Apulum de la Alba Iulia a fost târgul de sclavi, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia sunt vânduți, pe bune, gladiatori, femei-arcaş, bucătărese dace sau nimfe.

ELIT

Duminică, a doua zi de festival, albaiulienii și turiștii care s-au aflat în zona esplanadei Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia au avut ocazia să-i liciteze pe așa-zișii sclavi cu ”banii jos”, pentru a se bucura de statutul de ”stăpân” și de anumite servicii oferite de ei, cum ar fi daruri, dansuri pentru cumpărător, mâncare sau o lecție de tras cu arcul, în funcție de sclavul preferat pentru care au licitat fiecare.

Târgul a început în jurul orei 17.30, iar sclavii au fost scoși la vânzare de istoricii Liviu Zgârciu și Tudor Roșu, prezentatorii festivalului. Licitația pentru fiecare a început de la 1 leu și a ajuns chiar și la peste 200 de lei, iar pentru că licitația a fost cât se poate de reală, spectatorii – cumpărători nu și-au mai văzut banii înapoi, însă s-au bucurat de activitățile pe care ”sclavul” le-a desfășurat pentru ei o jumătate de oră la finalul târgului.

Festivalul Roman Apulum a continuat duminică, de la ora 18.30 cu Războaiele lui Traian cu Decebal, iar de la ora 19.00 cu lupte de gladiatori. Seara s-a încheiat cu un spectacol de teatru  ”Dilema finală a lui Socrate”.

 Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia. Practic, Festivalul Roman Apulum vine în slujba patrimoniului roman existent la Alba Iulia și are scopul de a-l pune în valoare, de a reînvia istoria de acum aproximativ 1.900 de ani.

Programul de luni și marți al festivalului:

Luni, 30 aprilie 2018

11.00 – 17.00 Tabere și a ateliere meșteșugărești meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori) – Platou strada Militari
12.00 – 12.30 Paradă militară – Strada Mihai Viteazul
13.00 – 13.20 Floralia – jocuri în onoarea zeiței Flora – Espalanada Catedralei Romano-Catolice
16.30 – 17.00 Dansuri – Espalanada Catedralei Romano-Catolice
17.00 – 18.00 Demonstrații militare – Esplanada Catedralei Romano-Catolice
18.00 – 19.00 Jocuri de gladiatori – Esplanada Catedralei Romano-Catolice

Marți, 1 mai 2018

 11.00 – 17.00 Tabere și a ateliere meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori) – Platou strada Militari
12.00 – Gastronomie antică – Espalanada Porții a IV-a
17.00 – Închiderea festivalului

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...