Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO/ LIVE VIDEO Papa Francisc a ajuns la Blaj. Peste 100.000 de credincioși îl ovaționează pe Câmpia Libertăţii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Papa Francisc a ajuns la Blaj. Peste 50.000 de credincioși îl ovaționează pe Câmpia Libertății unde Sfântul Părinte va susține Sfânta Liturghie și slujba de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici morţi în urma prigoanei din închisorile comuniste.

Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019”a  precizat ca din cauza conditiilor meteo nefavorabile,  traseul de deplasare al Sanctitatii Sale s-a modificat, fiind ales planul de rezerva, pe cale rutiera. Papa Francisc s-a deplasat de la aeroportul din Sibiu la Blaj insotit de coloana oficiala. Schimbarea planului nu a afectat programul anuntat initial.

Programul vizitei Papei Francisc la Blaj şi Sibiu:

10:35 – Sosire la Câmpia Libertăţii din Blaj

10:45 – Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici, Câmpia Libertăţii din Blaj Omilia Sanctităţii Sale; „Regina Coeli”

15:40 – Întâlnire cu comunitatea romă din Blaj, Salut al Sanctităţii Sale

17:00 – Sosirea la Aeroportul Internaţional din Sibiu

17:20 – Ceremonia oficială a plecării din România.

Mii de pelerini sunt prezenți, duminică, şi pe traseul pe care Papa Francisc îl va parcurge până în Piaţa 1848. Aici, pentru cei care nu vor putea asista la slujba de beatificare de pe Câmpia Libertăţii, va fi amplasat un uriaş ecran, unde ceremonia va putea fi urmărită live. Atât în Piaţa 1848, cât şi în restul oraşului au fost puse 280 de steaguri, din care 140 ale României şi 140 ale Vaticanului.

Tot pentru a marca vizita papală, în oraş au fost plantate peste 45.000 de flori în culorile Vaticanului.

Pentru Sanctitatea Sa a fost pregătit un tron special, din lemn autentic, cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet şi Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenţiei, la suferinţa şi la moartea pentru Hristos. Tronul este tapiţat cu catifea albă şi cu aur.

Întâlnirea Papei cu reprezentanţii comunităţii rome din Blaj va avea loc într-o biserică construită special în acest scop. Aici, Papa Francisc va sta pe un alt jilţ special. Scaunul este tapiţat cu catifea albă, având spătarul decorat cu stema papală, realizată în tehnica broderiei. Spătarul înalt, terminat în formă de arc semicircular, evocă bolta cerească. Numit şi arc în plin centru, el este specific arhitecturii romane şi ulterior celei clasice. Albul catifelei semnifică puritatea, fiind „culoarea“ catolică liturgică, folosită la toate sărbătorile Domnului. Linia arcului din lemn, care finalizează spătarul, alături de arcul însoţitor săpat în lemn şi de arcul format de partea superioară a catifelei fac o aluzie subtilă la Sfânta Treime.

Pelerinii şi locuitorii din Blaj îl vor putea saluta şi vedea pe Papa Francisc în trei locuri din municipiu: pe Bulevardul Republicii, pe Câmpia Libertăţii şi în Piaţa 1848.

[nggallery id=7188]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni” „Este nevoie de un schimb de generații în administrația județeană. Generația mea are obligația de a îngriji ce au construit părinții și bunicii noștri și de a dezvolta județul pentru generațiile viitoare. E o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea