Curier Județean
FOTO/LIVE VIDEO: BĂTĂLIE între trupele romane și războinicii daci, la Festivalul Roman Apulum. Spectacolul de pe esplanda Catedralei Romano-Catolice, admirat de sute de oameni
Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia a continuat, sâmbătă seara, cu bătălia între trupele romane și războinicii daci, pe esplanada Catedralei Romano-Catolice, lângă poarta a III-a a Cetății Alba Carolina.
Spectacolul a adunat sute de copii și adulți, care au asistat curioși și entuziaști la o lecție de istorie vie din vremea strămoșoilor noștri, Războialele lui Domițian cu dacii.
ziarulunirea.ro a transmis live evenimentul:
Peste 300 de reenactori din țară și străinătate s-au reunit în Cetatea Alba Carolina, în acest weekend, la Festivalul Roman Apulum. Este vorba despre trupele de reconstituire istorică din Alba Iulia: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis şi Magna Nemesis, cărora li s-au alăturat trupe celebre din Italia, Croația, Germania, Bulgaria, Spania, Ucraina și Cehia.
Și în acest an, punctul de maximă atracție va fi lupta finală între daci și romani (Războiaele lui Traian cu Decebal) , ce se va desfășura duminică, de la ora 18.30, în fața Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia.
Un alt moment inedit al festivalului este organizarea unui târg de sclavi, realizat la fel ca acum aproape 2.000 de ani, în cadrul căruia vor fi vânduți gladiatori, femei-arcaş, dace sau nimfe. Turiştii vor putea licita pentru aşa-zişii sclavi vânduţi la târg şi apoi, timp de o jumătate de oră sau o oră, se vor putea bucura de anumite activităţi desfăşurate de aceştia special pentru noii lor ”stăpâni”.
Anul Centenarului unește sub egida Festivalului Roman Apulum, un cunoscut brand al Primăriei Municipiului Alba Iulia, reenactori din țări precum Spania, Italia, Germania, Bulgaria, Ucraina și Republica Cehă. Ediția specială a festivalului din anul 2018, denumită în mod simbolic „Începuturi”, face trimiteri clare către începuturile poporului român și este axată în mod special pe perioada celor două războaie daco-romane și formarea poporului român. Peste 300 de reenactori și 13 asociații de profil se reunesc în Alba Iulia pentru a reconstitui legendarul episod militar dintre împăratul roman Traian și regele dac Decebal, conflict care a stat la baza formării provinciei Dacia și la începutul procesului de etnogeneză daco-romană.
Civilizația daco-romană este prezentată publicului larg sub mai mult forme: demonstrații militare daco-romane, ateliere interactive de profil, teatru antic, ghidaje tematice și gastronomie antică. Toate momentele sunt însoțite de explicații de specialitate și, cel mai important, puteți afla informațiile direct de la cei care pun în scenă aceste momente; caracterul internațional al festivalului contribuie și mai multe la cunoașterea civilizației romane și dacice, în sensul că puteți afla și modul în care civilizațiile amintite au fost trăite și percepute în timpurile antice pe teritoriile din Spania, Germania, Italia, Ucraina, Republica Cehă și Bulgaria.
Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia. Practic, Festivalul Roman Apulum vine în slujba patrimoniului roman existent la Alba Iulia și are scopul de a-l pune în valoare, de a reînvia istoria de acum aproximativ 1.900 de ani.
Prima zi a festivalului se va încheia cu dansuri antice și o paradă cu torțe, ce se va desfășura, de la ora 21.30, pe pietonala Mihai Viteazul din Cetate.
Programul zilei de duminică, 29 aprilie:
10.30 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori) – Platou strada Militari
11.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum – Pornire de la Muzeul Principia
12.00 – 12.30 Parada participanților – Strada Mihai Viteazul
16.00 – 17.30 Competiție sportivă/pentatlon antic – Esplanada Catedralei Romano-Catolice
17.30 – 18.30 Târg de sclavi – Espalanada Catedralei Romano-Catolice
18.30 – 19.00 Războaiele lui Traian cu Decebal – Espalanada Catedralei Romano-Catolice
19.00 – 20.30 Lupte de gladiatori – Școlile de gladiatori Ludus Apulensis, Ludus Ursus Nigrus, Ars Dimicandi – Espalanada Catedralei Romano-Catolice
20.30 – 21.30 Teatru – Grupul Skepsis: “Dilema finală a lui Socrate”
[nggallery id=5527]
Curier Județean
Inconștienți de tineri: Doi minori depistați în aceeași zi, în Sebeș, conducând o motocicletă și un ATV, fără permis
Inconștienți de tineri: Doi minori depistați în aceeași zi, în Sebeș, conducând o motocicletă și un ATV, fără permis
La data de 30 martie 2023, în jurul orei 20,45, polițiștii rutieri din Sebeș, împreună cu cei de ordine publică, au depistat un tânăr de 17 ani, din comuna Săsciori, în timp ce conducea un ATV, pe strada Arini, din municipiul Sebeș, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Din primele cercetări afectate de polițiști, a rezultat că ATV-ul i-ar fi fost încredințat de către un tânăr de 18 ani, din Sebeș, cu toate că acesta ar fi cunoscut faptul că minorul nu deține permis de conducere.
În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis respectiv încredințarea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu deține permis de conducere.
În aceeași zonă și în jurul aceleiași ore, polițiștii au depistat un minor de 16 ani, din Sebeș, care circula cu o motocicletă neînmatriculată și fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea unui autovehicul neînmatriculat.
Curier Județean
FOTO| Sportivii Colegiului Militar din Alba Iulia, calificați la faza județeană de pentatlon din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Clasamentul
Sportivii Colegiului Militar din Alba Iulia s-au calificat la faza județeană de pentatlon din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar.
Elevii Colegiului Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” au participat ieri la faza municipală de pentatlon – liceu, competiție găzduită de instituția de învățământ liceal militar. Sportivi aliniați la start au avut de alergat pe o distanță de 60 m, respectiv 800 m, de executat o săritură în lungime cu elan și aruncarea greutății și mingii de oină.
În urma parcurgerii probelor atletice, elevii pregătiți de doamnele profesoare de educație fizică și sport Felicia Vancea și Geanina Ilie au reușit să obțină punctaje foarte bune și calificare la faza județeană a competiției sportive.
Fete:
Locul I: eleva fruntaș Karina Linzenbold
Locul II: eleva caporal Bianca Clețoc
Locul III: eleva sergent Marya Brașoveanu
Băieți:
Locul I: elev sergent Sanuel Armeanu
Locul II: elev caporal Ștefan Mocanu
Felicitări și mult succes la etapa județeană de săptămâna viitoare!
Curier Județean
MÂINE| Octavian Goga, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Depuneri de flori la bustul poetului, la 142 de ani de la nașterea sa
Octavian Goga va fi omagiat mâine de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, prin depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la 142 de ani de la nașterea sa.
Sâmbătă, 1 aprilie 2023, la 142 de ani de la nașterea poetului Octavian Goga, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba își propun să-l readucă în atenția publică, în calitate de scriitor, și să-l omagieze, printr-o serie de manifestări.
Vă invităm așadar alături de noi, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 12.00, pentru a participa la momentul depunerii de flori, la bustul poetului, iar pe parcursul zilei, pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, veți putea găsi informații interesante despre cel care a fost, despre cel care rămâne, scriitorul Octavian Goga, prin intermediul cărților sale, pe care le puteți împrumuta de la noi.
Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881, în satul Rășinari din județul Sibiu, fiind fiul preotului ortodox Iosif Goga și al învățătoarei Aurelia Bratu. Ambii părinți aveau înclinații literare, întreținând în familie cultul pentru poezia lui Eminescu și Coșbuc. Din copilărie, Goga se identifică cu universul rural, îmbrățisându-i aspirațiile: „De la început m-am pomenit într-un mediu țărănesc pe care [ ] am cautat să-l pătrund, dus de mână de părinții mei cărturari. Eu n-am fost țăran, dar am priceput păsurile satului și m-am contopit cu toate durerile lui” (Mărturisiri).
„Dăruindu-se unei misiuni, împlinirea ei l-a lăsat însă suspendat în fața unei noi epoci, căreia nu i-a mai putut descifra sensurile istorice adevărate. Scriitor de mari resurse romantice, agitator de conștiințe, a fost exponentul strălucit al pregătirii și împlinirii visului național secular. «S-a ars pe sine prin flacăra nestinsă ce ardea în el» (Nicolae Iorga)”, arată Aurel Sasu, în Dicționarul biografic al literaturii române.
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Florii 2023. Idei de SMS-uri, urări și felicitări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
PĂCĂLELI „de ţinut minte” de 1 APRILIE 2023. Eşti pus pe şotii? Vezi cele mai tari FARSE pe care le poţi face cunoscuţilor
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
MESAJE de 1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Ce SMS-uri şi farse le poţi transmite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
Păcăleli și farse de 1 APRILIE – Ziua Păcălelilor 2022: Idei de farse pe care prietenii le vor ține minte mult și bine
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
MESAJE şi SMS-URI haioase de 1 APRILIE. Păcăleli, glume şi cele mai tari farse pe care le poţi face prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
Mesaje de Florii 2023. FELICITĂRI și URĂRI în Duminica Floriilor pentru apropiați, rude și cunoștințe