Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO. La Ciugud, una dintre cele mai apreciate comune din România, prin grija APA CTTA Alba, locuitorii inhalează 24 din 24 mirosul incompetenței și indolenței

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Ciugud, una dintre cele mai apreciate comune din România, prin grija APA CTTA Alba, locuitorii inhalează 24 din 24 mirosul incompetenței și indolenței.

Ca de obicei, noi romanii, punem carul inaintea boilor. Or fi extraordinare drumurile pe camp, o fi grozava eoliana, nimeni nu spune ca pistele de biciclete nu sunt unde ar trebui sa fie, dar ne gazati, fratilor! Pe scurt, de la preluarea statiei de epurare construita de primarie, Apa CTTA a introdus un sistem de exploatare personalizat prin care fiecare locuitor din vecinatea statiei de epurare sa fie… epurat. Curat-murdar, nu?

Calculele celor care locuiesc aici sunt foarte simple: in anii de exploatare ai stației de epurare de către primărie a fost bine, dar după preluarea ei de către “experți”, binele dă pe afară.

În plină secetă, canalele de gardă  sunt pline de apă rezultată din procesul tehnologic, apă teoretic nepurtatoare de odoruri, cand e stiut ca singurul loc in care acestea ar trebui sa se deverseze este raul Mures, prin conducte subterane. Și miros insuportabil care scoate în stradă, indiferent de momentul zilei, oameni nemultumiti care cauta raspunsuri.

Din diverse relatări se conturează ideea ca un anume motor utilizat la deshidratarea namolului grosier nu este folosit din ratiuni de costuri ridicate. Si cadrul exterior stației lasă de dorit. Vegetația a devenit luxurianta, solul fiind îmbogățit substanțial și iarba tăiată ocazional. De asemenea, apa care ajunge constant la suprafata solului ar trebuie sa fie o excepție de supraplin,  nu o obișnuință. Apa CTTA neaga acest aspect, dar nu are nici pana azi o solutie care sa aduca lucrurile nu mai departe de doi ani in urma, cand asemenea probleme nu erau nici macar imaginate, cu atat mai putin mirosite. La propriu.

Cu alte cuvinte, intr-un demers puternic romanesc, mai binele, imaginat cand s-a construit noua statie de epurare, s-a dovedit cel mai mare dusman nu doar al binelui ci si al sanatatii fiecarui locuitor care traieste in cartierul nou, “rezidential” al Ciugudului. Si inhaleaza 24 de ore din 24, 7 zile din 7, mirosul incompetentei si indolentei unor “primate”- fericiti beneficiari de prime astronomice, prea ocupati sa numere incasarile ca sa mai aiba timp sa isi faca si treaba pentru care sunt platiti si pentru care taie facturi nu tocmai mici.

Primele luate de cei de la APA CTTA ar acoperi, inzecit, costul unei măști de gaze pentru pentru fiecare locuitor sau, mai bine, utilizarea in parametri corespunzatori a echipamentului. In schimb, vina este aruncata de la o instituie la alta, intr-un ping- pong care nu intereseaza pe nimeni si nu ajuta cu nimic, atat timp cat problema e inca acolo iar mirosul acopera toata zona.

Imaginile exemplifica nemultumirea locuitorilor din zona. La capitolul epurare, Ciugudul are centura neagra cu cinci Dani. Probabil, soluția ar fi fonduri prin care s-ar putea achiziționa un odorizant uriaș amplasat langa eoliana. Decât  în cartea mirosurilor, mai bine în cartea recordurilor.

Un fleac, ne-ați  epurat!

Un grup de cetățeni ai celei mai apreciate comune din România

[nggallery id=6042]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea