Curier Județean
FOTO: Kosoni din aur și statuete din bronz reprezentând zeităţi antice romane furate din situri arheologice. Un suspect de complicitate la comiterea infracțiunilor a fost arestat și este cercetat de procurorii din Alba Iulia
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus la 12.05.2016 punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului Stoicoi Adrian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la furt calificat privind bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional într-un dosar instrumentat cu sprijinul poliţiştilor din cadrul I.P.J. Hunedoara – Serviciul de Investigaţii Criminale.
Precizăm că, la 12.05.2016 în aceeaşi cauză s-a procedat la efectuarea unor percheziţii, operaţiuni în urma cărora au fost descoperite şi ridicate bunurile menţionate în comunicatul de presă transmis la data arătată mai sus.
Inculpatul Stoicoi Adrian aflat în stare de reţinere a fost prezentat la 13.05.2016 judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă, dispunându-se arestarea acestuia pe o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 13.05.2016.
În fapt s-a reţinut că în cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul a ajutat alţi braconieri ai siturilor arheologice să sustragă bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional şi a păstrat bunurile sustrase de aceştia; în acest sens, în cursul anului 2014 în apropierea locuinţei sale a fost depistat ascuns un tezaur de 139 monede Koson din aur din care inculpatul a vândut unei persoane o monedă cu suma de 700 euro, iar ulterior la începutul anului 2016 a vândut mai multe artefacte (trei statuete din bronz reprezentând zeităţi antice romane Seraphis, Minerva şi Jupiter, o cupă metalică ) şi trei monede koson din aur.
În cauză cercetările penale continuă.
Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.
”Precizăm că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etapele procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, subliniază procurorii. (Z.U.)

Curier Județean
FOTO| Revederea promoției 2012 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: Absolvenții au depănat amintiri cu părinții profesori
FOTO| Revederea promoției 2012 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia: Absolvenții au depănat amintiri cu părinții profesori
Joi, 19 mai a.c., la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc evenimentul festiv al revederii, la 10 ani de la încheierea cursurilor, a absolvenţilor promoţiei 2012. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta instituției de învățământ.
Începând cu ora 10.30, Arhipăstorul nostru a oficiat slujba de Te-Deum, cu ocazia evenimentului reîntâlnirii, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra tuturor studenților care au absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă albaiuliene în urmă cu un deceniu. În cuvântul rostit la final, Întâistătătorul Eparhiei Alba Iuliei i-a îndemnat pe cei prezenți să rămână mereu slujitori vrednici și devotați ai Bisericii lui Hristos.
Evenimentul din această zi a debutat la ora 8.00, prin oficierea Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, în paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi”. Slujba a fost oficiată de un numeros sobor de clerici format din absolvenții care au hirotoniți pe parcursul anilor. În fruntea soborului s-a aflat părintele prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din orașul Marii Uniri. După slujba de Te-Deum, în Aula „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății, a avut loc un moment festiv cu totul deosebit.
Astfel, absolvenții promoției 2012 s-au reîntâlnit cu părinții profesori, prilej cu care au depănat amintiri din anii de studiu, dar și impresii cu privire la realizările înfăptuite în plan profesional în decursul ultimilor 10 ani. A transmis Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia.
Curier Județean
Persoanele angajate temporar, la Spitalul Blaj, pe perioada stărilor de urgență și de alertă, vor putea rămâne angajate definitiv. Anunțul primarului
Persoanele angajate temporar, la Spitalul Blaj, pe perioada stărilor de urgență și de alertă, vor putea rămâne angajate definitiv. Anunțul primarului
„Persoanele angajate temporar, fără concurs, la Spitalul Blaj, pe perioada stărilor de urgență și de alertă, vor putea rămâne angajate definitiv, dacă vor promova examenul pentru ocuparea posturilor pe perioadă nedeterminată.
În timpul stărilor de urgență și de alertă, la Spitalul Blaj au fost angajați, cu contracte pe perioadă determinată, 4 medici, 26 de asistenți medicali și 17 persoane reprezentând personal auxiliar sanitar (îngrijitoare de curățenie).
Examenele, care se vor desfășura în zilele următoare, sunt organizate conform Regulamentului de concurs, aprobat de Spitalul Blaj în baza Ordinului Ministrului Sănătății. Practic, pentru a rămâne angajați ai Spitalului Blaj, aceștia trebuie să obțină nota minimă 6, la examenul scris și la interviu.
La Blaj nu s-a pus niciodată problema renunțării la personalul angajat temporar la Spitalul Municipal, deoarece ocuparea posturilor s-a făcut în limita posturilor vacante, iar preocuparea noastră este de a asigura un act medical de calitate, cu personal calificat și suficient, în beneficiul pacienților internați aici.
Sunt convins că experiența acumulată, în această perioadă foarte dificilă din punct de vedere sanitar, îi va găsi bine pregătiți pe toți cei care doresc să activeze în continuare la Spitalul Blaj și că vor promova examenul cu brio.”, a transmis Gheorghe Valentin Rotar, primarul Blajului, într-un comunicat.
Curier Județean
FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu
FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu
Joi, 19 mai 2022, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, a avut loc o ceremonie militară cu ocazia începerii activității preotului militar Dorin Ursu. În cadrul evenimentului, părintele Constantin Bratu, preot militar în cadrul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a oficiat o slujbă de binecuvântare și mulțumire.
Evenimentul a fost condus de către Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, domnul colonel Marius-Claudiu Giurea și s-a bucurat de prezența domnului comisar șef Florin-Constantin Dogaru, șef al Inspectoratului de Poliție Județean Alba și domnul locotenent-colonel Nicolae-Ovidiu Costea, șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al Județului Alba. De asemenea, alături de autoritățile locale și invitați, au fost prezenți și preoți militari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale: Marius Soponaru, Sorin Medrea, Emanuel Cășvean, Radu Cotuțiu și Mihai Venter.
Informații suplimentare:
Părintele Dorin Ursu este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, actualmente fiind doctorand al Școlii Doctorale de Teologie din Alba Iulia. În perioada anilor 2013-2022, pr. Dorin Ursu a activat ca redactor la postul Radio Reîntregirea al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. Începând din luna iunie a anului 2018 este preot paroh al Parohiei Ortodoxe Presaca Ampoiului, protopopiatul Alba Iulia, iar în urma promovării examenului desfășurat la Patriarhia Română la începutul acestui an devine primul preot militar din structurile Ministerului Afacerilor Interne din Județul Alba.
COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAȚII PUBLICE ȘI CU PUBLICUL
-
Actualitateacum 12 ore
19 mai – Ziua pictorilor și data nașterii pictorului Ion Țuculescu
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Alba Iulia, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit
-
Curier Județeanacum 11 ore
21-22 mai: Cel mai mare festival dedicat promovării sportului de masă ajunge la Alba Iulia. Accesul și participarea sunt gratuite. Programul evenimentului
-
Actualitateacum 21 de ore
Coșmarul unei tinere din Alba: Credea că va lucra la o fabrică de ciocolată din Anglia, dar a fost forţată să se prostitueze de un „loverboy”
-
Curier Județeanacum 8 ore
Cristian Orădan, directorul general Elit: „Păstrăm cu grijă standardele înalte de calitate, pentru a ne consolida poziția de top în industria alimentară”
-
Ştirea zileiacum 10 ore
Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial
-
Ştirea zileiacum 9 ore
LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei
-
Actualitateacum 7 ore
Modernizarea Transalpinei de Apuseni: Contract de 15 milioane de euro, reziliat de CJ Alba
-
Curier Județeanacum 2 ore
FOTO| Depunerea jurământului de credință a primului preot militar la Jandarmeria Alba. Cine este părintele Dorin Ursu
-
Actualitateacum 12 ore
BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: SUBIECTELE ȘI BAREMELE la Limba Română, primite de olimpici
-
Ştirea zileiacum 12 ore
BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: ASTĂZI are loc proba obligatorie a profilului. CALENDAR