Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Kosoni din aur și statuete din bronz reprezentând zeităţi antice romane furate din situri arheologice. Un suspect de complicitate la comiterea infracțiunilor a fost arestat și este cercetat de procurorii din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au dispus la 12.05.2016 punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului Stoicoi Adrian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la furt calificat privind bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional într-un dosar instrumentat cu sprijinul poliţiştilor din cadrul I.P.J. Hunedoara – Serviciul de Investigaţii Criminale.

statueta1Precizăm că, la 12.05.2016 în aceeaşi cauză s-a procedat la efectuarea unor percheziţii, operaţiuni în urma cărora au fost descoperite şi ridicate bunurile menţionate în comunicatul de presă transmis la data arătată mai sus.

Inculpatul Stoicoi Adrian aflat în stare de reţinere a fost prezentat la 13.05.2016 judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Alba Iulia cu propunere de arestare preventivă, dispunându-se arestarea acestuia pe o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 13.05.2016.

În fapt s-a reţinut că în cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul a ajutat alţi braconieri ai siturilor arheologice să sustragă bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional şi a păstrat bunurile sustrase de aceştia; în acest sens, în cursul anului 2014 în apropierea locuinţei sale a fost depistat ascuns un tezaur de 139 monede Koson din aur din care inculpatul a vândut unei persoane o monedă cu suma de 700 euro, iar ulterior la începutul anului 2016 a vândut mai multe artefacte (trei statuete din bronz reprezentând zeităţi antice romane Seraphis, Minerva şi Jupiter, o cupă metalică ) şi trei monede koson din aur.

statueta2

kosoni1

kosoni2

În cauză cercetările penale continuă.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara.

”Precizăm că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etapele procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, subliniază procurorii. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea