Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO: ÎPS Laurenţiu Streza a primit titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

IPS Laurentiu Sterza36În prezenţa ÎPS Irineu Arhiepiscopul Albei Iulia, a zeci de profesori, teologi, preoţi, studenţi şi credincioşi, ÎPS Laurenţiu Streza Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a primit titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Festivitatea de decernare a avut loc de la ora 12.00, în Aula Dumitru Stăniloaie a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, iar titlul a fost înmânat de rectorul Daniel Breaz.

„Vreau să-mi exprim mulţumirea şi bucuria care m-a cuprins în aceste momente, care este cu atât mai mare că ea este cuprinsă de nostalgia că timpul trece foarte repede. Vita nostra brevis est – important este dacă în viaţa noastră lăsăm ceva în urmă şi nu altceva putem lăsa decât bucuria pe care am primit-o din cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii care este Învierea Domnului, bucurie pe care trebuie să o facem IPS Laurentiu Sterza50lucrătoare în viaţa noastră. Am deosebita bucurie de a conlucra cu toate facultăţile de teologie care au apărut după revoluţie, şi nu au fost puţine (…) Există un proverb luat din Sfânta Scriptură. Când eşti pus responsabil undeva, fă bine, ca lumea să-şi aducă aminte de tine (…) Această facultate din Alba Iulia e una de prestigiu care a intrat în concurenţa firească cu celelalte facultăţi din ţară. Vreau să-mi exprim bucuria de a mă simţi ca şi acasă. Am venit cu drag aici la Alba Iulia, unde ne-am bucurat de evenimentele deosebite pentru întregul neam, iar acum venim la Alba Iulia şi ca profesori de teologie”, a spus IPS Laurenţiu Streza după ce a primit titlul de onoare.

Viaţa şi cariera lui Laurenţiu Streza

Înaltpreasfinţia sa, profesor universitar doctor Laurenţiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului şi mitropolit al Ardealului, profesor universitar la disciplina teologie IPS Laurentiu Sterza19Liturgică în cadrul Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, s-a născut la 12 octombrie 1947 în localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov din părinţii Iulian şi Viorica, tatăl său decedând în anul 1961. A urmat şcoala generală în localitatea natala şi liceul în municipiul Făgăraş. A fost licenţiat apoi în Teologie şi s-a căsătorit cu Eugenia Stanciu, cu care a avut 5 copii. În 1992 soţia sa a trecut la cele veşnice. A fost hirotonit preot confirmând pregătirea teologică, iar apoi a urmat cursurile de doctorat specialitatea Liturgică Pastorală şi Artă Creştină, în Bucureşti. A pregătit studenţii la seminarii de practică liturgică. În anul universitar 1882-1883 a urmat studii în străinătate, în Elveţia, unde Preafericitul Părinte Daniel a fost profesor. Pe lângă experienţa ecumenică dobândită a scris lucrarea intitulată Viaţa creştină în limba franceză şi a reuşit să-şi definitiveze teza de doctorat în străinătate. În 1985 a obţinut titlul academic de doctor în Teologie. A ocupat prin concurs postul universitar la disciplina Liturgică pastorală şi Artă creştină. A avut funcţia de secretar ştiinţific a Facultăţii de Teologie IPS Laurentiu Sterza15„Lucian Blaga” din Sibiu.

Este membru al asociaţiei ştiinţifice al unei societăţi internaţionale pentru studiu şi pregătire liturgică cu sediul în Toronto, Canada. În urma decesului soţiei a fost chemat la episcopat şi călugărit la Sâmbăta de Sus, primind numele de Laurenţiu. A fost apoi hirotonit Episcop al Caransebeşului. În cei aproape 10 ani de păstorire a purtat de grijă şi de românii din Banatul sârbesc. În 3 noiembrie 2005 a fost ales arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului. Din 2006 a fost numit preşedinte al comisiei teologice la Ministerul Educaţiei Cercetării şi Sportului

În 19 decembrie 2000 a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Caransebeş. În 2008 a primit diplomă de onoare pentru rolul deosebit pe care l-a avut pentru Mitropolia Ardealului, din partea lui Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor. A mai primit titlul de Doctor Honoris Causa şi la alte universităţi din Arad, Oradea, Reşiţa şi Constanţa.

Aceasta este o scurtă parte din viaţa şi cariera profesională a părintelui Laurenţiu Streza.

[nggallery id=1633]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea