FOTO: în Alba, “sportul minții” s-a mutat total în spaţiul virtual, din cauza pandemiei de coronavirus | Mihnea Costachi, cel mai activ jucător

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Criza provocată de răspândirea virusului COVID-19 a afectat şi activitatea şahistă, la fel cum a afectat toate celelalte manifestări sportive de pe întreg mapamondul. Pentru a afla cum s-au adaptat şahiştii din Cetatea Marii Uniri la această situaţie, l-am solicitat pe maestrul FIDE Marius Ceteraş să ne ofere câteva informaţii.

Marele avantaj al jocului de şah este faptul că oferă posibilitatea de a fi practicat de la distanţă. Cu secole în urmă, negustorii indieni jucau partide de şah prin corespondenţă, mutările fiind transmise prin caravanele de elefanţi care asigurau legăturile comerciale între oraşe. Odată cu apariţia serviciului poştal, partidele prin corespondenţă au devenit uzuale, organizându-se meciuri între cluburile de şah din diferite oraşe ale lumii şi treptat turnee de <<teleşah>>. Federaţia internaţională de şah a început să organizeze chiar campionate mondiale de şah prin corespondenţă, primul câştigător fiind australianul Cecil Purdy, la capătul unui turneu care a început în 1950 şi s-a terminat în 1953. Apariţia şi dezvoltarea internetului a mutat treptat şahul prin corespondenţă spre spaţiul virtual, astfel că de mulţi ani există numeroase platforme pe internet unde orice pasionat al jocului de şah poate să joace la orice oră cu adversari din toată lumea, la fel cum există diverse site-uri care permit participarea la lecţii online de şah, urmărirea live a unor partide comentate de mari maeştri internaţionali şi multe alte activităţi. În aceste condiţii, măsurile de distanţare socială determinate de criza COVID 19 nu au întrerupt deloc confruntările şahiste, ci doar le-au mutat în spaţiul virtual” ne-a relatat antrenorul albaiulian.

ELIT

*Mihnea Costachi, cel mai activ jucător

Cel mai activ jucător al Clubului Sportiv Municipal “Unirea” Alba Iulia este desigur maestrul internațional Mihnea Costachi. Multiplul nostru campion se afla de la începutul acestui an la studii la Universitatea din Oslo, însa izbucnirea bruscă a crizei l-a făcut să ia unul dintre ultimele avioane spre România, înainte ca Norvegia să blocheze traficul aerian. Aflat în Alba Iulia de o lună, Mihnea joacă zilnic pe internet atât partide amicale, cât şi turnee organizate de diferite cluburi şi nu o face deloc rău, zilele trecute câştigând puternicul turneu OSK Chess League Bullet Arena organizat de clubul Offerspill Oslo la care au participat 68 de jucători, mulţi dintre ei având titluri de mare maestru internaţional sau maestru internaţional. Ritmul de joc foarte rapid l-a avantajul pe tânărul albaiulian în vârstă de 20 de ani, care a ales ca ID pentru acest turneu un nume ameninţător pentru orice adversar: RomanianForce.

În paralel Mihnea Costachi oferă săptămânal lecţii de şah online juniorilor din grupa de avansaţi a CSM Unirea Alba Iulia. Acesţia erau deja obişnuiţi cu respectivul mod de antrenament încă cu mult timp înainte crizei COVID-19, aşa că nu au fost probleme de adaptare la noua situaţie. Ba din contră, întreruperea cursurilor şcolare a făcut ca elevii să beneficieze de mai mult timp liber şi să participe mult mai uşor la antrenamentele online.

Deocamdată competiţiile naţionale organizate de Federaţia Română de Şah sunt toate suspendate, însă treptat încep să se organizeze şi turnee online pentru juniori. Rămâne de văzut, în funcţie de durata menţinerii condiţilor de distanţare socială, dacă federaţia va reprograma anumite turnee din calendarul oficial sau va decide ca unele concursuri naţionale să se desfăşoare prin intermediul internetului

Dan HENEGAR