Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Fundația Comunitară Alba a încheiat cu succes cea de-a opta ediție a programului YouthBank

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miercuri, 14 iunie, cochetul salon roșu al Hotelului Parc a găzduit evenimentul de încheiere a celei de-a opta ediții a programului YouthBank, prin care Fundația Comunitară Alba și partenerii ei susțin proiectele de implicare în comunitate ale adolescenților.

La eveniment au participat echipele de tineri finanțate în acest an, împreună cu cei care le-au oferit sprijin în implementarea proiectelor – profesori, organizații neguvernamentale și instituții de învățământ. Alături de ei s-au aflat reprezentanți ai partenerilor și finanțatorilor programului, dintre care nu au lipsit viceprimarul Gabriel Pleșa, consilierul local Pavel Popa, Silvan Stâncel și Felicia Colda din partea Bibliotecii Județene “Lucian Blaga”, dar și reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba, între ei aflându-se și Codruța Lodroman, inspector responsabil cu activitățile extrașcolare.

Evenimentul a fost prezentat de echipa YouthBank Alba 2016-2017, formată din liceeni care “trudesc” pentru a oferi colegilor lor de generație resurse, know-how și mai ales încredere: Claudiu Bîrluțiu, Magdalena Burduf, Cristian Cărămidar, Tudor Cojan, Andreea Ispas, Silvia Lupșa, Larisa Măieraș, Luiza Negru, Sebastian Popescu, Rebeca Rusu și Maria Toderean, coordonați de Răzvan Boba, fost membru al echipei, actualmente student. Toți stakeholderii implicați în acest an de program au fost premiați cu diplome și răsplătiți cu aplauze de publicul prezent.

Echipa YB a fost susținută în activitățile ei și de ceilalți voluntari ai fundației: Teodora Petecuță-Lazăr, Mihai Pocol, Daniel Jurj, Carmen și Georgiana Cazmet, Elena Ștefan, Cristina Negoescu, Luminița Moldovan, Raluca Roșca, Alexandra Radu, Emanuela Șarlea, Timeea Timofte, Iuliana Bărăbanț sau Bianca Marin, de staff-ul fundației – Dorin Sava (director executiv) și Lucia Ispas (grant manager), dar și de board-ul FCA, reprezentat la eveniment de jurnalistul Dan Lungu.

Programul are ca principali parteneri locali Municipiul Alba Iulia și Exclusiv Auto Center (dealer Skoda și Volkswagen Autovehicule Comerciale în județul Alba), ca finanțatori Ancău Company, Pub 13 – Medieval, Porterom, Toskana Garten, Pensiunea Select și Deko Team, iar ca susținători Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Vimed, Societatea de Transport Public, Tipo-Rex și Nicolae Boca Photography. La nivel național, Programul YouthBank este coordonat de Fundația pentru Implicarea Tinerilor. Fundația beneficiază de sprijinul financiar al Romanian-American Foundation, în cadrul programului de Fundații Comunitare din România.

“Acest program ne-a schimbat pe noi, liceenii, pentru că ne-a pus în situații de viață reală, am învățat cât de greu e uneori să strângi resurse din comunitate și cât de mare e responsabilitatea pentru a le direcționa apoi spre proiecte cu impact” – Andreea Ispas, elevă în clasa a X-a și primul an ca voluntar YouthBank.

“Proiectele finanțate se pliază pe nevoile reale ale tinerei generații și ale comunității. În ceea ce privește nevoile, constatăm că pe parcursul celor opt ani tendințele s-au modificat. Dacă în primii ani majoritatea proiectelor vizau încurajarea unui stil de viață sănătos sau domeniul cultural, în ultimii ani proiectele au devenit mai complexe și s-au adresat inclusiv orientării în carieră a tinerilor” – Rebeca Rusu, elevă în clasa a XI-a și de trei ani voluntar YouthBank.

În 2017, au aplicat pentru finanțare 10 echipe, formate din tineri provenind din 7 din cele 11 licee din municipiu. Dintre acestea, au fost selectate spre finanțare 5 proiecte, în valoare totală de 17.128 lei. Au fost implementate cu succes 4 dintre acestea, iar un proiect nu a fost realizat.

Din 2010 și până în prezent, Fundația Comunitară Alba a finanțat cu peste 141.000 lei un număr de 64 de proiecte ale liceenilor din municipiul Alba Iulia, care au avut peste 24.000 de beneficiari direcți sau indirecți, finanțând astfel inițiativele în comunitate a peste 300 de liceeni. Programul YouthBank încurajează implicarea directă a tinerilor în viaţa comunităţii, ei câştigând, în acest fel, încredere în propriile forţe, dobândind abilităţi de comunicare, negociere, administrare financiară şi de conducere. Prin programul YouthBank, Fundația Comunitară Alba crește, în fapt, lideri pentru comunitate.

În prezent, programul YouthBank se derulează în Alba Iulia, Bacău, Cluj-Napoca, Făgăraș, Galați, Odorheiu Secuiesc, Reghin, Satu Mare, Sibiu și Timișoara, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului.

Iată, pe scurt, cele patru proiecte implementate:

1. Nume proiect: Arhimatematicus

Nume echipă de proiect: Happy Math
Liceeni din: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Organizație gazdă: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Domenii proiect: orientare în carieră / educație

Scop: organizarea unui concurs de matematică în incinta colegiului militar, destinat elevilor de gimnaziu din mediul rural din județul Alba, conștientizând că aceștia nu au posibilitatea de a participa, în general, la astfel de concursuri și considerând că e șansa lor de a se afirma și dobândi experiență în acest domeniu. Totodată, promovarea colegiului în mediul rural.

Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 3718 lei / 4218 lei.

2. Nume proiect: Foto Time

Nume echipă de proiect: Foto Fun
Liceeni din: Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” și Liceul de Arte „Regina Maria”
Organizație gazdă: Asociația EDU-PACT
Domenii proiect: orientare în carieră / educație

Scop: inițierea tinerilor în arta fotografică. Acest proiect face posibilă orientarea lor profesională, în contextul în care există cerere pe piața muncii de profesioniști în domeniul artei fotografice.

Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 3992 lei / 4092 lei.

3. Nume proiect: Liga Tineretului

Nume echipă de proiect: LightNings
Liceeni din: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Organizație gazdă: Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul”
Domenii proiect: sănătate / schimbarea mentalității oamenilor

Scop: proiectul a constat în desfășurarea mai multor activități sportive, recreative și distractive, pentru a crea un prilej pentru dezvoltarea spiritului de echipă, a relațiilor interumane și totodată a detașării de universul virtual, problemă cu care se confruntă tinerii în ziua de azi.

Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 2961 lei / 3429 lei.

4. Nume proiect: Intergarten Sound &Vision

Nume echipă de proiect: Interact Alba Iulia
Liceeni din: Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” și Liceul Teoretic „Sf. Iosif”
Organizație gazdă: Rotary Club Alba Iulia
Domeniu proiect: cultură/artistic

Scop: să aducă la cunoștința tinerilor diversitatea manifestărilor artistice pentru a le stârni interesul și a le oferi o nouă perspectivă asupra artelor culte.

Valoare grant acordat / valoare totală buget proiect: 3867 lei / 4267 lei.

[nggallery id=4177]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

IPJ Alba: Cinci situații de încălcare a legii în contextul alegerilor parlamentare 2024. Trei dosare penale și două amenzi aplicate de polițiști

Bera Larisa

Publicat

în

IPJ Alba: Cinci situații de încălcare a legii în contextul alegerilor parlamentare 2024. Trei dosare penale și două amenzi aplicate de polițiști Potrivit IPJ Alba, de la începerea votării, au fost înregistrate 5 situații de încălcare a legii în contextul alegerilor parlamentare. 2 dintre acestea au fost fapte de natură contravențională, iar în 3 situații […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea