Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Frumusețile naturale din zona Arieșeniului, mai accesibile turiștilor. O porțiune din drumul spre Cheile Galbenei și Cetățile Ponorului va”cunoaste„ pentru prima dată confortul asfaltului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cetățile Ponorului, Cheile Galbenei, Cascada Evantai, Izbucul Galbenei și Ghețarul Focul Viu vor putea fi acum mai ușor ”asediate” de amatorii de turism montan și speologie

Pentru prima dată în istoria sa, drumul de 8 kilometri care face legătura între comuna Arieșeni și cătunul Cobleș spre obiectidrum-cobles03vele turistice, frumuseți naturale – Cheile Galbenei, Cheile Ponorului va fi asfaltat. Potrivit primarului comunei Arieșeni, Marin Vasile Jurj, pe DC 131 Arieșeni – Cobleș va fi turnat primul strat de asfalt până la finele acestei săptămâni, până în prezent fiind turnat asfaltul deja pe o porțiune de circa 3 km.

La Arieşeni, pentru reabilitarea a patru tronsoane de drumuri comunale Ministerul Dezvoltării a alocat prin OUG 28/2013 suma de 20.859.003 lei. Primarul Jurj a declarat pentru ziarul Unirea că lucrările de reabilitare a 17 kilometri de drumuri comunale în comuna Arieşeni au fost scoase la licitație la finele anului 2015 dar, din cauza contestațiilor, licitația a fost reluată și ordinul de începere a lucrărilor a putut să fie semnat doar în vara acestui an. ”Este vorba de reabilitarea în total a 17 kilometri de drumuri comunale, de pe raza localităților aparținătoare: unul spre Pantești, Izlaz, Fața Cristesei, Cobleș Poenița. Mai este un drum spre Fața Lăpuș – Stur iar altul de un kilometru din Dealul Bajului spre Pătrăhăițești și Gondești. Lucrarea este finanțată de la bugetul de stat, banii fiind alocați pe baza Ordonanței de Guvern 28. Lucrarea pentru asfaltarea DC 131 spre Cobleș a fost câștigată de firma TRAMECO din grupul SELINA, pentru 160 de milioane arieseni-drum-1plus TVA”, a explicat primarul Jurj.

Primarul comunei Arieșeni a explicat că de asfaltarea acestor drumuri vor beneficia în jur de 500 de localnici din zonă, care au acum un acces mult mai facil spre propriile gospodării, fie iarnă, fie vară. ”În 5 minute acești oameni vor ajunge acum acasă, cu mașina, din centrul de comună”, spune Jurj.

Edilul comunei a mai precizat că în aceste zone gospodăriile beneficiază de apă potabilă adusă în gospodării prin captarea izvoarelor din munte.

În plus, primarul Marin Jurj este optimist în privința faptului că asfaltarea acestor drumuri va conduce la creșterea afluxului de turiști în zonă, spre o serie de monumente ale naturii, frumuseți cu care comuna Arieșeni se poate lăuda din plin. De exemplu, accesul va fi mai ușor spre Cetățile Ponorului – o cetate naturală modelată de ape cu cele mai înalte portaluri de peșteră din țara noastră. Mai sunt Cheile Galbenei, chei sălbatice cu pereți de stâncă gigantici erodați de apa Văii Galbena în forme spectaculoase, cu grote și peșteri ascunse, un râu subteran, Cascada Evantai și Izbucul Galbenei. Periplul poate continua cu Ghețarul Focul Viu, peștera unde lumina și gheaţa își dau întâlnire pentru a crea un spectacol unic. Piatra Galbenei este şi un punct de belvedere de pe țancuri sălbatice. Avenul Bortig este un puț vertical cu unul dintre cele mai mari blocuri de gheață din subteranul României.

[nggallery id=2685]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea