Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Filmul vizitei lui Klaus Iohannis la Alba Iulia, 1 Decembrie 2014, în 100 de fotografii. S-a dat Cezarului, ce e al Cezarului!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vizita lui Klaus Iohannis, președintele ales al României, la Alba Iulia cu ocazia zilei naționale a fost de departe cel mai așteptat moment al zilei de 1 Decembrie 2014.

Entuziasmul și căldura cu care a fost primit simbolul “revoluției bunului simț” în capitala de suflet a românilor, nu se poate compara cu nicio altă întâlnire între o personalitate publică – fie ea superstar, om de cultură ori politician – și mulțime.

Vizita de astăzi a lui Klaus Iohannis la Alba Iulia reconfirmă astfel fenomenul social fără precedent care continuă din 16 noiembrie, de când acesta a fost ales să îi reprezinte pe români.

Emoția contagioasa, pe care prezența acestuia a generat-o in multime, s-a simțit încă de la apariția sa, la orele 11.40, în fața Sălii Unirii din Cetatea Alba Carolina, care a bulversat ceremonia de primire a soliilor aflată în plină desfășurare. Aici a fost întâmpinat de oficialităţile locale şi judeţene şi de sute de români, mulți dintre ei veniți special să îl vadă pe noul președinte.

Klaus Iohannis la Alba Iulia 1 Decembrie 2014 (63)Emoția momentului, caldura cu care a fost întampinat, s-au putut observa chiar si pe chipul impenetrabil al lui Klaus Iohannis, aflat la prima baie de mulțime de asemenea amploare.

Înconjurat de SPP-iști, jurnaliști și sutele de oameni prezenți la manifestări, preşedintele ales a depus o coroana de flori la statuia lui Mihai Viteazul, primul unificator al românilor. La fiecare oprire, la fiecare câțiva pași, Iohannis răspundea zâmbind la solicitările oamenilor, le strângea mâinile și le mulțumea.

Deși, nici măcar nu a fost încă instalat oficial în funcție, până și copiii știau că în mijlocul acelei mulțimi umblătoare se află “președintele României, Klaus Iohannis”.

Klaus Iohannis la Alba Iulia 1 Decembrie 2014 (273) “Arată cum trebuie, se poartă cum trebuie, avem noroc cu presedintele asta!”, comentau, impregnați de solemnitateatea și unicitatea momentului, câțiva martori ai momentului.  Ceva din alura sa, din felul în care se mișca și interacționa cu oamenii, îl distingea de toți ceilalți oficiali ce îl înconjurau.

A urmat deplasarea înspre esplanada din fața Catedralei Reântregirii, unde busturile Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, așteptau parcă recunoștința celui mai popular român al momentului. Președintele ales a depus câte o coroană de flori la statui, iar apoi a intrat în curtea bisericii pentru a participa la Te Deum.

Un sobor de preoți, în frunte cu Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza și arhiepiscopul Albei Iulia ÎPS Irineu așteptau sosirea lui Iohannis pentru a începe slujba.

Klaus Iohannis la Alba Iulia 1 Decembrie 2014 (161)Este de remarcat faptul că noul președinte, de religie reformată, nu a făcut niciodată semnul crucii pe tot parcursul slujbei de Te Deum, aspect ce ieșea în evidență mai ales în momentele când oficialitățile care îl înconjurau repetau de câteva ori gestul creștinesc.

În pofida acestui aspect, femei în vârstă, ortodoxe convinse, încercau să își facă loc printre SPP-iști pentru a ajunge să îl vadă pe Klaus Iohannis, președintele neamț, de altă religie, motivându-și determinarea repetând: “Am venit să îl vedem pe viu, că numai la televizor l-am mai văzut!”

Pilda aleasă de înalții prelați pentru Te Deum nu a fost una întâmplătoare. A avut un puternic mesaj pentru credincioși și un subtil mesaj de recunoaștere pentru Klaus Iohannis, care nu trebuie însă să uite diferența dintre puterea temporală si cea spirituală (n.a. a Bisercii) care va dăiunui îndelung “Dați Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!”.

Klaus Iohannis la Alba Iulia 1 Decembrie 2014 (171)Este vorba despre pilda din Sfânta Evanghelie, când un grup de farisei si de partizani ai regelui Irod încearca să-l pună pe Isus în încurcătură: “Spune-ne ce crezi: este îngăduit să-i plătim bir Cezarului?” Isus le cere o monedă din cele cu care se plătea birul, pe care era chipul împaratului Romei: “Chipul acesta si slovele scrise pe ea ale cui sunt?”. “Ale Cezarului”, i-au răspuns ei. Atunci el le-a spus: “Dati Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” (Matei, 22, 17-22).

După slujbă, a urmat un scurt discurs al primarului municipiului Alba Iulia, iar apoi cel al lui Iohannis, în care acesta a reiterat în stilul specific principalele idei transmise în calitatea de candidat și apoi în cea de președinte ales.

După o foarte scurta vizita a preotilor si a oficialităților de pe scenă în incinta Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia, a urmat o inevitabilă baie de mulțime a președintelui. Oameni de toate vârstele, cu copii mici pe umeri, se înghesuiau civilizat să dea mâna cu Iohannis, să îi spună o vorbă bună, să aibă un contact direct.

Klaus Iohannis la Alba Iulia 1 Decembrie 2014 (124)Un moment emoționant a fost la ieșirea din biserică, când un bătrân a țâșnit din mulțime printre SPP-iști și, aplecându-se, i-a sărutat mâna președintelui ales.

Odată ajuns la scena improvizată din fața Parcului Unirii, s-a dat ordinul începerii paradei militare. Pe muzica fanfarei militare, pe parcursul defilării, Klaus Iohannis a ținut pentru câteva minute mâna dreaptă la inimă.

La doar câteva secunde după trecerea ultimelor rânduri formate din cadrele SRI, limuzinele SPP au ajuns în trombă lângă scenă și l-au “răpit” pe președintele ales, care a mai apucat totuși să strângă câteva mâini și să își ia rămas bun de la sutele de oameni care îl căutau cu privirea, unii chiar cățărați în arborii din parc, iar alții de la balcoanele blocurilor din jur.

De aici, Iohannis a plecat la sediul primăriri unde avea programat un interviu pentru postul de televiziune german Deutche Welle.

Vizita de astăzi a noului președinte la Alba Iulia a stat sub semnul entuziasmului sănătos. Povestea extraordinară construită în jurul său, într-un așa de scurt timp, are încă o forță hipnotică pentru mulțime, preotime și politicieni deopotrivă. Este evident faptul că președintele ales Klaus Iohannis inspiră oamenilor ceva nou, o emoție acumulată în timp și care își aștepta de mult stimulul declanșator.

În concluzie, un 1 Decembrie civilizat și demn, o zi națională la Alba Iulia, unde cei prezenți au arătat sincer că sunt mândri că sunt români!

[nggallery id=2714]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanța remarcabilă a lui Chedveș Vlad, de la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia: Premiul II la faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH” Chedveș Vlad este elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia. La faza națională a Concursului Internațional de Matematică “LUMINAMATH”, ediția a XXVII-a, băiatul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea