FOTO: Filmul vizitei lui Klaus Iohannis la Alba Iulia, 1 Decembrie 2014, în 100 de fotografii. S-a dat Cezarului, ce e al Cezarului!

Vizita lui Klaus Iohannis, președintele ales al României, la Alba Iulia cu ocazia zilei naționale a fost de departe cel mai așteptat moment al zilei de 1 Decembrie 2014.

Entuziasmul și căldura cu care a fost primit simbolul “revoluției bunului simț” în capitala de suflet a românilor, nu se poate compara cu nicio altă întâlnire între o personalitate publică – fie ea superstar, om de cultură ori politician – și mulțime.

ELIT

Vizita de astăzi a lui Klaus Iohannis la Alba Iulia reconfirmă astfel fenomenul social fără precedent care continuă din 16 noiembrie, de când acesta a fost ales să îi reprezinte pe români.

Emoția contagioasa, pe care prezența acestuia a generat-o in multime, s-a simțit încă de la apariția sa, la orele 11.40, în fața Sălii Unirii din Cetatea Alba Carolina, care a bulversat ceremonia de primire a soliilor aflată în plină desfășurare. Aici a fost întâmpinat de oficialităţile locale şi judeţene şi de sute de români, mulți dintre ei veniți special să îl vadă pe noul președinte.

Klaus Iohannis la Alba Iulia 1 Decembrie 2014 (63)Emoția momentului, caldura cu care a fost întampinat, s-au putut observa chiar si pe chipul impenetrabil al lui Klaus Iohannis, aflat la prima baie de mulțime de asemenea amploare.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Înconjurat de SPP-iști, jurnaliști și sutele de oameni prezenți la manifestări, preşedintele ales a depus o coroana de flori la statuia lui Mihai Viteazul, primul unificator al românilor. La fiecare oprire, la fiecare câțiva pași, Iohannis răspundea zâmbind la solicitările oamenilor, le strângea mâinile și le mulțumea.

Deși, nici măcar nu a fost încă instalat oficial în funcție, până și copiii știau că în mijlocul acelei mulțimi umblătoare se află “președintele României, Klaus Iohannis”.

Klaus Iohannis la Alba Iulia 1 Decembrie 2014 (273) “Arată cum trebuie, se poartă cum trebuie, avem noroc cu presedintele asta!”, comentau, impregnați de solemnitateatea și unicitatea momentului, câțiva martori ai momentului.  Ceva din alura sa, din felul în care se mișca și interacționa cu oamenii, îl distingea de toți ceilalți oficiali ce îl înconjurau.

A urmat deplasarea înspre esplanada din fața Catedralei Reântregirii, unde busturile Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, așteptau parcă recunoștința celui mai popular român al momentului. Președintele ales a depus câte o coroană de flori la statui, iar apoi a intrat în curtea bisericii pentru a participa la Te Deum.

Un sobor de preoți, în frunte cu Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza și arhiepiscopul Albei Iulia ÎPS Irineu așteptau sosirea lui Iohannis pentru a începe slujba.

Klaus Iohannis la Alba Iulia 1 Decembrie 2014 (161)Este de remarcat faptul că noul președinte, de religie reformată, nu a făcut niciodată semnul crucii pe tot parcursul slujbei de Te Deum, aspect ce ieșea în evidență mai ales în momentele când oficialitățile care îl înconjurau repetau de câteva ori gestul creștinesc.

În pofida acestui aspect, femei în vârstă, ortodoxe convinse, încercau să își facă loc printre SPP-iști pentru a ajunge să îl vadă pe Klaus Iohannis, președintele neamț, de altă religie, motivându-și determinarea repetând: “Am venit să îl vedem pe viu, că numai la televizor l-am mai văzut!”

Pilda aleasă de înalții prelați pentru Te Deum nu a fost una întâmplătoare. A avut un puternic mesaj pentru credincioși și un subtil mesaj de recunoaștere pentru Klaus Iohannis, care nu trebuie însă să uite diferența dintre puterea temporală si cea spirituală (n.a. a Bisercii) care va dăiunui îndelung “Dați Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu!”.

Klaus Iohannis la Alba Iulia 1 Decembrie 2014 (171)Este vorba despre pilda din Sfânta Evanghelie, când un grup de farisei si de partizani ai regelui Irod încearca să-l pună pe Isus în încurcătură: “Spune-ne ce crezi: este îngăduit să-i plătim bir Cezarului?” Isus le cere o monedă din cele cu care se plătea birul, pe care era chipul împaratului Romei: “Chipul acesta si slovele scrise pe ea ale cui sunt?”. “Ale Cezarului”, i-au răspuns ei. Atunci el le-a spus: “Dati Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu” (Matei, 22, 17-22).

După slujbă, a urmat un scurt discurs al primarului municipiului Alba Iulia, iar apoi cel al lui Iohannis, în care acesta a reiterat în stilul specific principalele idei transmise în calitatea de candidat și apoi în cea de președinte ales.

După o foarte scurta vizita a preotilor si a oficialităților de pe scenă în incinta Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia, a urmat o inevitabilă baie de mulțime a președintelui. Oameni de toate vârstele, cu copii mici pe umeri, se înghesuiau civilizat să dea mâna cu Iohannis, să îi spună o vorbă bună, să aibă un contact direct.

Klaus Iohannis la Alba Iulia 1 Decembrie 2014 (124)Un moment emoționant a fost la ieșirea din biserică, când un bătrân a țâșnit din mulțime printre SPP-iști și, aplecându-se, i-a sărutat mâna președintelui ales.

Odată ajuns la scena improvizată din fața Parcului Unirii, s-a dat ordinul începerii paradei militare. Pe muzica fanfarei militare, pe parcursul defilării, Klaus Iohannis a ținut pentru câteva minute mâna dreaptă la inimă.

La doar câteva secunde după trecerea ultimelor rânduri formate din cadrele SRI, limuzinele SPP au ajuns în trombă lângă scenă și l-au “răpit” pe președintele ales, care a mai apucat totuși să strângă câteva mâini și să își ia rămas bun de la sutele de oameni care îl căutau cu privirea, unii chiar cățărați în arborii din parc, iar alții de la balcoanele blocurilor din jur.

De aici, Iohannis a plecat la sediul primăriri unde avea programat un interviu pentru postul de televiziune german Deutche Welle.

Vizita de astăzi a noului președinte la Alba Iulia a stat sub semnul entuziasmului sănătos. Povestea extraordinară construită în jurul său, într-un așa de scurt timp, are încă o forță hipnotică pentru mulțime, preotime și politicieni deopotrivă. Este evident faptul că președintele ales Klaus Iohannis inspiră oamenilor ceva nou, o emoție acumulată în timp și care își aștepta de mult stimulul declanșator.

În concluzie, un 1 Decembrie civilizat și demn, o zi națională la Alba Iulia, unde cei prezenți au arătat sincer că sunt mândri că sunt români!

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Peste 7 milioane de lei pentru localitățile defavorizate din Munții Apuseni: Ce sume primesc primăriile din Alba

Peste 7 milioane de lei pentru localitățile defavorizate din Munții Apuseni: Ce sume primesc primăriile din Alba Odată cu aprobarea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

22 Comentarii

sebesanu 1 decembrie 2014 at 16:46

vai bogdane ce bine mai sti a scrie…aplauze, bai de multime copii,emotii caldura-afara frig aplaudaci….de fapt liderii noului pnl cu mic cu mare sa dea la numaratoare…hai sa mai asteptam umpiculut sa vedem ce am ales.ps iar in curtea catedralei ce mai dadea tonul din palmute nea hava…asta ai vazut?

Status-Quo 1 decembrie 2014 at 17:21

La ce-ti trebuie tie ma psdistule sa astepti ”sa vezi ce ai votat”? Tu ai votat Ponta. Ce sa astepti? Esecul, ca sa poti jubila?

Jumatate din treaba a fost facuta pe 16. Urmeaza restul.

monta 1 decembrie 2014 at 21:18

Daca esti prost, macar stai draq in baca ta si nu mai arata cat esti de prost, bai sebesene

@ Status - Quo 1 decembrie 2014 at 18:05

Jumatate din treaba a fost facuta pe 16.- adica treaba mica ? Urmeaza restul. – adica treaba mare ? !!

Status-Quo 1 decembrie 2014 at 23:11

Treaba mare se va intampla taman la PSD (adica pe la ai tai).
Iar ai aparut, fă? Aveai chef de niste rahat? N-ai mai mancat in ultima vreme si iti era foame? Pofta buna.

uloo 1 decembrie 2014 at 21:28

Nu si-a facut cruce si asta arata ca nu se inchina la idoli. E demn si popii mor de ciuda.

poppi zero lei din buget 1 decembrie 2014 at 21:34

Sa nu mai le dea la popii care au dus tara in ratacire si sunt incurcati cu politicienii , nici un ban de la buget. La munca cu ei. Destul i-am tinut in spate si s-au imbogatit. Incredere 0 in ei. Sunt parsivi popii.

Alex 1 decembrie 2014 at 21:34

„Povestea extraordinară construită în jurul său, într-un așa de scurt timp, are încă o forță hipnotică pentru mulțime, preotime și politicieni deopotrivă. Este evident faptul că președintele ales Klaus Iohannis inspiră oamenilor ceva nou, o emoție acumulată în timp și care își aștepta de mult stimulul declanșator.”

Jenant cata pupincureala se mai poate scrie in ziua de azi, nici pe vremea raposatului parca nu am vazut asemenea culmi de servilism.

Titlul corect este „S-a dat Kaiseruluii, ce e al Kaiserului! ” astazi de ziua nationala se poate traduce din germana si suna cam asa: S-a dat carnatului…..

@alex si alti rasisti imputiti 2 decembrie 2014 at 11:06

Ma nenorocitule! Klaus e de 10 ori mai roman decat Ponta ai carui stramosi au aterizat in Romania acum 100 de ani. A zis cu gura lui ca se trage din albanezi si italieni. Sasii sunt aici de mai bine de 800 de ani. Care e mai roman rasistul dracului?!

”Din declaratiile prim-ministrului se intelege ca familia parintilor tatalui sau a venit din Italia, in timp ce celalalt bunic, din partea mamei, Cornelia Naum, ar fi venit din Albania, Naum fiind un nume specific aromanilor si zonei Balcanilor.”

HH 1 decembrie 2014 at 22:04

AM VOTAT CU IOHANNIS, AM INCREDERE IN ACESTA , DAR ANUMITE EXPRIMARI DIN ARTICOL SUNT EXAGERATE, NU APARTIN UNUI JURNALIST CI MAI DEGRABA SUNA A PROPAGANDA !
SPER SA FIE SELECTIV CU PERSOANELE CARE IL INCONJOARA PENTRU CA ALTFEL NU NE PUTEM ASTEPTA DECAT LA O NOUA ROTIRE A HOTILOR PE FUNCTII, CAT DESPRE APLAUDACI ACESTIA TE POT HUIDUI CU ACEEASI ” CONVINGERE” PESTE UN AN- DOI ! SPER SA NU !

sandu 1 decembrie 2014 at 22:49

N-am văzut alături de Johannis decât reprezentanţii PNL-ului. Aş fi foarte curios să văd cum va reuşi să unească naţiunea. Deocamdată ne serveşte aceeaşi placă. Să sperăm că gramofonul nu se va defecta pe traseu.
Cineva fredona lângă mine, în loc de,, Iancule mare,, ,, Sasule mare,,. Doamne câtă imbecilitate.

S 2 decembrie 2014 at 11:18

Si ce ai fii dorit, sa-l vezi pe Putorina, acest traseist, care a „luat tzeapa”, cazand in groapa de gunoi a politicii Alba-Iuliene, PSD, pe Darzu, care iasi linge ranile „si se pregateste sufleteste, pentru interviu la DNA”, PE LAZAR CARE ISI BLESTEAMA SI MAMA, CA A LUAT TZEAPA CU TARICEANU?Normal ca vin la Presedinte, cine la sustinut si il sustine in continuare!

@sandu 2 decembrie 2014 at 12:12

Prefer oricand un sas, unui albanez sau italian din care se trage Tonta. Sasul are o istorie mai indelungata in Romania decat ai tu, mamelucule. Tonta al tau e mult mai ”proaspat” venit in Romania. N-am crezut ca romanii care au atatea minoritati (mai mult de 10% din populatie) pot fii atat de prosti, intoleranti si rasisti. Nu degeaba ”votacii” PSD au maxim studii primare.

dolfi 2 decembrie 2014 at 0:08

mi-ar place sa se zica Rumänien über alles! dar asta probabil s-ar intampla in 300 de ani.

apoliticul 2 decembrie 2014 at 8:48

Ipocrizie maxima. Asta caracterizeaza toata clasa politica din Romania, inclusiv din Alba. Pana mai ieri, in ochii PDL, Iohanis era incompatibil, mut,…acum se mandresc cu el. La fel din partea PSD. RUSINE.

ioan 2 decembrie 2014 at 9:09

… inteleg ca a avea credinta nu-i necesar sa o manifestam prin gesturi vizibile , oricum ar fi, daca o avem cumva doar trebuie traita si nimic mai mult…

sandu 2 decembrie 2014 at 10:09

Astăzi Johannis pleacă în America să se întâlnească cu diasPORA. La aeroport se pare, ca va fi întâmpinat doar de jumătate din aceasta, adică de PORA.

alexandru 2 decembrie 2014 at 11:38

a inceput progamul la bugetari, au inceput sa curga dejectiile pesediste pe forum.
o singura nelamurire am fata de acest partid: de ce nu ati facut campanie cu ponta printre oameni?
ieri, o mare de oameni il astepta pe johannis.
stati linistiti, nimeni nu va mai vrea.vrem altceva.o sa simtiti asta cat de curand.
keep calm, mai aveti 21 de zile.
iesim in strada si va trimitem in istorie.

@ alexandru 2 decembrie 2014 at 15:21

„ …nimeni nu va mai vrea.vrem altceva …”

. Nu vrei să faci matale o schiţă de guvern cu cei pe care-i vrei şi pentru care militezi cu atât patos ? Ar fi interesant … Vorba lui nea Iancu “ dacă-i trădare, trădare să fie, dar să ştim şi noi “ !!

alexandru 2 decembrie 2014 at 15:33

sincer nu vreau pe cineva anume.prefer un prim ministru tehnocrat cu inclinatii de dreapta, adica mai multe imvestitii publice si mai putine pomeni publice.
apropo: ti s epare normal ca cineva sa candideze la presedi\entie din postura de prim ministru?adica iti faci singur cadou pomeni, coordonezi ministerul d einterne, santajezi baronii etc.si acum eu ce sa fac? sa asist la existenta lui in continuare? nu e normal sa plece?
astept cu interes un punct al tau de vedere.( ca tot esti apolitic…)

sandu 2 decembrie 2014 at 20:21

,,Iesim in strada si va trimitem in istorie,,. Este dreptul tău să ieşi în stradă. Nu ţi l-a contestat nimeni. Pe mine n-ai nicio şansă să mă trimiţi în istorie. Istoria are nevoie de oameni asemni ţie, bărbaţi duri, hotărâţi, fără simţul umorului.
M-aş fi aşteptat să spui în loc de ,,o mare de oameni,, ,, un ocean de oameni,,.
Dacă preferi un prim ministru tehnocrat, cu înclinaţii spre dreapta, poate ne spui şi nouă cât de înclinat spre dreapta ar trebui să fie. Şi apoi, înclinaţiile n-au nimic în comun cu convingerile.
Una este ceea ce preferi tu şi alta este ceea ce preferă PNL-ul. Asta în care nu faci parte din staful PNL. dacă faci parte este clar, eşti părtaş. Succes în nominalizarea prim ministrului. dacă nu te deranjează am şi eu câteva propuneri.
La Ministerul dezvoltării- oameni mici care au potenţial de dezvoltare
La M. De Interne, un medic internist
la M. Mediului, un medium
la M. Sportului, un popicar
La M. Apărării, un apărător
La M. Muncii, un muncitor cu înală calificare
La M. Culturii, un sfleur
La M. Învăţământului, un învăţăcel sau un guru.
La M. Justiţiei, un haiduc

alexandru 3 decembrie 2014 at 8:16

ei, am si eu un pic de simt al umorului.
nu fac parte din staful nimanui.

Comentariile sunt oprite